Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 18:45 - До края на декември т. г. ще бъде подписан договорът за изграждане на модерно депо за събиране и преработка на отпадъците от региона!, обеща м-р Нона Караджова
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1578 Коментари: 0 Гласове:
0




     Преди няколко дни кметът на Бяла инж. Кольо Келерджиев, в качеството си на председател на Регионалното сдружение за управление на отпадъци (РСУО) „Янтра – Лом 2008”, в което членуват общините Бяла, Борово, Две могили, Опака, Полски Тръмбеш и Ценово, и Даниела Пашкунова, изп. директор на сдружението от близо година, бяха на среща с министър Нона Караджова, за да уточнят някои корекции в подадения проект на Сдружението за изграждане на Регионално депо за отпадъци.
За какво са разговаряли с м-р Караджова и как върви реализацията на проекта - кога ще бъде готово така бленуваното модерно депо на фона на перманентното възпламеняване на съществуващото регионално сметище в Стърмен, разговаряме с изпълнителния директор на Сдружението Даниела Пашкунова:

- Госпожо Пашкунова, бихте ли споделили какво наложи посещението ви в МОСВ и срещата ви с м-р Караджова?
- Да, имахме среща с м-р Нона Караджова за уточняване на някои проблеми във връзка с кандидатстването по проекта.
- Преди да излезе в отпуск по майчинство предишният изпълнителен директор на Сдружението Мерал Чолакова бе направила отчет на работата по проекта и бе подредила 17 несъответствия, като подчерта, че решаването на последното в неизгоден за сдружението вариант, връща работата му в начален стадий – “в първи клас”, каза тогава тя.
- Не бе точно така! Госпожа Чолакова бе започнала да работи по много от задачите и фактически ние ги подехме от там, където бе стигнала и ги приключихме. Първоначално министерството бе предало работни проекти и техническа помощ за кандидатстването по проекта, но цялата документация включваше един работен проект за регионално депо, което е на средата на полето. Нямаше довеждащата инфраструктура, тепърва трябваше да се прави проект за нея, като най-напред беше изискването за подробен устройствен план за промяна предназначението на земята, върху която е площадката, промяна предназначението на земите, през които минава довеждащия път, също така и трасето на водопровода, канализацията. Всичко това предстоеше да се направи, тъй като не е било включено към договора на гръцката фирма, на която е бил възложен проекта. От тогава ние сме процедирали подробния устройствен план, променили сме с МЗХ предназначението на площадката за депото, която вече е публична държавна собственост, а не както първоначално бе - пасище и мера, променили сме предназначението на пътя, утвърдихме площадките на водопровода, канализацията, подали сме искане (понеже има един имот, през който минава довеждащият водопровод – горска територия) за сервитут и право на преминаване през този имот. Доста се позабавиха нещата, като междувременно се промени Законът за горите и отпадна искането за право на строеж в горския имот. Остана само искането за сервитут, но вече имаме писмо, в което ни уверяват, че след промяната на Закона за горите министерството служебно ще се изиска становище от Регионалната дирекция по горите, което ние бяхме представили предварително, и след което ще ни се даде правото на сервитут. Приключили сме процедурата и сме изготвили идейните проекти за довеждащата инфраструктура.
- Кога ще бъде подписан договора за реализацията на проекта?
- Срещата бе точно във връзка с подписването му, като преди това трябва да се изчистят и последните корекции по проектното предложение. Имаме уверението на м-р Караджова, че като мине оценката до края на месец ноември, ще бъде подписан договорът.
- За каква сума става въпрос, когато говорим за строителството на регионалното депо?
- 8– 9 млн. лева.
- Има ли проблеми с партньорите на Сдружението?
- Нямаме никакви проблеми с партньорите! Всички общини оказват пълно съдействие.
- Кметът на Борово Георги Георгиев бе споделил преди време някои свои притеснения да не би новите корекции да не се окажат финансово непосилни за общините, визирайки собствения им принос.
- Има прието решение от май т. г. за промяна на собствения финансовия принос на общините, тъй като той в проектното предложение бе значително по-малък. В механизма, подаден от министерството, бе включено само строителството на регионалното депо, а виждате, че доста други неща е трябвало да се направят и по този начин стойността се увеличи до 23 милиона лева.
- Колко време сдружението работи по проекта за регионално депо?
- Първото подаване е било от ноември миналата година, като документите за техническа помощ са от 2008 година. От тогава се работи.
- Кога ще бъде завършен проектът?
- До края на 2012 година договорът ще бъде подписан, а самото строителство на депото трябва да приключи до края на 2014 година.
- За Беленския регион този проект се оказва жизненоважен, тъй като сметището в Стърмен се пали или самозапалва периодично и е вече непоносимо да се живее там и наоколо. Кога ще бъде закрито то?
- Сметището в Стърмен подлежи на рекултивация, но докато не бъде изградено сметището в регионалното депо, няма как този проблем да бъде изчистен. Задължително рекултивацията на сметището ще бъде по проект!
- Самозапалва ли се или има и лична, човешка намеса в това?
- Нямам виждане по този въпрос!
- Специалисти споделяли ли са пред Вас колко опасно е системното обгазяване на населението от сметището? Ще се наложи ли до 2014 година да ходим с маски?
- Не съм инженер еколог, но според мен не е много полезно, както обяснява екологът на общината.
- Как обяснява?
- Че е много старо и вътрешно тлее.
- Ще плащаме ли по-скъпа такса за смет като стане готово регионалното депо?
-
Таксата смет за всички членове на Регионалното сдружение ще бъде еднаква, отделно всяка община ще изчисли към нея транспортните си разходи до депото, но тъй като сметището е на територията на община Бяла, се надяваме разходите да са поносими за беленчани. От друга страна съвсем различна е технологията по сепариране и по тоя начин ще падне таксата и за самите граждани, няма да е в пълен размер.
- Може ли беленчани да се окажат заложници на по-ниската такса и тъй като депото е на беленска територия, да преживеят онова, което сега преживяват жителите на Стърмен?
- Не! Преработката на отпадъците в Регионалното депо ще е по нова и модерна технология!
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699030
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930