Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2016 20:06 - Мостът на Фичето - в големия кръг на надеждата
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.07.2016 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

   От две седмици всеки ден  работници от Общинската фирма „Комунални дейности и услуги” преброждат коритото на Янтра около  моста на Кольо Фичето, старият  ветеран, който   все още издържа  под тежестта на атакуващото време, и   чистят – педя по педя.  Помагат им и хората, които работят по временни програми към кметствата на общината – косят треволяците, събират речните наноси и натрупана дървесина,   отстраняват    бурените  и храстите   в коритото на реката около и под моста. За отстраняването на  дървета и храсталаци бе осигурена специализирана техника, която струва скъпо на Общината и която впоследствие е заменена от човешка ръка. Събраните камари се изнасят с камиони и ремаркета. Наравно с работещите в подножието на моста, друга група чисти пътното платно, чиято настилка също е компрометирана. Допълнителното  увреждане стана преди време, когато заради ремонт на новия мост движението на автомобили беше насочено през  моста на Фичето.. Един от натоварените с почистването служители е гневен  на Пътната агенция, която тогава набързо наряза настилката   и постави мантинели, които забрави да прибере и  които сега се премахват от работниците.. Отделно е повредата на паважа  по платното от набитите колчета, за възстановяването  на който трябва да се търсят и паветари.  След като  багерите, моторните косачки и храсторези  напуснаха терена,  пристигна специализиран екип от пожарникари,   които един  цял ден миналата седмица отстраняваха по алпийски способ опасни предмети от рушащия се мост   и обраслата стените му растителност.
     От общинската власт в Бяла са напълно наясно със състоянието на моста. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. Наложителна е   специфичен вид строителна работа, която е скъпа и не е по силите на местната управа, която през последните месеци се оказа в окото на урагана - окаяното  състояние на творението на  Фичето възбуди възмущението на българската общественост – критики, коментари, предложения заваляха както в Министерството на културата, така и в Общинската администрация. Състоянието на Стария мост на Янтра  стана неотложен проблем   на Община Бяла. Многократните опити   за ремонтирането и реставрацията му, не дават резултат. Последните, до чиято реализация също не се стига, са  предприети  през 2011-та и 2015-та година. За моста,   включен в програмата на Министерството на културата,  също не се намират  необходимите  пари.   Пряко сили  е направено нощно осветление на моста  и дребни козметични ремонти.  
     Според кмета на Бяла Димитър Славов необходимостта от реконструкция и поддръжка на моста е общинска грижа № 1 и единственият вариант да се спаси моста, е да се кандидатства по европроект.  Общини от нашия тип може да кандидатстват основно по Програмата за развитие на селските райони,смята Славов, но в новия период не се предвижда да се открият мерки точно за културно наследство. Но мостът на Колю Фичето е емблемата на Бяла и общината  ще  направи всичко, за да го възстанови  и запазим за поколения. Първата стъпка е направена през март 2016, когато Общински съвет - Бяла дава съгласие за обявяване на „Моста на Колю Фичето”, разположен над река Янтра, за публична общинска собственост. Причината е, че в продължение на 142 години мостът е бил ничий. Нито една институция не е притежавала  акт за собственост.  От Министерството на културата, където би трябвало да има някакви архиви, също не са разполагали с нещо черно на бяло. Министър Вежди Рашидов е дал разрешение – не всеки ударен кораб потъва, запуши ли се навреме пробойната, морето отново е пред него. Сега се прави идеен проект за реконструкцията и реставрацията му.. Надеждите са да има пари.

     Другата, на която властта  разчита, е  подкрепата на хората,  чийто  глас бие  със справедливи укори и плаща  тежки сметки за чужди  грешки   - пропуснато  човешко внимание,   признателност и отговорност.   Диреща възстановяването на историческото творение,  след отказа на Министерството на културата   да финансира ремонта,  Община Бяла откри  дарителска сметка за реставрацията на моста на Колю Фичето. Решението на Общинския съвет    за   доброволното събиране на пари, с които да се спаси националния  паметник на културата, и откликът на хората, дават надежда.
     След всичко това, неподвижен и вглъбен, мостът някак по-ведро начева нощните си караулни служби.


 

     Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699341
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930