Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 02:24 - Красива, бърза и яростна!
Автор: zabunova Категория: Спорт   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
0



Д-р Надя Друмева с три медала от Балканиадата в Измир

Д-р Надя Друмева работи като личен лекар в Бяла, но, отличничка на Спортното училище в областния град, никога не скъсва връзката си със спорта. Както не прекъсва и контакта си с Полско Косово, селото, където е родена преди малко повече от четири десетилетия. Въпреки че в беленския й апартамент сега живее и майка й, визитите в малкото селце са постоянни – там в пръстта му остава наскоро починалия й баща, на когото и досега Надя много държи и с когото са имали особена емоционална връзка. Скръбта по загубата на най-обичния човек в живота й продължава да работи – освен съветника, младата жена, която е и майка на 23-годишната Светла, студентка по национална сигурност във Варна, губи своята житейска опора. Освен гените му, които наследява, с възпитанието си той изгражда у момичето си спартански дух. Малко известен на обкръжението й днес, например е фактът, че тя е преплувала Дунав...
Когато заслужилият деятел на спорта Любен Стойков, председател на „дружеството на ветераните по лека атлетика „Дунав”- Русе,. предлага да се включи в отбора, едва ли си е представял, че стройната милоока млада жена ще стане една от големите изненади на 19-ото издание на Балканиадата в Измир. Пропуск за голямото състезание, в което си дават среща 800, вече отказали се от активния спорт, състезатели от всички балкански страни, д-р Друмева получава през юни, миналата година, когато участва на Републиканското първенство за ветерани по лека атлетика. Тогава в Пловдив изящната млада жена печели два златни медала на дисциплините висок и дълг скок.
На 25 и 26 септември в Измир Надя защитава реномето си на една от най-бързите красиви и яростни атлетки не само в групата 40-44 години, но сред всички участнички в състезанието на полуострова.
Въпреки природната си деликатност, тя не успява да прикрие усмивката си, когато ми показва трофеите си от Турция – хвърлят меките си отблясъци върху нея два златни медала на дисциплините скок височина и щафета 4х400 метра , и сребърен – в дисциплината скок на дължина, където се класира втора.

- Как успя?
- Благодарение на русенския спортист Евгени Игнатов, който е общински съветник в Русе и като член на комисията за спорта лобира за участието на Русенския отбор в Републиканското състезание. Поканата дойде от дружеството и беше истинско предизвикателство не само за мен, а и за останалите жени, тъй като спечелихме отборно първо място, мъжете се класираха втори. За Балканиадата тръгнах, знаейки че съм в добра спортна форма (пропускам, че обичам спорта!) вследствие на всекидневните обиколки на градския стадион в Бяла, играта на тенис кортовете, часовете във фитнес залата и моя велосипед, макар да карам кола.. Мобилизирах се за кратко време. Най-напред трябваше да открия шпайковете си от спортното училище, престояли 15 години в кашон в мазето. Признавам, че на стадиона се притеснявах – други състезатели имаха хубави спортни екипи, обувки... Но реших да вложа всичко от себе си. На стартовата линия си намислих да бягам заради татко! И съм щастлива, че направих нещо за него и когато го няма. А зарадвах и майка за близостта и неизменната й подкрепата на семейството ми..
В бягането 4х400 метра постигнах резултат, който не регистрира нито една от останалите жени в различните възрастови групи – нито по-възрастните, които са бивши състезателки, нито по-младите от мен. Само за справка: Рекордът за ветерани по дисциплината висок скок е на Йорданка Благоева!

- Планираш ли други спортни изяви?
- След Измирска Турция на 6 октомври бе Олимпиадата в Сидни, Австралия, за която не успях да се организирам. Тя се провежда на 4 години, а европейските на 2 години. Ще бъда щастлива да участвам на следващото световно първенство, което по решение на Световната федерация по лека атлетика за ветерани ще се проведе в Санта Моника (САЩ) след 4 години. Смятам, че ще се справя - работя, тренирам всеки ден. Аз съм много енергична натура и не съм много по почивките.

- Мнението ти за самото състезание?
- Балканското първенство, в което участваха състезатели от 8 държави, се проведе в Измир при отлична организация. Възхитена съм от условията на стадион "Ататюрк" - съоръжение с всички необходими изисквания за голям форум. Пистата бе много хубава и бърза, мечтая си да бягам по такава и у нас. В градския парк имаше велоергометър и други уреди, които свободно могат да се ползват от жителите на Измир.
Иначе, пътуването по суша до Измир бе дълго и уморително. Разноските за път, участие и хотел, бяха за сметка на участниците. Община Русе отпусна средства само за Републиканското първенство.

- Хубав град ли е Измир?
- Това е четвъртият по големина град в Турция с население близо 5 мил. На брега на Егейско море е, той е второ по големина пристанище след Истанбул. Областен център е на провинция Измир. Казаха ни, че в исторически план Измир съществува повече от 3500 години. Тук са разположени сградите и производствените центрове на някои водещи компании на световния пазар, заради което е считан за един от най-либералните градове, същевременно запазил своите културни забележителности
В древността тук е била една от най-развитите култури в Анадола, на нивото дори на Троя. Твърди се че Омир е роден в Измир, свързват го с Александър Велики и император Марк Аврелий
Тук е било и най-важното светилище на Древна Смирна - храмът на Атина, възстановен до известна степен в наши дни. запазени до днес са най-старите руини, които датират от времето. преди Христа..

- Отдалечава ли спортът остаряването?
- Определено! Убедена съм, че няма възрастова граница за спорта - в нашия отбор имаше състезателки, родени в началото на миналия век /1924 г/, които спечелиха отличия. За мен, специално, спортът е удоволствие! И затова съм благодарна на треньорите си от спортното училище Ирина Коджабашева и Димо Борисов. След тренировки се чувствам в кондиция и с хубаво настроение. Като лекар знам, че активното движение, изразено във физически упражнения и спорт, разходки и други практики, оказват влияние на всички биоенергийни процеси в тялото и осигуряват оптимален кръговрат на телесните течности и вещества. Пътят към съхраняване и генериране на здраве минава през активния живот, като това не се изчерпва с активните излети в планината през уикенда. Активност не може да бъде постигната и съхранена за три часа, два пъти седмично, не само на 45, а на всяка възраст. Звучи тривиално, но активното тяло се движи всеки ден. Ето една проста ясна и общовалидна максима, която да Ви подсигури спортно ежедневие: "Инвестирайте време в движение днес, за да получите време от тялото си утре!"

- Какво ти предстои оттук нататък?
- Живот, в който ще се радвам на хубавите моменти, когато и да дойдат те, и ще се старая да игнорирам негативните.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698917
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930