Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 14:24 - НДСВ в Бяла поискаха оставката на инж. Джеков
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1868 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НА СЕСИЯ

     Невиждано стълпотворение напълни до краен предел заседателната зала на Общинска администрация в Бяла на редовното заседания на местния парламент в сряда. Макар и да не бяха наясно първоначално защо са тук, синдикални членове от МБАЛ “Ю. Вревска”, Психоболницата и училищата в града станаха фон на точка 2 от дневния ред - отстраняване на управителя на “БЕСКУ” ЕООД и това очертава същността на продължителната кризисна ситуация в останалата единствена общинска фирма. И както винаги излиза, истината има две страни.
Съветникът от НДСВ Дамян Попов поиска оставката на управителя й инж. Неделчо Джеков, привеждайки като мотиви неспазване на трудовото законодателство във фирмата, цитирайки наложените 14 акта на управителя от Дирекция инспекция на труда – Русе след проверки през 2012. Към докладната бе приложена справката от Инспекцията по труда, изпратена и до председателя на ОбС – Бяла, кмета на общината и председателите на двата синдиката – КТ “Подкрепа” и КНСБ. Според Попов, наложените глоби клонят към 40-50 хиляди лева и дори някои от тях да отпаднат при обжалването, останалите ще довлошат финансовото състояние на дружеството.
     Според заместник-председател на ОбС Бяла Веселин Балтаджиев, който водеше заседанието поради отсъствието на Анелия Тюркеджиева, дружеството се управлява лошо и управителят трябва да бъде освободен. След близо половинчасов дебат предложението за оставката бе гласувано само от четиримата съветници на НДСВ. Всъщност, на избрания по това време точно преди година за управител на “БЕСКУ” ЕООД инж. Неделчо Джеков не бе дадено и година време – проверките по сигнали срещу него датират още от март-април 2012. Представителите на другите партии решиха, че трябва да му се даде шанс и да не се бойкотира фирмата, както това ставало при управлението на предишния управител. Димитър Славов предложи да се проведе специална сесия, на която да се разгледат и решат проблемите й.Още в самото начало на дискусията Иван Гьоков отчете непълнота в искането за оставка - липсата на предложение кой ще замести инж. Н. Джеков, ако той бъде освободен. . Ендесевейци не обявиха име. После съветникът разгърна детайлите, според които един от наложените актове е обжалван в съда и е отменен, а санкцията от 5000 лева е паднала на 100. Ако бъдат отменени и останалите, какво правим? – зададе риторичен въпрос той и получи риторичният отговор на Балтаджиев: А ако не паднат? Това предопредели мнението ОбС да не се вживява в роля и да не измества функциите на съда. В обяснението си инж. Джеков призна, че наложените актове са за закъсняло изплащане на месечно възнаграждение, време, непресметнато като работно между два курса на шофьор на автобус, въведено вече като “време на разположение”, изчислено и пресметнато в парично изражение за всеки ощетен, друга санкция за надвишени часове над определените 30 – при шофиране, което също е преразгледано от ръководството, неосигурено работно облекло, което управителят обеща да замести с вид топли и светлоотразителни жилетки и т. н. Според управителя всеки месец фирмата реализира 50 000 лева приходи и неразплатените и задължения, намаляват.
     В хода на обсъждането най-импулсивно реагира Валери Върбанов, който посочи че е нелоялно работници и служители да пишат доноси и клеветят фирмата, която им дава хляб и че, ако той е на мястото на управителя, след като в съда паднат обвиненията по съставените актови, ще освободи всички, които са източвали гориво от общинските транспортни средства и пращали сигнали. Още повече, че на обратната кореспонденция от съответните инстанции са имената им – повечето с нарушения в трудовата дисциплина и други отношения, създадени след направени съкращения на персонала. В разпространената от Върбанов справка за преразход на гориво по автобусите на БЕСКУ са посочени регистрираните с джипиес източвания на гориво за 2012 година: септември: кола Р 8580 РК – 30 литра, РА 4210 ВР – 39 литра, Р 8544 АР – 161 литра, СА 9412 АВ – 42 литра; октомври: Р 8544 АР – 175 литра, СА 9412 АВ – 58 литра, Р 85 80 РК – 80 литра, ноември: Р 85 44 АР -108 литра, Р 85 80 РК – 79 литра; декември: Р 8544 АР- 84 литра, Р 85-80 РК – 87 литра.
     На друга страница интелигентната GPS система за управление на автомобилния парк, за въвеждането на която управителят преди време бе натиснат от общинарите, за да се намалят разхищенията, е посочила местонахождението на транспортното средство, датата, часът, името на шофьора и точното количество източено гориво. Списъкът проследява кражбите до 25 декември, като един от шофьорите е решил, че може да продължава така и в 2013 година, когато още на 2 януари в 17.13.48 на половин километър от Бяла е източил 6.08 литра. Върбанов формулира изводът, който натежа при гласуването: ако тези хора не са ощетявали предприятието и не бяха крали от него, можело е и заплатите да бъдат изплатени в срок! С изключение на четиримата от НДСВ, останалите съветници сметнаха оставката на управителя на БЕСКУ като прибързана и неадекватна.
     След приключване на точката публиката си тръгна и това пробуди у всички без изключение съмнение, че ситуацията е режисирана и че намерението за освобождаването от длъжност на управителя на БЕСКУ ЕООД – Бяла е старателно търсена публичност от групата на НДСВ Всъщност, незаобиколим факт е, че този мандат жълтите в Общинския съвет Бяла няколко пъти изненадват с неочаквани ходове и приковават вниманието, напомняйки, че са трета политическа сила в Община Бяла. Повдигнатите парещи въпроси, като забавено изплащане на трудови възнаграждения, нарушения по отношение на работното време, нарушенията на КТ в трудовите договори на наетите работници и др., дълбоко засягат всеки един гражданин.

     Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698670
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930