Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 03:22 - Почти любов или за фитнеса като наркотик
Автор: zabunova Категория: Спорт   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2018 07:33


       
Над 30 са професионалните уреди в залата, изработени от председателя
на СК "Херкулес" в Бяла Георги ГАНЕВ,  на които би могъл да тренира и 
       един Мистър „Олимпия”
        
 
      
Не трябва само да си гледал списания и филми и, ако хлътнеш просто ей така във фитнес залата, да решиш, че вече си от братството на беленските херкулесовци. В компанията на Георги ГАНЕВ, председателят на УС на СК „Херкулес” в Бяла, който не мисли, че е Аполон, но смята, че е симпатяга, разбрах това и установих, че посветените във фитнеса просто са открили своята форма на индивидуалност, че различността им не е някаква фикс идея, внезапно появило се качество, а постепенно изграждан начин на живот – едно хищно его, част от имиджа на това да бъдеш силен и издръжлив. Плочките по гърдите и релефните им мускули като от студентски учебник по анатомия, когато разгъват пружините и повдигат по 200 кг над главите си, впечатляват, но това е част от имиджа на тези мъже и жени без възраст.
      
От интервюто с Георги Ганев ще научите какво пият те, какво ядат по виещия се дълъг път в спортната зала, който извайва силните им и красиви тела, форма на индивидуалност ли са железните им правила или бягство от самотата, която  не е мъчителна и носи положителен знак; кога фитнесът става наркотик, колко време трябва да се тренира, защо жените предпочитат спортистите сред силния пол и как тренировките помагат на ... любенето.
      

ВИЗИТНА КАРТИЧКА:

      Георги ГАНЕВ, председател на Спортен клуб „Херкулес”
 
    Роден е през 1955 година в с. Иванча, Великотърновско, но от дете живее в Бяла. Завършил е ВПИ – Шумен, специалност химия и физика. През 1996 година завършва  курс за фитнес инструктори в Националната спортна академия (НСА) Запознава се с жена си Мария на една ученическа бригада в бившата консервна фабрика на Гара Бяла, после заедно учат в института в Шумен и се женят през 1977 - между втори и трети курс. Признава, че още си я обича, както тогава. Имат една дъщеря Корнелия, която е омъжена и живее в Русе, дарила ги с две внучета – момче и момиче – 2,5 години и 6 месеца.  

Кога ти хрумна да се занимаваш с фитнес?
- Още в казармата се тренирах на успоредки и фитнес уреди, бях добър на тях, бях по-лек и бягах много! Служех в Ямболския гарнизон и участвах в състезание, в което бях 4-ти на 6 хиляди метра пресечена местност. Онези, които ме победиха, бяха –състезатели на „Тракия – Пловдив, на „Дунав” – Русе - юноши. Преди това се занимавах със спорт в гимназията в Бяла, където имахме хандбален отбор, на който бях капитан. Тогава за пръв път отборът стана окръжен средношколски първенец. -

Работил ли си като учител?

- 4 години учителствувах в Две могили, преподавах физика, химия, биология съм предавал, с физическо допълвах норматива. 12 години преподавах в СПТУ по машиностроене в Бяла.


От колко години е тая любов към фитнеса?
- От доста! В началото тренирах в едно малко помещението на „Тапицерски услуги”, от 1995 до 1999 в зала в стария цех „Печатни платки”. От 1999 година  сме тук, в приземния етаж на Читалище „Трудолюбие 1884” в центъра на Бяла.

Имате спортен клуб.
- Регистрирани сме като СК „Херкулес” и сме членове на Федерацията по културизъм и фитнес.

Кои сте вие?
- Аз съм председател на Управителния съвет на клуба, Пламен Велев и Борис Плачков са членове на УС.

  По какъв закон сте регистрирали клуба?
- По закона за юридически лица с нестопанска цел.

Залите Община Бяла ли ви ги предостави?
- Не, читалището. Сключил съм договор с читалищното настоятелство и сме в много добри отношения, плащаме наем и ток.

Има ли до тебе приятели от времето, когато си започвал, сподвижници до тебе? - Почти не остана никой от хората, с които съм започнал да тренирам. Аз съм останал, защото вече това ми е и работа.

 Колко хора минават през фитнес залите за една година?

- Много! Постоянни са около 35-36, някои идват през лятото, особено работещите в чужбина, през ваканциите си тук са и студентите. Сега посещават залата ученици, някои бизнесмени, пожарникари, полицаи.


 Може ли да се определи възрастта им: от – до?

- Най-малките са обикновено деца от шести, седми клас – те не се задържат дълго, идват повече от любопитство, нямат такава емоционална нагласа трайно да тренират.  Останалите са на различни години – по-малки, и по-големи от мене. -

Клубът участвал ли е в национални състезания, печелил ли е някакви награди?
- Да! Тук е тренирал трикратният републикански шампион по силов трибой Марин Върбанов – това включва повдигане от лег, клек и мъртва тяга упражнения! Въпреки че той се състезава към НСА, защото вече живее в София, тренировките му минаха тук. Другият републикански шампион по класически културизъм за 1996 година е спортистът от Бяла Милен Лазаров,  който освен това има едно трето и едно четвърто място като състезател по културизъм.

Кои са най-запалените в залата?
- Иван Келлев, който и сега е тук, Цецо Ганев - треньорът на беленските футболисти, идва редовно един от полицаите,  както и младеж, който имаше магазин за сублименти – продукти, свързани със спорта...

  А от дамите?
- Доста са. Но при жените е малко по-особено. Те се палят на периоди. Запалват се, идват за по един месец, искат бързи резултати – веднага да стане! Тука, тука да отслабнат! А то изисква по-продължителен период на трениране, свързано е с хранителен режим, с начин на живот, не само спортен! Част от тях обаче проявяват упоритост и остават. Най-хубавия пример, който мога да посоча, е  една жена, която идва от Полски Тръмбеш заедно със съпруга си и двамата са редовни клиенти на залата! Понякога  това семейство води други свои приятели, но двамата не пропускат нито една възможност - пътуват от Полски Тръмбеш до Бяла, т. е., осъзнават какво им носят заниманията тук. Най редовна е беленчанката Йорданка Жекова. Идват и ученички, но по-рядко.

Колко си висок и колко килограма тежиш?
- 175 см и съм 86 килограма.


Това добро съотношение ли е, според спортните норми?
- Съществува една формула на Брока, според която трябва тежиш толкова, колкото сантиметра си висок, минус 100. Но тая формула не отчита съотношението между мускулна маса и мастна тъкан.  Може да си 75 кг, а да си пухкав, а може да си и 95 и 100 кг, а да си плътен и здрав, мускулест! Например Арнолд Шварценегер е 110 кг, но никой не му казва „шишко”. Едни от съвременните културисти са по 173 см високи, а са по 125 кг. Но мускулната маса е по-плътна от мастната тъкан и затова плътността е по-голяма.

Съществува митът, че колкото повече килограми е мъжът, е по-силен.

- Не, зависи съотношението „мускулна маса – мастна тъкан”. И от качеството на мускула. Може да е по-малка мускулната маса, но да е по-голяма издръжливостта. Зависи в какво се изразява силата:  дали  се измерва силова издръжливост, дали максимална сила да повдигне еднократно или много повторения да направи...


Ти лично участвал ли си - сам или с отбора в състезания?

- Аз съм се явявал на едно демонстративно състезание по културизъм през 1981 на Слънчев бряг, когато тогава сред всичките 13 състезатели, се наредих на 6-о място. Следващата година в София участвах на републиканско първенство с още един беленчанин Бисер Бонев, но и двамата отпаднахме на полуфиналите, до финала допуснаха само първите 6.

  Колко часа на ден трябва да се тренира?
- Всички мислят, че колкото повече тренираш, по-здрав ставаш. Не е вярно това - . тренировката е една малка част от цялото, което включва няколко компонента: тренировка, правилно хранене, правилно възстановяване и почивка и хранителни добавки  (говорим за разрешените!). Тренировката обикновено е час, час и нещо. Защото след това време много бързо намалява тестостеронът в организма! Той е отговорен за образуването на мускулатурата в тялото. Не случайно много жени тук се страхуват да не направят голяма мускулатура и да заприличат на мъже. Казвам им, че е много трудно това да се получи, понеже у жената тестостеронът е много по-малко отколкото у мъжа. Те трябва 300 пъти по-яко да тренират от мъжете, за да станат мускулите им като тях. А жените културистки тренират, но вземат и мъжки хормони – тестостерон, метилтестотерон и др.

Едва ли можеш да се издържаш финансово от залата.

- Освен тая дейност, която развивам, имам малка работилничка на Гара Бяла и правя фитнес уреди за залата. Изработвам някои и по поръчка - за много граждани от Русе, Попово и Полски Тръмбеш, Бяла и други места. В залата в Бяла има около 30 мои професионални уреди. Професионални! На тях може да тренира и един Мистър „Олимпия”! Мои в залата са: горен и долен скрипец, смит машина, крос тренажор, лег преса, екстензия на караката, две-три лежанки, пек-дек и др. Купил съм само кардио уредите – крос тренажори и велоергометри.

Идват ли хора със заболявания, които да рехабилитират тук?
- Да, много често, дори тях приемаме абсолютно безвъзмездно, просто ни е съвестно да ги караме да плащат.

Как сте планирали посещенията – с абонаментни карти или плащане на час?
- Да, с месечни абонаментни карти, които се водят като членски внос на клуба.

  От момчетата, които тренират сега в залата, има ли "железни"?
Да, има много здрави сред тях! Което пролича и на състезанието по силов многобой, което проведохме в Бяла и в Две могили през лятото на миналата година. С изключение на едното, което тренира във втората наша зала в Две могили,  другите тренират тук.

Често споменаваш храненето.
- За мен 80% от цялата дейност е храната! Храна, възстановяване и тренировка! Но № 1 е храната! Много хора мислят, че не трябва да се употребява месо. Напротив, приема се голямо количество месо, но това са пилешко, телешко и заешко! Приоритет са зеленчуците, комплексните въглехидратите – овесени ядки, картофи и ориз. А бързи въглехидрати, т. е., прости въглехидрати, са мед, сладки, захар, плодове, които е хубаво да се вземат сутрин и след тренировки за възстановяване на гликогена в мускулите.


 Когато тренираш час, час и нещо, какво минава през ума ти?

- Когато тренирам, зареждам се идеално. Понякога съм идвал с някакъв проблем и почвам да тренирам. Някъде по средата на тренировката почти забравям за него и на края си викам: това ли ме е ядосвало, това ли ме е притеснявало? Обяснението е, и с много хора съм споделял, че спортът е  вид наркотик в добрия смисъл! Защото в мозъка на трениращия се натрупват различни вещества, едното от които е ендорфин – хормонът на щастието, който заедно със серотонина правят да се чувстваш така добре! Превъзходно се чувстваш! Отначало е трудно, докато свикне тялото с натоварването, но после, почнеш ли да се натоварваш, става като наркотик! Чувствам се лек, подвижен.

Ти хубав мъж ли си, с хубаво тяло?

- Значи, средна категория! Красавец не съм, но се възприемам като симпатяга! -

.Налитат ли ти мацките?

- Сега напоследък ли.!?..(смее се чистосърдечно) Значи, като бях учител – да! Мога да кажа – да! Усещах, че имаше нещо такова, макар че никакви взаимоотношения не съм позволявал, гледал съм професионално на работата си. Все пак бях и по-млад, нали!

Старите гърци са ни завещали един Аполон като пример за съвършеното мъжко тяло.

- Аз мисля че съм стегнат мъж! За годините си се чувствам много добре, мога да направя неща, които не могат да ги правят и много по-млади от мене. Но не се чувствам Аполон, все пак!
„Нежни” мъже проявявали ли са към тебе симпатии или любопитство?
- Не съм забелязвал!

Помагат ли тренировките в секса, в любенето?
- Мисля, че помагат! Защото, при възстановяването след тренировка се отделя много тестостерон. Наред с нервната система, с дихателната, сърдечносъдовата - всичко се възстановява! И тестостеронът също! Човек се чувства по-тонизиран. А щом е тонизиран и в кондиция, тогава идват и други желания...

Как гледат на твоята отдаденост на фитнеса близките ти?

- Съпругата ми, която още си обичам, идва три пъти в седмицата. Сега тя е по-натоварена, грижи се за болните си родители, но тая вечер пак ще дойде. Дъщеря ми е също запалена и ходи на фитнес в Русе.

Има ли влюбени момчета между трениращите?
- Има, има! Даже момичетата им идват понякога с тях да тренират!

Може ли човек да се вманиачи по фитнеса?
- Да! Една работа, за да я правиш както трябва, трябва да си вманиачен в нея! -

Силното ти желание?

.- Искам да участвам в републиканското първенство за ветерани във възрастовата група от 50 до 59. То се провежда в две категории: до 80 кг и над 80 кг. Желание имам, амбиция имам, възможности имам, но е свързано с много работа, която протича в  момента: първият е основен, в който натрупваш мускулна маса – правилно хранене, правилни тренировки, правилни допълнителни сюблименти – протеини, аминокиселини, витамини; вторият е смъкване, за да се изчисти мускулната маса, по друг начин се тренира, по друг начин протича храненето...Имам намерение, но не знам дали ще се осъществи, притеснявам се да не се случи нещо, независещо от самия мен.

      Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698941
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930