Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 21:29 - Пререгистрацията на “БЕСКУ” ЕООД се спъна
Автор: zabunova Категория: Политика   
Прочетен: 2380 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.01.2012 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За  буквата и духа на закона

 

 

Дълга, но безрезултатна извънредна сесия  проведе Общинският съвет на Бяла в края на по-миналата седмица с единствена точка в дневния ред - актуализация на дружествения договор с “БЕСКУ” ЕООД, общинската фирма, чийто управител бе сменен от новото мнозинство в ОбС – Бяла. Защо така на пожар? – остро реагираха, че не са осведомени по каналния ред и са се явили неподготвени общински съветници от ГЕРБ. Въпреки че заседанието не взе никакво решение, местните общинари научиха, че съдът е отказал пререгистрацията на дружеството, поради открити фактологични несъответствия в подадените документи: 5-годишен срок за управлението му  е от 1989 година, когато е било създадено дружеството (според документ по ф.д. № 271 от Русенски окръжен съд);  при регистрацията му в Търговския регистър през 2008 година е вписана промяната на капитала от 10 206 деноминирани лева (според разпечатка на справка от Търговския регистър, каквито са в действителност) при положение, че последната актуализация на капитала на дружеството е от 1999 година, когато капиталът е двойно по-голям... И  е прибавено “транспортно” обслужване към предмета му на дейност, което е от последните години, след като “Бяла транспорт” бе ликвидирана.    Всичко това, плюс последвалите изменения в Търговския закон, налагат преработване на дружествения договор, разясни бързата реакция за свикване на извънредното заседание председателят на законодателния орган Анелия Тюркеджиева.

Повечето общински съветници поискаха  време, за да се справят с Търговския закон  и обсъдят предложения проект в комисиите. Не сме юристи! –оправда отказа да гласуват предложените промени Васко Кърчев от ГЕРБ.

Така след два дни дойде второто  подробно, прецизно и компетентно обсъждане и приемането на новия договор на “БЕСКУ” ЕООД – Бяла точка по точка. За да се спазят процедурите, Общинският съвет възложи на управителя на дружеството да представи в Търговския регистър при Агенцята по вписванията препис от дружествения договор, съдържащ  измененията и допълненията, заверен от Общинския съвет.

Никой не коментира как е било регистрирано през 2008  година дружеството, чийто принципал е Общински съвет – Бяла. По-учудващо е обаче как е минала регистрацията му тогава в съда, при наличието на няколкото “пробойни” в документите.  За следващата сесия бе поискано съветът да бъде информиран за финансовото състояние на дружеството, печалба и загуба за годината, персонал и т. н. Фирмата не е никак добре! – обобщи миньорно тези публично известни факти зам.-председателят на ОбС Веско Балтаджиев, като посъветва управителят инж. Неделчо Джеков да преоцени възможностите на фирмата и какви  кардинални мерки трябва да се приложат, за да има тя още един шанс. И да обвърже назначените в нея хора с работата, която вършат, понеже “много стоят на клончето и само вземат”. Но да не назначава контрольори - “нищо лично!”,   Балтаджиев не пропусна да клъвне  колегата си Валери Върбанов, доскоро заемащ този пост в БЕСКУ,  който запази мълчание. Преди финала си предишният състав на Общинския съвет поиска отчет какво е контролирал, но така и не го получи до края на мандата си.

Председателят на Постоянна комисия по бюджет, финанси, икономическа политика, еврофондове, земеделие, гори и екология Васко Миронов оповести, че в момента в БЕСКУ тече финансова проверка, след приключването на която всичко ще стане ясно.  Дълго преди това скандалите се въртяха около едни енигматични 400 бона (!), спрягани като предполагаема загуба в сметките на общинската фирма, заради която бившият управител и досега е разпъван  на кръст под път и над път основателно или не, малцина знаят. Затова докато финансовата проверка в “БЕСКУ” ЕООД не бъде оповестена, за мнозина ситуацията в дружеството си остава, както и досега, “скрита картина”. Отчетът може да внесе повече яснота, но повечето от съветниците са убедени, че много по-тежката и по-важна задача е не просто да се контролира, а да се изградят визия за бъдещето на тази фирма. Работещите в нея се притесняват да не  се окаже прекалено закъсняла реакцията на местната власт и надеждите за успех да  се окажат поредното добро пожелание. Което последните три-четири години не проработи поради много и различни фактори. Най-често споменаваният сред тях бе влошеното взаимодействие между предишния кмет на общината и управителя на фирмата, липсата на  синхрон между администрацията и Общинският съвет. Което е добре да не се случва повече, защото хората искат  различните нива на местната власт да обединят усилията си и решават реални проблеми на общината.

 

Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696425
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031