Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2016 09:43 - ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Бяла - партньор на училища от 5 европейски държави в нов международен проект
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Основно училище  „Н. Й. Вапцаров”  - Бяла започна новата учебна година с  изпълнението на нов международен проект по програмата Еразъм +.    В края на миналата седмица в една от класните стаи  Мариана Ангелова, координатор по  проекта, запозна  учениците    със задачите, които ще изпълняват по предложението на училището, одобрено  за финансиране с още стотина   проекти само между училища, подадени по Покана за кандидатстване към 31.03.2016г., по Ключова дейност 2  - „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” –  дейност „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование",. Одобрението е документирано  договор между  Центъра за развитие на човешките ресурси, гр.  София и ОУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Бяла    за   финансова подкрепа за реализиране на проект по Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт ЕРАЗЪМ+ :  „Минали поколения, нови въведения” Той ще се реализира с  отпуснатите  21 810 евро  в  периода от 01.09.2016 до 31.09.2018 г. Партньори  на ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Бяла, България  са 5 училища от Европа: Ирландия, Норвегия, Чехия, Испания, Италия. Главен координатор на проекта е Ирландско  училище,  тъй като има богат опит с предходни европейски програми. 

    По време на двегодишната проектна работа участниците ще обменят интересни идеи и дейности по темата: PAST GENERATIONS NEW INNOVATIONS -„Минали поколения, нови въведения” Основните аспекти на проектната дейност е планирана в няколко насоки: проучване историята и традициите на родния край посредством съвременните технологии, проучване на местни митове и легенди, изкуства и занаяти в местната област, храната и обичаите на родния край. Целевата група на проекта са учениците    и техните учители с интерeси по темата на проекта, мотивирани  от възможността да общуват и опознават културата и достиженията на училищата от партньорските държави.   Важен момент в проекта е участието в мобилности (пътуване до партньорските училища), където има възможност да се обмени опит, да се работи в групи и работилници, да се създават приятелства. Езикът за общуване е английски език и това ще даде възможност на учениците да практикуват изучавания от тях език. Има възможност да се общува и на езици от славянската общност.  

    На своеобразната презентация на децата бе предложен богат снимков материал  от първата, осъществена в края на ноември т. г. транснационална визита на Мариана Ангелова  и преподавателките Лидия Дочева и Маргарита Кънчева, в град Кладно, Чехия, където е станало взаимното   опознаване на партньорите,  впечатленията им  от   училището в чешкото градче,   профилирано в областта на спорта и по-точно, в дисциплината   хокей на лед. В рамките на следващите две години, екип от ученици и учители от основното училище в Бяла ще имат възможност да пътуват и обменят опит с екипи от още пет държави – да  им гостуват и да ги посрещат като гости, концентрирайки се върху за значението на миналото – местните митове и обичаи, традиции и легенди   Децата отдавна събират снимки, стари предмети, документи и факти за предишни периоди и събития, издирват занаятчии и документират всичко, възползвайки се от съвременните технологии.
    А следващата визита на партньорите ще е през март, 2017 година  в Бяла!




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698962
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930