Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 18:08 - Данъчно цунами изправи фирмите на нокти
Автор: zabunova Категория: Политика   
Прочетен: 1990 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.04.2011 18:52


         От няколко дни в Бяла върви подписка срещу скочил около 5 пъти налог,
          ще искат проблемът да се обсъди в ОбС
         
Ако общинските съветници не коригират от 7 на 4 промила такса смет за     
юридическите лица, теслата ще удари еднакво тежко както икономиката и   
търговията, така и местните еднолични търговци, ще има фалити и съкращения, 
алармира беленският бизнес
    
   След старта на данъчната кампания, много беленски фирми с изненада установиха, че тази година данъците и таксата за битови отпадъци са им в пъти по-високи. Шокирани от невъзможността на се справят с определените им вноски, в средата на миналата седмица няколко от засегнатите бизнесмени си организираха среща в заседателната зала на завод „Модул”, за да решат какво да правят. Поради спешността на момента, да са готови с позицията си, която да предложат за обсъждане в Общински съвет Бяла на насроченото му за тези дни заседание, на инициативата подкрепят почти всички ръководители на фирми и еднолични търговци, но на срещата успяха да дойдат петнайсетина души, посместили за деня ангажиментите си. Сред тях бяха утвърдени в икономиката на Бяла имена и по-нови в бизнеса, като инж. Никодим Трифонов, инж. Борис Паскалиев, Петко Деликоцев, Иван Касабов, Нешко Исаев, Светлин Заранков, Венелин Кабакчиев и др.
     Причината за тревогата им бяха промяна в Закона за местните данъци и такси, гласувана миналата година. Според текстовете данък сгради за фирмите вече се изчислява върху по-високата сума между данъчната оценка или отчетната стойност. Отчетна стойност е стойността, на която нежилищния имот – офис, сграда или терен, собственост на юридическо лице, се води по документи във фирмата. Досега данъкът и такса „смет“ се изчисляваха именно на тази база.
      За скока в пъти на налога не подозираха и в Общински съвет Бяла, когато приеха промили за такса смет за 2011. Никой обаче не предполагаше за задаващото се данъчно цунами за бизнеса, тъй като дължимата такса смет се начислява вече върху данъчната оценка и за юридическите лица, което значи, че на практика и  данъкът скача около пет пъти. Честитките с новите налози „кацнаха“ в офисите на бизнеса е го разтресоха. Ние и сега сме „на колене” – беше реакцията на голяма част от бизнесмените. Тя обясниха, че счетоводната стойност на нежилищния имот е много ниска, което значи, че за много имоти на фирми, държавни и общински сгради и терени ще скочат. На поканата на бизнесмените да чуят тревогите им се отзоваха съветниците от БСП Васко Миронов, Кольо Келерджиев, Иван Касабов, който присъства и в качеството си на бизнесмен, и инж. Любомир Спирдонов, който освен като съветник, бе дошъл и от името на собственика на Винпром Бяла Петър Калчев. 
      Според изказалите се Н. Трифонов, В. Миронов, Б. Паскалиев, К. Келерджиев, Л. Спирдонов, увеличението ще се отрази негативно не само на частния бизнес, но и на държавните и общинските дружества. Теслата ще удари еднакво тежко както икономиката и търговията, така местните еднолични търговци, ако общинските съветници не проявят разбиране и не коригират от 7 на 4 промилите за такса смет за юридическите лица. От няколко дни в Бяла върви подписка сред засегнатите, подготвя се и декларация от името на бизнеса в Бяла за пред местния законодателен орган с молба за разбиране и съдействие, за да се преживее кризата. Ако не се стигне до приемливо решение, според изказалите се, идат сериозни грижи: фирмите да фалират и освободят работниците си или да намалят работата си, като част от работещите също си отидат вкъщи. Което не е добре нито за бизнеса, нито за общината.

Йорданка ЗАБУНОВА     



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698633
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930