Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2018 16:52 - Новият храм "Св. Пантелеймон" в квартал Гара Бяла вече е осветен и отворен за миряните
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1542 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.07.2018 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Гара Бяла, 27 юли 2018

 

В горещото лятно утро слънцето мята златисти завеси между седефените облаци, разпръсквайки светлини лъчи по извивките на блесналите куполи  на новия храм „Св. Пантелеймон”.  Отблясъците му обливат   модерното спортно игрище отсреща,   автомобилите, паркирани в близките улици  пред  храма,   приветливи местни хора канят   прииждащите  към жълтите пешеходни пътеки към храма  – част от целия архитектурен ансамбъл. Множество, което изглежда като омагьосано! Последните десетилетия са оставили видими отпечатъци върху сградата на изоставената бивша  детска градина „Латекс” до храма, но това ще приключи скоро. Община Бяла я иска и ще я превърне в културен център, място за срещи и интересни занимания! –    пробивайки си път между хората, кметът Димитър Славов я добавя към следващите си работни планове до края на тази година: районът да се озелени, да се постави ново осветление, да се оформят зони за отдих.

Като в транс   присъстващите   обследват   необикновените  архитектурни съчетания на сградата. Външното  й достолепие  ги кара да сведат глава   пред таланта и  прецизната работа на  всички онези, ангажирани  със изграждането й -  от  проектантите до строителите и иконописците. Макар и неголяма църквата    е нежна милувка    на светата Българска православна църква към нас, християните,   да не губим вяра  и надежда, да отстояваме православната истина.

Няма да се връщаме към идеята за построяването на нов храм в кв.  Гара Бяла, чиято одисея продължи четвърт век. Истинският старт  започва преди две години, когато със съдействието на кмета на Община Бяла Димитър Славов  е съставен инициативен комитет, който да реализира начинанието. С решение на Общинския съвет е отстъпено право на строеж и лично Русенският митрополит Наум   полага основния камък в началото на градежа. В помощ е и   Сдружение с дейност в частна полза ”Св.Пантелеймон”,  с председател Венцислав Ангелов, което активизира силите и духа на местната общност. Всъщност, преди да заживее  истински живот,   църквата става част от живота на хората, които пълнят откритата  набирателна сметка с дарения  за издигането й. В сайта на общината пък се обновява периодично информацията за постъпленията в дарителската сметка.

За тържественото освещаване на православния храм пристигнаха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на парламентарната група и заместник-председател на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов,  На този най-важен от встъпването му в  длъжност ден до кмета на Бяла Димитър Славов,  отдал   душата и много от енергията си на идеята за построяването на храма,   бяха и народният представител от ГЕРБ-Русе и областен координатор на партията Пламен Нунев, верен съратник в голямото дело , евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, Андрей Новаков и Ева Майдел. кметове и заместник кметове, ктитори на храма, множество граждани, миряни и гости на града. Да сподели радостта с беленчани дойде като дарител  и Тудор Флоря, кмет на побратимената с град Бяла община Градинари в Румъния –в храма е подарената     голяма икона на Св.Богородица,  иконостасът.  Общата стойност на молитвения дом,  построен по проект, дарен на от архитект Цвети Русинов,   е 390 хил. лв., като средствата са събрани изцяло от дарения, като от тях 55 хил. лв. са дарени от държавата.

След ритуалните обиколки на сградата, Русенският митрополит Наум освети новия храм „Св. Пантелеймон”, поставяйки в светия му престол частици от мощите на св. Пантелеймон. Помагаха му свещенослужители от   Русенска епархия и от Румъния, отците Георги Стоянов и Серафим Великов от Бяла.  Кметът на община Бяла Димитър Славов предаде официално на митрополит Наум нотариалния документ   на храма и прилежащата му територия, собственост на Русенската митрополия.  След освещаването митрополитът произнесе кратко слово за  сбъднатото четвъртвековно желание на   местните жители и благодари на всички с чийто усилия изграждането на новия храм на град Бяла е станало реалност.

После   Негово Високопреосвещенство   и премиерът откриха паметна плоча в чест на дарителите, сред които е и Бойко Борисов - 10 хил. лв. са дарени лично от министър-председателя. Разговаряйки с хората, той обяви, че обещанието да се направи църквата за две години, е изпълнено. И съобщи, че няма друг период, в който да са построени и отремонтирани толкова нови църкви и манастири. Защото няма по-силно от вярата в Господ!

Заобиколен от искрените признания на хората,  кметът на община Бяла Димитър Славов призна, че това е най-хубавият ден в двете години на кметския му мандат, че за да се построи дългоочаквания храм се е работило и през зимата.  И най-интересното,  „имаше възрастни жени, които през цялото време носеха баница на строителите".Благодарен за помощта от държавата за изграждането на храма, той подари на премиера   медна икона,  а на свой ред министър председателя дари църковна утвар за богослужение.

След Освещаването храм „Св. Пантелеймон”  вече е отворен за миряните.

Йорданка ЗАБУНОВА

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699039
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930