Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2016 17:05 - Емблематично участие на „най-бързата бяла жена в света” при откриването на новата спортна площадка на НУ „Св. Св. Кирил и Методи” в Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      22 октомври 2016 година, 

      Дворът на НУ „ Св. Св. Кирил и Методий” в Бяла

Близо половин час има до официалното откриване на изцяло ремонтираната спортна площадка в двора на НУ  „Св.св.Кирил и Методий”  Бяла, но домакините са вече тук, заместник-кметът на общината Евгени Димов за пореден път оглежда огряното от плахите слънчеви лъчи изкуствено покритие, служителка от училището внимателно бърше всеки от стотината стола, предназначени за публика, елегантна дама търси място за традиционното менче с вода, ножиците, трикольорната лента…  Сред красивите учителки  е и Александър Джеков, директорът на училището, което след две години ще празнува своя 100-годишен юбилей. Звучи   ненатрапчиво приятна мелодия, не е  марш или патриотична песен… Някой прошепва „Идват!” и, както предвижда сценарият, питката с мед застава на пътечката към игрището, по която вървят  гостите, водени от кмета на община Бяла Димитър Славов: Пламен Нунев, депутат от 19 МИР,  Мариан Антонов, председателят на ОбС – Бяла, съпроводен от една мъничка лейди,  инж. Атанас Ангелов, зам.-кмет на община Бяла, кметове  на кметства и  съветници, общински служители. И сред тях  една ненатрапваща се, определено харизматична, слънчева жена Анелия Нунева! Скромна и неподправено очарователна, тя – българската спринтьорка, която е била водач в световната ранглиста на 100 метра,  призната за Лидер в женската атлетика от Европейската атлетика,   „най-бързата бяла жена в света“, почетната гражданка на Бяла е възпитаничка на училището и нейна е честта да пререже  лентата на многофункционалната спортна площадка, заедно с народния представител Пламен Нунев и кмета на общината Димитър Славов. Двамата мъже джентълменски й отстъпват правото да плисне менчето с вода за успех на новото спортно игрище. То   е многофункционално, с изкуствено покритие и разполага с близо 100 места за зрители, ограда и пр. Има монтирани кошове за баскетбол и футбол, а маркировката е съобразена с практикуването и на други спортове. Стойността й е 20 хиляди лева, парите са от икономии в капиталовите разходи  на община Бяла за 2016 година.

След символичното прерязване на лентата директорът на училището   Александър Джеков слага ръка на сърцето си и благодари за пълната подкрепа и съдействие от страна на община  Бяла като подчертава, че в резултат от успешната политика на кмета  училището разполага с едно крайно необходимо за развитието на възпитаниците му  спортно съоръжение и има воля да продължи  дейността му в областта на образованието и  децата му постигнат ония успехи, окуражени от  постиженията на нашата национална гордост Анелия Нунева.

 „Доволен съм, че изпълнихме поредния от поетите в хода на предизборната кампания преди година ангажименти “, отбеляза в словото си Славов, като се извини на ръководството на училището и децата, че не е успял да удържи на дадената дума площадката да бъде готова за началото на учебната година. Но зарадва с  друга новина - че до броени дни – на 5 ноември  ще бъде открита още една   спортна площадка в кв. гара Бяла, с размери 20-40 м  с  многофункционална настилка от изкуствена трева. „Радвам се, че имаме още един видим резултат в Бяла! – народният представител Пламен Нунев отчете, че   за 10 месеца в Бяла са се случили много нови неща, които ще го направят по-привлекателен за живот. И  добави, че спазва поетия ангажимент да помага на кмета и сега е тук, за да потвърдя изпълнението му.  

Кратък БЛИЦ С АНЕЛИЯ НУНЕВА

Преди да застане до празнуващите за традиционната обща снимка, задаваме няколко въпроса на  магнетичната Анелия Нунева  

-     Как живеете  сега, къде сте, какво правите?

-   В  момента съм в Бяла. По принцип половината от времето си прекарвам в Америка, половината – в България. В България от 4 години работя по два проекта. Единият е  Маратонът Гюргево- Русе. Другият е Международният турнир „Младост” който е за малки деца -   да създадем навик у децата да се занимават активно с лека атлетика. Не между другото, а активно За четири-пет години успяхме да наложим турнир „Младост” в   и в българския, и в международния календар. Той беше едно международно състезание за момичета и момчета и се провеждаше между 1970 и 1992 г. в Русе. Атлети от СССР Германия, Австрия, Югославия, Чехия, Румъния и Франция участваха в него и състезанието беше пролетна проверка за много талантливи атлети. 20 години по-късно, аз и моят тим, който се състои от бивши атлети, решихме да съживим това събитие, за да насърчим развитието на леката атлетика. Ангажиментите и по двата проекта ми отнемат точно толкова от времето и силите, колкото трябва  и мога да дам, в общи линии, да помагам на спорта.

-     Писна ли Ви от израза „Най-бързата бяла жена в света”, „бялата негърка”?

-                - О, не! Напротив! Това, колко много хората ме уважават, го разбрах в годините, когато се отказах от спорта. Гордея се с това и го разбрах, след като се отказах. И за това искрено съм благодарна на хората!  

-     Променила ли сте– дух, тяло?

-              - Абсолютно същата съм си, за което се старая (усмихва се!) и полагам грижи допълнително!  Здраве да има! 

Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699264
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930