Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2016 00:24 - "Бяла ще стане цветна градина!"
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 2342 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 13.08.2016 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        „Бяла ще стане цветна градина!” – заяви Пламена Колева, директор на Общинското предприятие „Комунална дейност и услуги”, което има най-голям дял в укрепената и превърната в картина подпорна стена зад една от обновените автобусни спирки в град Бяла, наред с „Бяла строй” и част от местния бизнес, които подкрепят креативната идея.Инициативата за тази допълнителна цветна украса на ул. „Ст. Стамболов” и пускането на отдавна занемялата чешма, е на кмета Димитър Славов и заместниците му – Евгени Димов и инж. Атанас Ангелов.   Целта на инициаторите е  да се внесе колорит в градската среда и повече настроение на хората, които се разхождат по централната улица, която е входът на града. 
    Когато започва изпълнението  първо тук идват храсторезите и булдозерите, които обхождат агресивно основата на скалата и режат ниските храсти, клонаци и цели дървета  от каменния скат. Бумтежът на машините се чува  все по-надалеч и тогава  жилищните комплекси отсреща регистрират, че тук нещо започва своя първи и друг живот. Баирът срещу панелките  известно време затихва,  сякаш някъде си е отишъл пък и нали вече не е баир,  станал е обект с №… Работници от общината, „Бяла строй” и „Комунална дейност  и услуги”  прогонват храсталаците и сваления скален материал, опъват маркери до голия гръб на брега и наливат  циментови пояси. Панелените мишци на блоковете отсреща   фиксират как баирът, в който отдавна човешки крак не е стъпвал, леко се отдръпва и заедно с него си отиват и спомените, които е пазил дълго, като „Гердапа”, "Бъчваря”. И опитва да запомни  енергичните мъже -  строители, асфалтаджии, бетонджии, озеленители,  електричари, които повече от месец  заграждат тази земя и този въздух –  и всеки от тях – от началото до края, оставя по нещо от себе си. Не, не това, което е изградил и направил, а някаква своя мисъл, вълнение, радост или горчивина. Зад която стоят  желанията, знанията и стремежите, стои авторитетът им! За няколко дни, след дренажа и насипаната тор, израства  красивия цветен водопад в кашпи  от бетон на три нива с обща дължина 170 метра. Хората  превиват гръб  и в съботните и неделните дни, притискат гладкия бетон на панелите с мазолестите си длани до  късно вечер, за да грейнат доставените от Дъскот   грамофончетата   с различни  багри,  каскадната петуния с цветове като фунийки, сакъзчета  (Pelargonium peltatum) - прародителят на нашето, модерно "висящо мушкато"   с ръбести клони, щитовидни, слабо мъхнати, месести листа и   зад тях - вечнозелената, с пирамидална стройна и гъста корона туя смарагд  – жив  плет,  укрепващ и предпазващ от свличания.
В действие са включени и технологиите - монтирано е  автоматично капково напояване. Идеята е реализирана от инж. Атанас Ангелов, заместник-кметът на общината, който в първите седмици не се отдели от обекта. Едно програмируемо електронно реле  в определен момент включва електромагнитен клапан, който пуска вода с определено налягане за капковото напояване на цветята - всеки ден  в точно определен час и го   изключва след определено време.  Започнато е  и  подходящо пейзажно осветление на обекта за през нощта. Остава пускът на чешмата, за да бъде завършена арт инсталацията.
    Градоначалникът наблегна на факта,  че възстановяването  на Градската чешма  ще припомни  духа, който е витаел в този квартал на малкия град, намиращ се на  една от главните му артерии. През тази година много други места в града ще придобият нов облик, обещава  ентусиазираната Пламена Колева. Развълнуваният и глас рисува нова визия на  всички градинки в централната градска част. Освен новите автобусни  спирки с информационни табла, които   дават друга перспектива към града и ежедневието му -доброта в общуването, красота в живота - подобрения се предвиждат и за лехите на кръговите кръстовища,   за цветните пространства пред обществените сгради.  И още една немаловажна подробност. Под огъня на 40-градусовите температури дори в съботни дни  машини и хора на „Път Инженеринг” асфалтират малкия отсек  пред цветната каскада на спирка. „Септември”.
    Така изграден, „каскадният цветарник”, както стана известен обектът,  намира  подкрепата и   на Беленската общност. Първите реакции са на радост и усмивки, както личи от споделеното  от минувачи -  една от целите на местното общинско ръководство. Докато са подготвяли терена за нов живот, мнозина са се опитали да  обезсърчат инициаторите, казвайки им, че направеното скоро ще бъде разрушено. „Ако не се прави нищо, няма да се промени нищо!“, убеден е  кметът на Община Бяла  Димитър Славов. „Трябва да има много добри примери, за да се изгради постепенно всичко в обществото, което е хубаво и добро. Мисля, че заедно с други инициативи сме тръгнали в правилната посока“, уверени са и градоначалникът, и неговият екип.   
Промяната в настроението се усеща в мненията на гостите: „Благодарение на вашата идея Бяла е вече град, през който да минеш с удоволствие!” Одобрението си са  споделили и в социалните мрежи няколко местни: Николай Карадемирев: "Браво на кмета, градът ни става все по красив!" Рени Николаева: "Браво!"  Емил Бъчваров: "Стана много хубаво с цветята, асфалта и вода като има, ще е супер! Остава да се пази чисто!"
     Напомнянето  е съвсем на място.Въпреки че обектът е с видеонаблюдение, преди дни камерите уловили беленчанка,  изтръгваща  цели корени от цветната каскада. Друг се е опитал да извади  тръба от чешмата.



Гласувай:
2



1. indiram - Здравей, Забунова!
12.08.2016 20:47
... И... после (град) Бяла, Цветна (град) ли ще се нарича ...

За сведение, в България има 2 (?!) селища с името БЯЛА.
Град Бяла, област Русе..
Село Бяла, област Варна...

Цитирам: Под огъня на 40-градусовите температури дори в съботни дни машини и хора на „Път Инженеринг” асфалтират малкия отсек пред цветната каскада на спирка. „Септември”.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699192
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930