Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2017 19:46 - В МБАЛ -Бяла стъпи авангарден метод в полза на пациента - миниинвазивната хирургия
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2017 20:28


28 януари 2016 година е. Вървим с д-р Пламен Маринов, началник на отделение  „Хирургия”  по дългия  коридор  на първия етаж  в  МБАЛ „Ю. Вревска” . До  лекарския кабинет е двойната  врата с респектиращ надпис „Хирургично отделение”. Пред кабинета за физиотерапия чакат пет-шест човека. До една от вратите забелязвам висок атрактивен мъж, който търси погледа на д-р Маринов. Той е пациентът, който е приел да му бъде направена лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката. Много е важно в такъв момент да видиш спокойната осанка на  хирурга срещу себе  си: "Не се притеснявай, в сигурни ръце си!” Д-р Маринов ми го представя, но и аз съм съгласна с опитващия се да скрие притеснението си човек, че когато ти си пациентът, нещата не са толкова прости. И благодаря на ум, че този път съм от другата страна! Поканена съм от началника на  отделението по Хирургия да наблюдавам втората модерна операция -  лапароскопска холецистектомия, която ще се извърши днес в болницата в Бяла. Първата бе на 21 януари, когато по метода на миниинвазивна хирургия  е опериран от жлъчка 60-годишен пациент от Две могили.

„Истински съм щастлив, че осъществихме една наша цел, която си поставихме с доставката на новото медицинско оборудване!” –, разказвайки ми за нея тогава,  д-р Маринов върна лентата две години назад, когато заедно с Общината МБАЛ “Юлия Вревска” – Бяла направи цялостно саниране на сградите  по проект и закупи нова апаратура за 3,5 млн. лева. Тогава местното ръководство одобри дългосрочен кредит в размер на четвърт милион лева, с който се постигна енергийна ефективност клас "А" и превърна МБАЛ - Бяла в съвременно здравно заведение, отговарящо напълно на разпоредбите на действащото законодателство, европейските стандарти и европейските добри практики. Сега дойде време да се връщат инвестициите. „Разполагаме с професионално обучен персонал и съвременна техника, сподели д-р Маринов и обясни,  че лапароскопската операция се извършва с три или четири малки кожни разреза на корема, докато класическата операция изисква разрез с дължина от 10 до 14 см. Изтъкна   предимствата й - пациентът изпитва минимална следоперативна болка, възстановява се по-бързо в сравнение с отворените оперативни намеси и че първият, когото са оперирали тук, е бил изписан на следващия ден, за да продължи нормалния си начин на живот.
Когато говореше  за първата операция – негова мечта от години, блян в няколкомесечните му специализации в Англия и 20 години преди това – във Военна медицинска академия и Военна болница в Русе,  очите на д-р Маринов пускаха сноп слънчеви лъчи и цялото му лице сияеше толкова красиво, че ми си прииска да съм била там в този час и половина време, когато в хирургичното отделение модерната операция на жлъчен мехур и жлъчни пътища навлиза в беленското лечебно заведение като „златен стандарт”. Само че днес, когато една акуратна сестра ме опакова в синя  престилка, шапка,  маска и калцуни, а Докторът посочи точно 30 кв. см срещу операционната маса и нареди „Точно и само тук ще стоиш!”,  се запитах дали не съм се надценила.  В 9.00 пациентът бе откаран в операционната.  Половин час след анестезиолозите д-р Евгени Тодоров,  д-р Камен Ценев и енергичната синеока  медицинска сестра Ваня Стойнова,  около него  се нареди екипът от квалифицирани специалисти, на които предстои да проявят върховен професионализъм,  който да нареди  малката болница от малкия град Бяла сред най-модерните  лечебни заведения в страната. Около операционната маса до д-р Маринов, застават д-р Павлин Нунев, д-р Румен Русев  от  Попово- всички имат сертификати за  лапароскопска хирургия, операционната сестра Йорданка Ангелова, на линия  около тях е санитарката Росица Ковачганева. И макар в Бяла тази оперативна интервенция да е новост, екипът е синхронизиран в действията си – всеки е професионално обучен, участвал е в подобна операция в други здравни заведения, и сега има точна задача.  Наблюдавам  мъжът, който е под  пълна упойка и спи по време на цялата процедура – казаха ми, че не изпитва болка. Чувам разменените реплики между лекарите и по някое време добивам смелост да погледна. Виждам няколко дупчици в корема на пациента, в които е поставен  тънък инструмент, подобен на тръба, през него друг– лапароскоп.  Бяха ми казали, че чрез специалната камера, с която е свързан, хирурзите  оглеждат вътрешността на коремната кухина и органите на пациента на специален екран в заличката. Виждат се съвсем малки венички и артерии, нервни влакна, невидими за невъоръженото око по време на традиционните операции. През още няколко тръбички са вкарани  инструменти, с които д-р Маринов отделя бавно и методично - милиметър по милиметър жлъчния мехур от околните тъкани, натискайки с крак някакъв педал на пода Камерата е неговите очи и  няколкократно увеличава  картината. Малките срязвания  се клипсират, защипват се вътре - системата позволява по време на операция кръвоносните съдове да бъдат запоявани в рамките на секунда.  
Вече минава 11.00. „Приключваме! – съобщава д-р Маринов и добавя: Да огледаме още веднъж всичко!” „Оглеждането” продължава близо половин час – оглеждат се най-прецизно всички детайли на тъканите и на самата операция. Мехурът е отделен и изваден от коремната кухина през един от кожните разрези – това не съм го гледала, но видях жлъчката, която д-р Русев резна, за да провери какво има в нея.
 Когато лекарите излизат от операционната и смъкват престилките си, дрехите им под тях са мокри, от косите им тече вода.
Време за кратък отдих и за недовършеното  интервю:

Казвате, че Бяла много е закъсняла с тази операция?  
Да. Поне 10 години.

Защо сме закъснели?
Поради липса на апаратура!

Сега имаме такава!
Да. Беше закупена апаратура по проекта, която се окомплектова. Изкарах много курсове по лапароскопска хирургия и това ми даде възможност да я направя.

Само вие ли изкарахте тези курсове?
Сега  - да. Д-р Нунев кара такъв курс преди време, д-р Русев работи тази хирургия в предишната болница, където е работил и има повече опит от мен. Това е бъдещето на хирургията и възстановяването  на пациента е много по-бързо, отколкото при конвенционалната хирургия.  Без инфекции?
Е, не! При операции винаги може да има усложнения. Значи „Златният стандарт” в Европа и България  е да се започне по този начин. Ако не може да се осъществи по лапароскопски, се минава на отворена операция. Но като цяло този метод се работи в цяла Европа, в Англия основно се работи по него.
Къде може да се приложи още?
При махане на апендицит, при част от гинеколожките операции също, и при някои видове хернии, но там  е  с по-специфично оборудване. В големите болници, където имат  по-добра апаратура, се работи и стомах и чревна хирургия,  повечето  операции по ковнвенционалния метод могат да се извършат  и чрез този, но в Бяла на този етап ще се ограничим най-вероятно  с жлъчките.
Лапароскопската операция е признат „златен стандарт“ в лечението на това заболяване.  
От коя страна е доставената апаратура?
Апаратурата ни е китайска, но окомплектовката, благодарение на това, че ръководството на болницата ми се довери,  купиха
Olympus. нещо което е най-доброто.
Казват „безкръвна”.
Значи „безкръвни” операции няма
! Това е миниинвазивна хирургия  - с минимални поражения на коремната стена и на практика е бъдещето, както навлизането  в медицината на робота „Да Винчи”, примерно! В големите болници се работи хирургия напълно роботизирано, нещо, което на този етап е в сферата на мечтите за Бяла.
Сладка магия изглежда цялата операция от  екрана на монитора!
Сладко е, но проблемът е  да излъжеш мозъка си - гледаш екрана, без да си виждаш ръцете, не виждаш инструмента. Просто трябва и в пространството така да ориентираш ръцете и да можеш да синхронизираш онова, което виждаш, с това, което правиш! Когато започнахме целия състав на хирургията бе толкова  въодушевен и сега чака с нетърпение следващата операция. Стремежът за нанасяне на възможно най-малка травма на организма по време на хирургична интервенция чрез минимален разрез води до по-бързо възстановяване на пациента, по-малко болки в следоперативния период и имат по-добър естетичен ефект. Доказано е, че лапароскопските операции не водят до потискане на имунната система на болния.  
Изкачихте  сте се професионално на по-високо ниво, вече сте  равни на големите!   
В малката болница в малкия град почнахме да правим неща, които аз отдавна исках но сега им е било времето. Опитът, който придобих, не е без значение!

Успех и благодаря за приключението!
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 493761
Постинги: 287
Коментари: 289
Гласове: 1378
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031