Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2014 11:13 - Наградиха победителите в конкурс за поезия “Искри над Бяла`2014”
Автор: zabunova Категория: Поезия   
Прочетен: 2144 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2014 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      С музикалното оформление и песните на Александър Димитров-Сашо (група Стил) на 14 юни в лятната градина на Клуба на дейците на културата в Бяла премина финалната част от поетичния конкурс “Искри над Бяла`2014. Тринайсети по ред, организиран и финансиран от Община Бяла, той се превърна в красив празник – начин да се освободят душите, според встъпителното слово на водещата Светлана Жечева-Ефендулова.       В тринайсетото издание на Националния конкурс за поезия "Искри над Бяла"  участваха 85 автора със 250 стихотворения общо. Те бяха оценявани от жури с председател  поетесата Елка Няголова– член на управителния съвет на Съюза на писателите в България, автор на 15 поетични книги, сред които "Петият сезон" "Рисунки от един град", "Земен гейм", "Требник" или "Писма от Белоногата", "Белият влак", "Ние", "Кестен на дланта". Носителка е на големи национални литературни награди - "Южна пролет" - 1985 г.; "Изворът на Белоногата" - 1999 г., "Дора Габе" и др.. Поетесата е издател и гл. редактор на списание "Знаци"; основател и председател на Славянската литературна и артистична академия във Варна. Нейни творби са превеждани на руски, украински, френски, английски, немски, полски и сръбски език.
      Помагаха й в класацията на стиховете като членове: Йорданка Забунова - филолог, журналист от гр. Бяла и Йосиф Георгиев – филолог, дългогодишен организатор на конкурса от гр. Бяла.   
     Приветствие към авторите, включили се в традиционната културна инициатива на общината тази година поднесе Айлян Карамехмедова, зам.-областен управител на Русенска област.Радвам се че ви има и се прекланям пред хора като вас, които намират сили да пишат, да творят! - призна тя и пожела на всички  успех.       Веднага след това председателят обяви наградените творби на „Искри над Бяла `2014”: I място: Николай Дялков от гр. Тополовград – за стихотворението „И птиците в гнездата се обичат” II място: Кръстьо Раленков от гр. София – за стихотворението „Да те гази мечка” III място: Радостина Драгоева – Калчева от гр. Варна – за стихотворението „Най-тъжният човек”
     Според регламента на конкурса бяха определени и 5 Поощрителни награди за: Людмил Симеонов от Свищов – стихотворението „Мама бере цветя”, Елена Денева от гр. Полски Тръмбеш -   стихотворението”Вместо Ватикански хляб”, Бойка Андреева от гр. Пловдив –стихотворението „Маргарита”, Христина Главанова от гр. Севлиево –   стихотворението „Монолог на Малкия принц”, Валентина Йотова от гр. София –стихотворението „Къща на ангели”,”Магистрала в небето”.
    Специалната награда на кмета на Община Бяла бе присъдена за Йонелу Мускалу – Румъния и Роза Мойсовски – Македония.
     Някои от наградените стихотворение публиката чу от устата на самите творци, успели да дойдат в Бяла, други бяха прочетени от водещата мероприятието, след което микрофонът бе предоставен на всички, пожелали да прочетат нещо свое. С по две стихотворения на публиката се представиха Роза Моусовски от Струмица, Македония, която и друг път е участвала в конкурса и е била гостенка на града, и Йонелу Мускалу, зам.-министър по стандартизация и метрология на Румъния. Участниците в конкурса бяха поздравени и от заместник-кметовете инж. Любомир Спирдонов и Димитрина Цветкова и секретарят на общината Милена Пачелиева, които им връчиха наградите.       Специалната награда за присъстващите бе рециталът на Елка Няголова, която прочете свои неща и от последната си книга „Слънчев кладенец” и бе удостоена с почетния знак на Община Бяла, връчен й от заместник-кмета инж. Спирдонов. Поетичните реминисценции вървяха на фона на инструментални балади, подбрани от Александър Димитров-Сашо   и ефектът върху душите в кротката съботна вечер бе поразително хубав.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699184
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930