Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 17:55 - Протестът на Кръговото
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 1762 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.02.2012 18:02


Зимни неудоволствия      Чакащите около денонощие край Бяла шофьори и пътници на коли, автомобили, товарни камиони и автобуси се разбунтуваха към обяд на 8 февруари и се стекоха на Кръговото до моста над Янтра. Както вече информирахме, около 600 души са от вчера в снежен капан, хотелът и мотелът в града се препълнени, някои от българите намерили подслон при познати в Бяла.   
   Останалите обаче, сред които много чужденци, основно румънци, чакат на пътя. Те недоволстват, че не се знае кога ще се отвори пътя и двамата патрулни полицаи, които не пропускаха колите, не можаха да спрат множеството да се стече на Кръговото за своеобразен митинг. Хората бяха толкова много, че Кръговото се оказа тясно. Оказа се, че никой от пътуващите не знае никой друг език  - крещеше се на румънски, а протестът беше срещу българската държава, че плащали винетки, а не е осигурила републиканския път. Един млад мъж в ярост беше вдигнал бебе над главата си и нещо говореше от рода може ли това бебе да стои тук толкова часа. Повече се притеснявали, че ще стоят там и ще си изхарчат парите, и няма да могат да продължат нататък и не знаят колко време ще продължи това.  Докато недоволните се придвижваха, пристигна целият дежурен състав на полицията, някои от тях с палки. И се опитаха да обяснят, че ако ги пуснат нагоре към Русе, има преспи от 2-3 метра и те няма да могат да се придвижат. Множеството обаче упорстваше, полицаите не се колебаха дълго и започнаха да го изтласкват от Кръговото и освободиха пътя. Колите, които бяха дошли там, бяха върнати обратно по магистралата към Гара Бяла, за да се наредят пак в едната лента, за да са в готовност, като се отвори пътя да тръгнат към Русе. 
     От беленската управа казаха, че след консултации с всички органи, отговарящи за пътя и безопасността на движението, спирането край Бяла между три-четири ресторанта е било най-доброто решение, защото могат да пият чай, да хапнат нещо, да ползват безплатна тоалетна и топлите помещения. Преди това около 20-тина от чакащите автобуси, основно млади майки с малки деца между 3 и 5 г., бяха прибрани в сградата на беленската община на топло, бяха им купени чай и закуски.  Една от майките, вероятно 20-ина годишна, носеше бебе на няколко месеца, а самата тя беше със сандали и се наложи зам.-кметът Любомир Спирдонов да ходи до вкъщи, за да вземе някакви обувки, ръкавици, чорапи. През цялото време от младежкото БЧК от СОУ „Панаойот Волов” раздаваше сред на хората по магистрала чай и други топли напитки, поднесоха към 400 закуски, осигурени от ГПК "Наркооп". 
   От общинската администрация са на мнение, че републиканският път в отсечката Бяла-Русе е непроходим. В община Бяла няма проблеми в никое селище, няма проблеми с електрозахранването, нито с водоподаването. Почти на всеки два часа се следят конфликтните точки - селищата Бистренци и Босилковци, които са разположени върху наклони. Зам.-кметът Спирдонов каза, че поддържат връзка с кмета на Босилковци Панайотов, който е втори мандат кмет на селото и знае какво може да се очаква там и са подготвени. За успокоение на гражданите, денонощно се следи нивото на Янтра, а язовирите на територията на общината са източени.
    Към 17.00 часа пътят бе отворен и колите потеглиха към Русе.

 



Гласувай:
3



1. stela50 - Да ... добре казано - Зимни неудоволствия .
12.02.2012 16:45
Добра информация , хубав репортаж .
Поздрави ,Дани !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698453
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930