Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 22:21 - Бяла събра за празника дипломати, военни, духовенство и светска власт
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1775 Коментари: 0 Гласове:
7



    С тържествена проверка и заря първата столица на новоосвободените български земи се поклони на Деня на Освобождението

     Както всяка година на 2 март, и тази, в навечерието на националния празник, Бяла, първата столица на новоосвободените български земи, се поклони на Деня на Освобождението на България с тържествена проверка-заря, изпълнена от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” - Велико Търново. Анелия Тюркеджиева, председател на Общински съвет Бяла, поздрави всички присъстващи с националния празник и представи официалните гости: Владимир Климанов – Генерален консул на Руската Федерация в Русе, Пламен Нунев - народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР, генерал - майор Йордан Йорданов – зам.-началник на отбраната, полк.Коста Баев – зам.-началник на НВУ „В.Левски” – В.Търново, Петър Даскалов – зам. областен управител на област Русе, д-р Петър Петров – кмет на община Ценово, Димитър Наков – зам.-кмет на Община Русе, общински съветници, архимандрит Емилиан от Русенската митрополия ик. Георги Стоянов – енорийски свещеник на гр. Бяла, подп. Тодор Тодоров – началник на Военно окръжие – Русе, полк. Иван Иванов –зам.-председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе, д-р Руденко Йорданов – БЧК – Русе и др.
     До многото граждани, излезли да споделят възторга от една историческа победа, която позволи на българите да разчупят оковите на вековното османско робсто и да се върнат в световната история, в представителен блок застанаха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Русе, Бяла и Борово. Пред Паметника на загиналите за свободата, независимостта и обединението на отечеството беленчани бяха поставени много венци.
    Слово за Трети март произнесе кметът на община Бяла инж. Кольо Келерджиев, който припомни, че град Бяла е един от първите освободени градове в България от руските войски, където в първите месеци на войната се намира Главният щаб на действащата Руска армия на Балканите, че в Бяла е пребивавал и царят-освободител Александър ІІ. И че, освен всичко друго, Трети март е един от символите на българската признателност - една от най-силните черти на българския национален характер! Точно в Трети март ние намираме не малко сериозни основания за високо национално самочувствие и гордост. Защото българинът е доказал, че е достоен за своята свобода, която не му е дадена даром, а със саможертвата на апостолите, хилядите революционери, четници, занаятчиите и селяните даскалите и свещениците, за да живее България...
   Пред присъстващите бяха прочетени и поздравителни адреси от министъра на отбраната Аню Ангелов и от Генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов. Посмени приветствия по повод празника кметът на общината инж. Кольо Келерджиев получи и от народните представители от ГЕРБ от 19-ти МИР, от областния управител Стефко Бурджиев и от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.
    След тържествена вечерна проверка и отдаване на почит към създателите и бранителите на българската държава, небето над площад „Екзарх Йосиф” разцъфтя от изстреляните разноцветни ракети.

    Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699212
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930