Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 00:24 - От "Трапито" в Бяла, където се строи регионалното депо. Ще е подвиг изграждането му!
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2015 19:51


     В задъханото ежедневие на заетите времето е пари. Дори при 35 градуса на сянка хората на Обединение „Борово еко”, които строят регионалното депо за отпадъци, не спират. Там в „Трапито”, както местните наричат падината (втрапено място") на 6 км от Бяла, още на 1 юни се бе разположил базовият им лагер
По документите това е площадка № 5 «Бяла-север І“, поземлен имот от 100 декара, върху която ще бъде изградена регионална система за управление на отпадъците за общините Борово, Бяла, Две могили, Ценово, Полски Тръмбеш и Опака. Проект, с обща площ на проектния регион 1800,7 кв. км и население 56 048 жители, който се финансира от ОПОС и е на обща стойност 23 223 662 лева.
   Пътуваме с мощен високопроходим автомобил, управляван от Анатол Дуканов, организатор на строителството на обекта. Пътят е проходим, за удобство покрай нивите с царевица е разширен достатъчно, наклонът е лек, природата и гледките - невероятни! Погледът обхваща близки и далечни баири, обрамчили заравнената повърхност на изживяващото последните си дни старо сметище, над него лешникова горичка, отсам гъсти корони на орехови дървета, пред които е порталът на строителния обект. Червена мрежа огражда мястото, на което като в щрих от незавършена картина се открояват грамадни купчини пръст, пясък, боботещи багери, изкопи... ел. тръби...Встрани от всичко това са наредени няколко фургона – офиси: на Общината, на Строителен и Авторски надзор, на геодезистите, на електричарите, на ВиК, стая за заседания с налепени по стените таблици, чертежи, схеми, графици. И столова, която ще бъде оборудвана с маси и столове, когато на обекта дойдат многото работници. А те ще дойдат, тъй като много неща ще се правят едновременно, понеже заради различни процедури, вместо за година и половина, обектът ще трябва да бъде направен за 5 месеца и половина. Засега с бърз темп вървят изкопните работи. Вече са отчетени 46 000 – 50 000 куб. м изкопана и извозена земна маса за 15 дни! Повече от половината по проектното задание!
    - В момента се прави вертикалната планировка и няма никакви проблеми! - ясен и изчерпателен е ръководителят на строежа инж.Георги Симеонов През 40-те дни от началото само в два дъждовни не е работено, но вече пропуснатото е наваксано и планираното по линеен график - изпълнено. Вероятно и заради впечатляващата му биография на строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, в която е записано изграждането на жилища за олимпийците в Москва през 1980 година, метро, домове, пречиствателни станции , Сити-център - Мюнхен, депо за отпадъци в Залцбург - кратките му отговори успокояват: Работа и дисциплина! Много стриктна дисциплина, след което са качество и количество!
   - Ще бъдат построени 17 сгради! - Анатол Дуканов, специалист по иженерни дейности, към които е прибавил и военно образование, също с не малък влог в редица обекти в чужбина, "вижда" построеното депо: Общо взето, съвременно с всички изисквания на новите европейски стандарти!
     И ни го "рисува" пред изкопа за резервоар, който чака пробите да потвърдят, че земята под него ще издържи на динамично и статично натоварване. "Слага" наблизо административна сграда, до нея работилница, кантар, място за хората от охраната, после инсталацията за сепариране на отпадъците, инсталацията за компостиране, за рециклиране, зад баира - клетката за газта - система за улавяне и изгаряне на газовете, водоснабдяване, отвеждане на отпадъчни и дъждовни води, електроснабдяване (включително осветление на площадката), ограждане и вътрешни пътища...
  Смята, че обектът не е сложен, но е притеснителен малкият срок за изпълнението му, а в процеса на работата допълнително излизат много неща, които не са нито на чертеж, нито в документите и трябва да се решават.. Затова е благодарен на ръководството на Община Бяла, от която строителите получават добра помощ и постоянно съдействие за абсолютно всичко. Другите страхове са парите. Засега обектът се прави със средства на фирмата, но надеждата е в скоро време да тръгне финансирането по програмата, за да не се спре работата, когато финансите на фирмата намалеят.
    - По този повод инж. Келерджиев е днес в София! – ободрително се намесва в разговора зам.-кмет на Бяла инж. Любомир Спирдонов, ръководител на проекта от страна на общината.
   Всъщност, на всички е ясно, че финансирането на строителството на Регионалното депо не бива да закъснява! Ще е подвиг изпълнението му за пет месеца и половина!

    Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696399
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031