Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 17:36 - Мощно представяне на беленските състезатели на турнира за Държавно първенство по хокей на трева на открито
Автор: zabunova Категория: Спорт   
Прочетен: 1503 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 18.07.2012 19:29


     В края на юни т. г.  Спортният клуб по хокей на трева “Бяла” участва в състезание, където беленските хокеисти отново зарадваха своите страстни поддръжници и фенове. Какво направиха те, за да задържат аплодисментите и овациите на гражданството,се опитахме да разберем от Йордан Пенев, председател на СКХТ “Бяла”.

     - Г-н Пенев, основание за гордост ли е представянето на Беленският клуб по хокей на трева на пролетния турнир на държавното първенство преди няколко дни?
     - Да, на 23 и 24 юни се проведе пролетният турнир на Държавното първенство по хокей на трева на открито за юноши до 16-годишна възраст. В него участваха 8 отбора, разделени в групи. В предварителния кръг между групите нашият отбор победи отбора на Златоград с 12:0, победи отбора на Търговище с 6:1 и се класира за полуфинала, на който победи отбора на село Баните с 6:0, и се класира за финалния турнир, който ще се проведе есента, когато “Бяла” ще играе с “Академик – София за финалното първенство. От вчера 5 състезатели от отбора на Бяла – вратарят + още 4 хокеисти са в отбора на България! Това са Иван Симеонов, Мартин Гецов, Джани Ясенов, Петър Синабов и Мануел Божинов. Те останаха на лагер с националния отбор, който заминава за Загреб, Хърватска на лагер от 1 до 9 юли, след което там ще се проведе европейското първенство по хокей на трева на открито за юноши да 16-годишна възраст.
     - Големи ли са надеждите Ви за беленските хокеисти? 
    - Бяла винаги е имала национални състезатели в този спорт, впоследствие се получи един вакуум, вследствие смяната на поколенията и докато създадем нови формации, минаха няколко години без наше участие. Радващо е, че в основата на отбора до 16 години са състезатели под тая възраст – те са 14-годишни, т. е. , имат още 2 години игра, но и тогава, както и сега са вече в националния отбор! Аз се надявам, че и петимата ще се представят още по-добре. Сега да се мислим, че ще постигнат нещо голяма, е трудно, защото са в по-ниска възраст
    - Играта на кои състезатели най-много впечатлява?
   - Трудно е да се каже, защото те се избират по постове и селекцията се прави от цялата страна за всеки един пост. Но може да се каже, че от нашия отбор и Мартин Гецов и Джанер Ясенов, които вече са на 16, са много стабилни състезатели. Перспективата пред по-малките трима – Иван Симеонов, Петър Синабов и Мануел Божинов, е много добра, щом успяват с играта си да се наложат при по-големите, значи вървят към успех.
Ние сме си аматьори на този етап. Въпреки че хокеят е олимпийски спорт, в Бяългария е на аматьорско ниво. Например националният отбор може да получи добри награди, които се дават при класиране на европейско ниво. А онова, което получаваме ние, е допълнително стимулиране от федерацията за следащата година за нашите състезатели в националния отбор. Всеки национален състезател носи точки за клуба си, което се приравнява на определена суми. По новата наредба на Министерството на младежта и спорта на тези национални състезатели се полагат допълнителни стипендии и от общината. Имаме уверението на местната общинска управа, че всеки един от тях може да поучава по 50 лева общинска стипендия. разговаряли сме с кмета и заместник-кмета на община Бяла – инж. Кольо Келерджиев и инж. Любомир Спирдонов, и имаме уверението им, че ще обмислят и предложат идеята, като сумата бъде заложена в новия общински бюджет за следващата година. 
     - Аматьори сме, но имаме професионално игрище за хокей на трева!
     - Със задоволство и гордост можа да кажа, че игрището в Бяла отговаря на всички условия за игрище от европейско ниво! С една малка разлика, че за изкуствената трева, с която е покрито, в Европа е изградена система за поливането й със специални разпръсквачи, докато в Бяла няма такава, но то не е най-важното.. Важното е, че успяхме да покрием игрището с нея и децата тренират при условия каквито трябва да бъдат. Надявам се, че самото игрище ще бъде опазено от набези на външни хора, защото за вандализма няма почивен ден – вече почнаха да рушат отскоро поставената ограда. Имаме и една хубава новина! Българската хокейната федерация ни предостави допълнително 350 кв. м трева за застилане на цялата площадка извън игрището, преди малко се обади председателят на федерацията Антонио Антонов, че камионът е тръгнал от София. Оценяваме доброто отношение на общинското ръководство към спортните предпочитания на децата и водим разговори през следващата година да направим още едно помощно, по-малко игрище за хокей на трева, за което хокейната федерация ще предостави още 1 дка изкуствена трева. 
     Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
4



1. stela50 - Здравей, Дани ...
18.07.2012 18:23
Все повече се радвам и удивлявам от традициите
и многостранните интереси и възможности на
жителите на Бяла . Сърдечни поздрави на този чуден град !
Поздравления за хубавия материал !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699289
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930