Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2017 11:58 - Кикбоксьорите на СК „Минотавър” – Бяла предизвикват респект в страната
Автор: zabunova Категория: Спорт   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


"Бойци" в  центъра на градчето

Кметът  на Бяла  Димитър Славов посрещна в Заседателната зала  на общината като истински шампиони четиримата каратисти, завоювали един златен и два бронзови медала от Държавния шампионат по кик бокс в стилове лоу кик и киклайт контакт, който се организира от Българската конфедерация по кикбокс и муай тай между 31 март и 2 април в Шумен.  Макар че отскоро системно тренираха  в новата спортна зала – първи етаж в сградата на бившата детска градина „Първи юни, функционираща вече като Младежки културен център, представяйки Спортен клуб  „Минотавър” – Бяла  сред повече от 500 състезатели от 72 клуба от страната,  момчетата  показаха умения    в източните бойни изкуства.

 Градоначалникът поздрави медалистите Димитър Върбанов, Денис Салимов, Иво Дамянов и техният треньор-собственик на клуба Валерий Станчев за постигнатия успех,   награди ги с почетния знак на  община Бяла и парична премия. От своя страна те също изразиха благодарност за голямата подкрепа на ръководството на Община Бяла,   което, съпричастно с  мисията на спортния клуб  -   създаването и култивирането у трениращите на качества като дисциплина, трудолюбие, смелост, упоритост, целеустременост, задели   4000 лева за СК "Минотавър" - Кикбокс карате  от  общо 107-те хиляди  лева, предвидени за спорта в община Бяла през 2017 година,

  Винаги съм занемявала пред  красотата на бойните изкуства, умението да се  използва  тялото   като оръжие   въз основа на правилата на спорта. Затова прекрачвам прага на спортната зала трепетно, опитвайки да  изтрия откъслечните си познания за японската култура, осанката на войнствени  самураи пред дами в кимона… Предстои  ми  среща с бойци! Вратата отваря лъчезарно усмихнатия Валери Станчев, в черно облекло със символа на СК „Минотавър”, бос. Около него подскачат десетина малчугани – и те в униформи на клуба с колани на кръста. Минутка след мен  влиза младеж, който след първата крачка, допира дланите на двете си ръце   и се покланя на инструктора.  

   Всъщност, първите тренировки по източни бойни изкуства на територията на града започват да се провеждат през 2009 година, след като  група ентусиасти начело с Валерий Станчев решават да създадат СК „Минотавър” – Бяла и го регистрират в Съдебната палата като сдружение с нестопанска цел. Тренировъчният процес се сблъсква с множество трудности от различен характер - липса на зали за трениране, временни забрани за провеждане на тренировките от страна на училищните ръководства, но трениращите са с висок боен дух, изпълнени с желание да докажат себе си и предимствата на бойното изкуство,   което ги увлича. Идват   първите участия във вътрешни състезания по карате "Киокушинкай",   изпитите за покриване на спортно - технически степени. Но едва тази година Клубът получава лиценз  като  професионален.                 Самият Валерий, който е беленчанин и е роден през 1970 година,  поема отговорността за работата на клуба и става треньор на запалените по техниките на бойните изкуства. Приобщен към спорта от малък  - тренирал в русенски клуб киокушин карате, после  в  спортен клуб в Прага, където намира сродни души, записва се в школа по източни изкуства, набляга   на  киокушин и карате, преминава към секция кикбокс  и курс по бразилско джиу джицо,  защитава  майсторска степен по шинкиокушин карате първи  дан.черен колан Убеден е, че това бойно изкуство дава доверие, сила и любов към хората. Ценности, които всъщност са безценни. Постепенно се преориентирва към киокушин карате  и кикбокс, стилове, които   по-лесно се възприемат от малките, атрактивни са и обхващат  най–голямата аудитория сред сродните спортове поради своята зрелищност, красота и динамика.

    Сега в Беленския клуб тренират около 40 човека на възраст  от 6 до 40 години,  разпределени в две възрастови групи, обединени от идеята за духовно и физическо усъвършенстване.  Тук не само възрастта е от значение, но и придобитите умения, с които се определя кой в коя група да се подготвя, обяснява  Валерий, който казва, че не се смята за експерт. Но пък с удоволствие споделя, че за  своите  9 години клубът е успял да привлече вниманието и  заеме полагаемото му се място в спортните среди. Да тренират в залата са идвали и възрастни. Например доскорошният директор на СУ „П. Волов” Минчо Тюркеджиев често   индивидуално е тренирал тук. Идвали са полицаи, пожарникари. Тренировките са  в понеделник, сряда и петък от 17 до 18, 30 с малките и от 19 до 20, 30 – с  големите. Уникален тактик, познаващ уменията на   напредналите,   нивото на начинаещите, Валерий  планира всичко по възможно най-добрия и успеваем начин. Признава, че някои от бойците му са толкова малки, че „трябва да им хванеш краченцата и да им покажеш как да ги отместят, някои още не знаят кое е ляво и кое – дясно. Затова по време на тренировката с малчуганите, трябва търпение, много внимание и понякога играем спортни игри – с конусите, дюшеците и обръчите!” Докато разговаряме няколко от децата са прегърнали крушите и се люлеят на тях като  в истинска забавачка.

Какво ти дава кикбоксът?

Жизнено удовлетворение – в личен и обществен план,  самодисциплина, спокойствие и увереност.  

Трябва да имаш   силни ръце и крака за този спорт!

Да, в кикбокса се набляга се на практическите действия,  и с крака и ръце и най-вече с мозък! -  различните стилове следват свои принципи, но като цяло в основата си са идентични, защото са базирани на човешката механика. Това е философията от   източните  бойни изкуства карате, джудо,  бразилско джудо, съчетани в едно,  за да може подрастващите  да наблегнат на практиката,  идеите,  интересните техники. А когато    поотраснат, да се включат в „седнали”  семинари, когато седим, говорим и осмисляме пътя на бойното изкуство. Имам деца, родени спортисти! Енергията им ги  движи и изгаря тук – далеч от улицата, дрогата, таблета или телевизора. Въпреки че са малки, приучват се  на желязна дисциплина. Сега си играят, търкалят се по пода, люлеят се на крушите, но като вляза и викна -    желязна дисциплина!   Муха да бръмне, ще се чуе! 50 минути концентрация на вниманието не се постига лесно.

Видях, че  един от бойците ти се поклони като влезе – това вид подчинение ли е?

Когато влезеш в залата (доджото), ти се покланяш и казваш „Ус”. Това означава че ти изпитваш респект към доджото и времето прекарано в него. Това чувство на респект е УС! По време на тренировка ти даваш всичко от себе си, защото се самоуважаваш. Когато тренировките завършат, ти се покланяш на инструктора и съучениците си и казваш „Ус!”. Това трябва да стане чрез уважение. Това е УС. Ето защо винаги използваме „Ус” – за да ни напомня на тези главни качества. 

 Едно от момчетата в залата е синът ти Калоян.

 Да, той е с мен още като   проходи. От 2009 година е  до мен. Сега е на  10. Следва ме в залата и на състезанията, в които участвам. Когато съм на ринга, знам, че е някъде в ъгъла и ми стиска палци! Затова се старая да не го разочаровам никога. Той е брилянтен като спортист в залата. Липсва му мускулна маса и килограми, и две години във възрастта, за да се качи на ринга. Теоретически е отлично подготвен и ми е добър помощник в сеансите с децата, защото е   на тяхната възраст и височина и може да им покаже всяка хватка по достъпен начин. След две години ще е първото му състезание, макар че той  вече има златен медал за едно свое участие за нетипичен състезател. В залата имаме специално място за наградите и медалите.  Моите купи и медали са вкъщи. За мен най-голямото удоволствие ще са наградите на моите състезатели. Надявам се да ми го доставят, затова ги уча, че в едно състезание най-важното е да преодолееш адреналина, да го разпределиш вътре в себе си, за да издържиш до края. И да победиш! Това се постига с много усилия на тренировките.Всеки човек трябва сам да намери своя път към залата, независимо дали става въпрос за фитнес, бойно изкуство или друг спорт. Трябва да ви харесва това, което тренирате и да го правите с удоволствие. Над всичко обаче е любовта към хората. Това, което се старая, е да направя моите възпитаници по-добри хора и по-силни личности.

Разбрах, че тази година  общината е гласувала парична помощ за клуба от 4000 лева.

Да, така е! По-голямата част от субсидията заминава за издръжката на клуба.  Взех  залата преди 6 месеца. Като се затопли времето, започнах  ремонта. Измазах  стените, монтирах  огледалата. Тая настилка е 50 лв/ кв. м, досега съм успял да застеля 36 кв. м. Плащам наем, ток и вода, такса смет.  Част от парите   инвестирах в екипировката и предпазни принадлежности.  Купил съм нови качествени ръкавици, протектор за цялата глава с поликарбонатно покритие, протектори за краката, щитове, лапи, неопренени подплънки за колената, меки подплънки за пищялите. Когато поприключих  с ремонта и отворих  залата, дойдоха представители от различни клубове  от страната и  останаха възхитени от обстановката. И смятам вече по-категорично да заявим за себе си. Имаме добри условия и уреди и, ако ръководствата им приемат,  тук могат  два пъти седмично спокойно да тренират и полицаи и пожарникари.

 Разбрах, че в тазгодишната спортна  програма на общината е предвидено състезание за най-силен мъж и смятам да подготвя децата за участие в него. Имаме планове  след две години на Арена Бяла  да се направи традиционния  турнир за юноши старша възраст и мъже, но още сме много слаби. За последното състезание  в Шумен наградният фонд бе осигурен от „Шуменска крепост”.

 Плакал ли си скоро?

 Като малък, кой не е плакъл! Като си голям, няма как – дисциплината няма как да ти го позволи!

 На какво би се зарадвал?

  Надявам се   Калоян да ме зарадва.. Тогава сигурно бих и плакал, но от радост!

Започва тренировката с малките: разгряване  и разтягане  на всички основни мускулни групи, стави и сухожилия.  След това  упражнения, наподобяващи спаринг техниките   за по-бързо, по-силно и по-ефективно използване на ударите. Музика в комбинациите между техники в атака и в защита… Тръгвам си, в главата ми е още специфичният и респектиращ  тон в гласа на треньора: „Удар! Удар! Блок! Ритник!”

Йорданка ЗАБУНОВА

 

 

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 493749
Постинги: 287
Коментари: 289
Гласове: 1378
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031