Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2015 12:55 - В Бяла отвори офис сдружение, което брани правата на пострадалите при катастрофи
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1582 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2015 12:55


      Тази седмица в Бяла бе открит офис на неправителствената организация  SOS-ПТП с представител Янислав Климентов - регионален координатор на Сдружението за Русенска област. Дейността му е основно в оказване помощ на пострадали при ПТП посредством осигуряване на финансова, юридическа, медицинска и психологическа подкрепа.  Подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България посредством организиране и провеждане на граждански инициативи, кампании и семинари, обучение на деца, ученици и възрастни хора, повишаване дисциплината на водачите на МПС, взаимодействие и сътрудничество с държавни и общински институции, физически и юридически лица е също заложено в програмата на регистрираното през 2012 година Сдружение “SOS – ПТП” в Бургас, част от което е Беленският офис, представителен за Северна България.  

     Янислав Климентов е на 31 години, родом от Бяла, завършил е Английската гимназия „Гео Милев” в Русе, после Академията на МВР, профил „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”, право в Югозападния университет в Благоевград. Работил е 7 години в системата на МВР – София. В Сдружението е от една година. Разказва, че идеята за създаването му  е на неговия  приятел и съвипусник Кристиян Киров. Сдружението има представители в по-големите градове, а  офиси, освен в Бургас, в София,  Хасково, Кърджали и Бяла. Мотивиран и обнадежден при откриването му, Янислав Климентов е  пределно ясен  в отговорите при краткото ни блиц интервю:

- Логото на рекламата „Ако си пострадал при катастрофа –Знаеш ли, че имаш права?”, стреля в целта. И все пак, питат ли гражданите за  какво става въпрос?

- Точно затова създадохме тази организация. Много граждани не осъзнават своите права, когато са  пострадали в катастрофа и не се е намерил кой да им обясни, че има начин, по който  да бъдат защитени. Офисът в Бяла работи много тясно с държавни администрации,  болници, полиция... Партнира си с всяка една институция на централно, регионално, местно, отраслово и друго ниво като неправителствена организация “SOS-ПТП“, за да помагаме и за намаляване инцидентите по пътищата. Печелим доверие най-вече  с безплатните консултации на пострадали при катастрофи, информирането как да получат полагаемите им се обезщетения от застраховка „Гражданска отговорност”, която не покрива само имуществените, но и неимуществени вреди, пропуснати ползи и разходи по лечение.

- Вашето място в този труден „маратон”?

- Моето място е в прекия контакт с тези хора, които са пострадали. Да  им обясня какви права имат в конкретния случай, как могат да бъдат зщитени те. Освен това при самия инцидент  помагаме с медицинска помощ, психолози,  които съдействат да се преодолее трамвата от случилото се, т. е., насочваме ги   как най-добре могат да продължат живота си. Това почва от момента, в който ни потърси пострадалият и ние сме до него до последния етап, когато той ще спечели дело срещу  застраховател,  отделен гражданин или организация.

- Имате ли представа колко ПТП са станали за година тук?

 -Не съм правил статистика за Русенски регион, но цифрата е страшна, тъй като участъкът край Бяла е печално известен с тежки пътни инциденти. За една година, от както съм представител на Сдружението за регион Русе, помощта ми са потърсили повече от 50 човека, близки и роднини, приятели, както и самите хора, претърпели катастрофи. С подкрепата на доказани юристи от Столицата, сдружението е завело 30 дела срещу различни български и чуждестранни застрахователни компании или Гаранционен фонд, 10 от които към този момент завършили със споразумение в полза на нашите клиенти и усвоени от пострадалите обезщетения за претърпените телесни повреди и страдание. И това е само за русенски регион, за цялата страна представителите на Сдружението са консултирали стотици граждани, като за 2014 г имаме заведени на различен етап до момента повече от 100 дела.

- Какво е чувството в да се работи в такава комплицирана среда?

- Каквото е  да си между чука и наковалнята! Освен това,  резултатът не идва „от днес за утре”. В смисъл, че процедурите са доста тромави и продължителни - от самия инцидент до приключване на дело  с удовлетворяване   на пострадалия и паричната компенсация минава доста време. Защото само досъдебно производство в МВР е от 2 до 6 месеца, а  и често се удължава още повече, когато има тежко ПТП.  

-  Как хората Ви възприемат! Като „спасители”?

- Не знам! Най е приятно,  когато видя щастлив завършек на предприетите от нас действия. В началото хората започват разговора с известно недоверие, в смисъл, че нищо няма да се получи, но когато се изясни всичко, осъди се виновният и се определи обезщетението за пострадалия, удоволствието е върховно. Срещаш благодарен поглед,  преливащ от уважение.   

Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696436
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031