Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 00:04 - "Бяла и приятели" – триумф на българския дух!
Автор: zabunova Категория: Регионални   
Прочетен: 2819 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 30.05.2011 12:38


       Място на събитието: Град Бяла, (Русенска област), сцената на НЧ „Трудолюбие 1884”        Повод: Първи фолклорен събор „Бяла и приятели”, след поредицата от майски празници на културата в община Бяла (и силна доза местен патриотизъм)        Предистория -  една покана. "НЧ ”Трудолюбие 1884” има удоволствието да Ви покани на Първия фолклорен събор „БЯЛА И ПРИЯТЕЛИ”, който ще се проведе на 21 май, 2011 г. от 10.00 ч. в НЧ ”ТРУДОЛЮБИЕ 1884” - гр. Бяла. Нека в нашия град, заедно с гостите и участниците в събора, в който са заявили участие над 460 души от 30 населени места, покажем красотата на българския фолклор. Нека разкрием неговото многообразие и древна сила. Носейки го в сърцата си, предавайки скритите му послания на следващите поколения, ще съхраним своята национална същност и ще се отличим от останалите народи в днешния свят, в който със заличаването на границите между държавите се заличават и националните особености.
Елате, за да сътворим заедно един празник на българския фолклор, да утвърдим една традиция и да покажем богатството и разнообразието на българските песни. Ако искате да почувствате магията на българския фолклор, да откриете корените и да усетите бъдещето му."

     А преди това е идеята,
в която цялото читалищно настоятелство се влюбва! Подтикът идва от многобройни участия на талантливи самодейни групи за изворен фолклор и народно пеене от региона, многобройни награди и призове от участията им в различни национални и регионални събори и надпявания и не на последно място, един хубав местен патриотизъм от рода на „и ний имаме какво да покажем” от съкровищницата на фолклора. Къртовски труд по организацията на събитието от всички, най-вече от председателя на читалището Милка Димитрова и огромната всеотдайност на секретаря му Владимир Карадемирев, чийто стоицизъм поетият ангажимент да стигне до точните хора, направи един от дните в малкото градче край Янтра изключително вълнуващ и завъртя живота в него на нови обороти! В перспектива – сега тази година, после другата и всяка следваща.
       Събитието: 10.00 часа на 21 май. На сцената сред красивите и декори и под целувките на танцуващи светлинки започва луд танц! Вихрено играят танцьори от ДТС „Косовче” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Полско Косово. До късния следобяд, когато наближава финала, те още няколко пъти ще разтреперват публиката, която вдъхновено стои в салона повече от 6 часа! Което показва, че от маратон от емоции не се умира! Лек поздрав към гости и зрители е изпълнението на "Нежни звуци при НЧ."Трудолюбие 1884", групата, която на 13 май т. г. обира наградите на "Спомени в песни" в Попово.      Докато песента им се рее над главите  на ценителите, на странично монтиран екран върви поздрава „ Добре сте ни дошли!” на първия фолклорен събор „Бяла и приятели”! Сменят го  исторически и архитектурни забележителности в града, снимки от реални събития, случили се в последно време... Владо, който технизира процеса, заковава кадър от посещението на министър-председателя Бойко Борисов при откриването на кръговото кръстовище до моста на Кольо Фичето преди време. Точно тогава на сцената излиза народният представител от 19-ти многомандатен избирателен район Пламен Нунев, един от ВИП гостите на събора, сред които е и председателят на ОбС – Бяла Димитър Славов, осигурил част от финансирането на  събитието. Депутатът говори топло за Бяла, който е и негов роден град, на зрителите, повечето от които са приятели на изпълнителите, споделя съпричастието на министър Вежди Рашидов и  Министерството на културата, стимулирало финансово идеята.
     След това започва истински празник на българския дух! На сцената протяжни народни песни сменят буйни танци, а тях игриви, закачливи мелодии, смесени групи - индивидуални изпълнители, свирят оркестри. Пеят и танцуват и по-малки, и по-големи – деца и родители, и  родители на техни родители!. Пъстри фолклорни вариации и кристални вокали искат да убедят, че фолклорът е съвсем пълноправен братовчед на изкуството в мъчещия се да драпа напред 21 век. "С песен сме посрещали свободата, с песен сме надвивали смъртта!" - изправи всички с тези думи за значението на българския фолклор изпълнителка  от Ловеч. Неизвестните в тази дилема отпадат, ако само се прочете списъка с имената на селищата, които пяха своите песни и играха своите танци в Бяла:
     Детска група за народни песни, Женска вокална група и Детски танцов състав „Шарена въртележка” – Вардим, Женски народен хор „Царевска китка”, Детска фолклорна група „Щурче” и Фолклорна камерна формация „Изгрев” - село Царевец, община Свищов, Женска фолклорна група „От извора” и Смесена група от Караманово, община Ценово, „Дунавски вълни” от Кривина, Женска певческа група за автентичен фолклор от Долна Студена, от същата община, Група за автентичен фолклор „Янтра” и Жанров състав от Бяла, Самодейна фолклорна група „Росна китка” – Стърмен, Беленска община, Певческа група за автентичен фолклор от Полско Падарево, Община Нова Загора, Певческа фолклорна група „Косовски авлиги” от Полско Косово, Фолклорна група „Шарен гердан” от Босилковци, Беленско, Певческа група „Паламарски искри” и Танцов състав „Капанци” от село Паламарца, Община Попово,  Женска фолклорна група от село Козровец, община Свищов, „Северняшка китка от село Дряновец, Беленско, Група за народни песни от село Раданово, Женска певческа група „Росна китка” от Ценово, Група „Боровчанки” и Детски танцов състав „Искрица” от Борово , Певческа група от Ботров и Фолклорен ансамбъл „Ряховени” от Горна Оряховица, Група за изворен фолклор „Златна есен” от Копривец, Пенсионерска група за автентичен фолклор и Смесена певческа група от Белцов, Самодеен състав „Черковниче” от Лом Черковна.      Тръгват си,  както се полага, с грамоти за участието си в „Бяла и приятели”, благодарни за възможността да споделят обичта си към фолклора, която толплокръвна Бяла им е дала. Изразена чрез подетата от всички песен на Веселин Маринов  "За теб, Българийо!", която след  Владимир Карадемирев,  изправената на крака зала запява..."За теб, Българийо, откъсвам цвете. За тебе, истинска любов!" сладко люля триетажната сграда в късния майски следобед...       
     Всъщност, в следващите си издания фолклорен събор "Бяла и приятели" има амбиции да обхване цяла Северна България, стана ясно още при откриването му,  което председателят на читалището Милка Димитрова сподели със задоволство. И което  зарадва и изпълнители, и публика! Защото нищо не замества истинския екстаз от живия контакт с песента, нищо не скъсява разстоянието между изпълнителя и зрителя,  когато  залата улавя и най-малкия детайл от възторг по трасето. 
  
    Йорданка ЗАБУНОВА
 



Гласувай:
2



1. pevetsa - Истински празник на фолклора, нека ...
25.05.2011 09:03
Истински празник на фолклора, нека го има, и нека пазим Българщината.
цитирай
2. zabunova - Благодаря за мнението Ви!
29.05.2011 14:56
pevetsa написа:
Истински празник на фолклора, нека го има, и нека пазим Българщината.

който си е професионалист и има душа, знае за какво става дума!
цитирай
3. анонимен - Пародия...
29.07.2011 11:59
Не искам да се впускам в подробности,но не може да обявяваш в интернет пространството един регламент и награди ,а в последствие да се окаже съвсем друго нещо.Още повече с едно листче да излезе човек от журито и да прочете имената на наградените.Нима нямаше средства /0,10ст. на бройка/ и време да се направят грамоти и да се връчат по подобаващ начин на участниците /а те не бяха толкова много/ и на наградените?
Не искам да смесвам организацията с красотата на българския фолклор,но така не се съхранява българското мили организатори!
цитирай
4. анонимен - Hi
26.11.2011 05:26
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
5. zabunova - Този момент ми е убягнал...
26.11.2011 16:42
Този момент ми е убягнал...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698984
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930