Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2014 11:03 - Честваха 115-годишнина на читалището в село Полско Косово
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1511 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2014 11:08


     Концерт-спектакъл, посветен на 115-годишнината от основаването на Народно читалище „Развитие 1899”, събра всички художествени колективи на културната институция в нейния салон вечерта на 30 май. Поредица от инициативи, показващи същността на читалищно дело, изложба живопис и графика на Росен Цанков, изложба на национални носии и плетива извезани от ръцете на косовчанки, красяха предверието на читалището, в което над 100 самодейци - от фолклорната група „Косовски авлиги” и ДТС „Косовче”, подкрепени от „Нежни звуци” и „Белянка” от Бяла, пяха и танцуваха за 115 годишнината му за жители и гости на селото, бивши самодейци на читалището. Сред тях бяха зам.-областният управител на Русенска област Айлян Карамехмедова, зам.-кметът на Бяла инж. Любомир Спирдонов, председателят на НЧ „Трудолюбие 1899” – Бяла Милка Димитрова, представители на Обществения съвет на Съюза на българските читалища. Тържеството започна с българския химн, а Иванка Маринова, кмет на Полско Косово,  представи примери и доказателства за безспорния принос на една уникална по своята същност организация –  българското народно читалище, съчетало в себе си стремежите на не едно поколение българи. В краткия си отчет тя  визира началото -  започнато от дейците на  българското Възражданедо строителите на българската държава от последващите години на нейното  развитие до днес, когато този процес на осъзнаване и запазване на изконните български ценности продължава.
     В Полско Косово всичко това започва от далечната 1899 година, когато върху принципа на взаимния интерес и сдружаване на хора с еднакви вижданияи мислене, се създава читалище „Развитие”, припомни имената на Георги Кованлъшки, Илия Герджиков, Васил Караколев, Йордан Стойков, Лефтер Дачев, Марин Блажев, на учителя Никола Василев, положили основите на най-масовата и разпространена гражданска форма в Полско Косово, призвана да задоволява културните потребности на населението му. Разказа за последователите им, които движат културния живот в селцето чрез читателски сбирки, поставят театрални постановки, събират библиотечен фонд, в който първите книги са на дарители и спонсори. До голямата мечта –построяването на (италищната сграда, проточило се във времето и станала реалност години по-късно през 1983, а през 1984 с Указ на Държавния съвет по повод 75-годишнината от дейността му НЧ „Развитие” е наградено с орден „Кирил и Методий” – втора степен. Съвсем наскоро полскокосовското читалище ще започни реализацита на проект по мярка 321 „Подобряване на сществуващ център за предоставяне на културни услуги за населението на територията на кметство Полско Косово” и това повече зарадва хората, защото по време на тържеството на метри от сцената и микрофоните пластмасово корито събираше водата от капещия покрив заради дъждът, който валеше отвън.
     За дългогодишната си народополезна дейност читалище „Развитие”,  чийто  председател бе и Иванка Маринова, то получи медал и грамота и от Министерството на културата.   Община Бяла и Областна управа - Русе засвидетелстваха уважението си с приветствени адреси и цветя. С грейналите свещички върху празничната торта на финала колективът му  отправи послание към всички за съхранение на живото изкуство на региона.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699313
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930