Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2016 21:20 - Проект до 200 000 евро за ново оборудване и обзавеждане ще модернизира дейността на Беленското читалище
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2016 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     На 27 септември при кворум от 2/3 от членовете на НЧ „Трудолюбие 1884”  се проведе Общо събрание, председателствано от Владимир Карадемирев, секретар на читалището и протоколчик Ганка Симеонова – библиотекарка.  В дневния ред бяха включени няколко точки, най-важната от които бе предложението за кандидатстване на Беленското читалище по една от подмерките на Програмата за развитие на селските райони - „Закупуване на ново оборудване и обзавеждане за културната дейност на читалището”

   Предложението бе оповестено от Пламен Велев,  председател на НЧ”Трудолюбие 1884, който запозна аудиторията  подробно с проекта и ползата от реализацията му.  Той огласи и Техническото предложение по обществената поръчка, което съдържа 26 позиции:  Народна носия за „Възрастна певческа група за изворен фолклор” - 28 комплекта, Народна носия за „Мъжка коледарска група”-6, Сценични костюми за „Група за стари градски песни”-15, Сценичен костюм за „Възрастен театрален състав - мъже”-8, Сценичен костюм за „Възрастен театрален състав- жени”- 8, Народна носия за "Клуб за народни танци- жени"-20, Народна носия за "Школа по народни танци- момичета"-5, Народна носия за "Школа по народни танци- момчета"-5, Костюм за танци за "Школа по латино танци- момичета"-5, Костюм за танци за "Школа по латино танци- момчета"-5, Музикални инструменти за "Малък духов оркестър"-1, Декори за сцена-10, Оборудване за гримьорна №1-1, Оборудване за гримьорна №2-1, Оборудване за  репетиционна ет.1, Запад-1, Оборудване за  репетиционна ет.1 Изток-1, Оборудване за  репетиционна ет.2, Запад-1, Оборудване за  репетиционна ет.2 Изток-1, Оборудване за сценична зала-1, Оборудване за библиотека-1, Система за видеонаблюдение-1, Система за озвучаване на мобилна сцена-1, Система за осветление на мобилна сцена-1, Мобилна сцена 48 кв. м с подиум, подвижен покрив и стълба-1, Система за озвучаване на сцена-1, Система за осветление на сцена-1.

     С пълно болшинство Общото събрание реши  НЧ „Трудолюбие 1884” – Бяла  да кандидатства за „Закупуване на ново оборудване и обзавеждане за културната дейност на читалището” по мярка 7.2"Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

    С реализацията на проекта, чието финансиране   е на стойност до 200 000 евро,  читалището, като самоуправляващо се българско културно-просветно сдружение, ще увеличи капацитета си и повиши ефекта от   дейността си за развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност, запазване на обичаите и традициите на българския народ, разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата, възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание.

    Още една инициатива бе  поставена в дневния ред на събранието. Членовете му   приветстваха Мариан Антонов, председател на Общински съвет-Бяла, като се съгласиха с предложението му да дадат право на НЧ „Трудолюбие 1884” – Бяла за сдружаване и участие в МИГ „Бяла-Борово `2016” - инициативна група с териториален обхват, обединяващ целите територии с всички населени места на общините Борово и Бяла в рамките на административните им граници. Според Антонов, МИГ ще помага при кандидатстването по проекти по ПРСР 2014-2020 година и ще бъде посредник в диалога между хората и финансиращия орган. А сдружавайки се   с повече  партньори – от неправителствения и  стопански сектор и с участието  на повече граждани  в различни полезни инициативи, читалището неминуемо ще увеличи капацитета си. В тази връзка той оцени важната роля  на неговите членове, призова ги да приемат идеята и я разясняват на хората от различните  населени  места в общината,  за  да бъдат чути желанията и вижданията им  - от частния, публичния и гражданския сектор. Едва след това ще бъде изготвен    анализ,  който трябва да бъде внесен в управляващия орган до края на януари 2017.

    На вниманието на читалищните членове бе поставен един, отдавна тлеещ за решаване проблем, който само Върховният орган на „Трудолюбие 1884”- Бяла може да реши - да отмени старо решение на „старото” читалищно ръководство и  обяви сключения  „неизгоден” договор за наем със СНЦ „Инициативи БГ” – Бяла, за невалиден.  Без да се разпростира в детайли, председателят на читалищното настоятелство разкри, че стая от 24 кв. м, намираща се в сградата на читалището,  преди три години е отдадена под наем  срещу 10.00 лева годишно за срок от 10 години на СНЦ ”Инициативи БГ” –Бяла, неправителствена организация в обществена полза, представлявана от Христина Борисова.

    Велев е новият председател на читалищното настоятелство, избран от Общо събрание в края на 2015 година след оставката на Милка Димитрова.   След като не открил договора за наем със Сдружението в документите, които наследил, той се сдобил с копие на документа от нотариалната кантора, където е бил подписан и открил  факти, които го изненадали: 1. Че месечният наем на фирмата е 83 стотинки,т. е., 60 пъти по-нисък, в сравнение определените с Общинска наредба наемни цени от 2.00 лева/кв. м на месец, която действа от 2008 година досега. 2. Върху  документа имало три имена, но нямало подписи, при положение, че настоятелството се е състояло от 7 члена; 4. Нито един лев не бил внесен в касата на читалището от Сдружението- наемател до скоро. Едва когато спорът се изострил,  читалището получило 60 лева от наемателя си. Може да се предположи, че срещу ниския наем Сдружението е имало договорка с бившия председател на читалището, защото Велев добави, че след като „въпросът за наема бил повдигнат”, Сдружението е изнесло „осветителните тела и записващата си техника” от големия читалищен салон. (Бившият председател на читалищното настоятелство Милка Димитрова отказа коментар).

    Запазвайки добрия тон, след  гласуването за   отмяна на сключения   договор, председателят оповести, че проблемът е можело да бъде решен с разумен диалог –на  Сдружението ще бъде предложено сключването на нов договор за наем по действащи, според Общинската наредба, цени, а ако това не бъде прието и помещението не бъде освободено, проблемът ще бъде отнесен до съда и прокуратурата. Той зарадва членовете на „Трудолюбие 1884”, че вече читалището  няма никакви задължения, съпоставимо с края на миналата година, когато е дължало близо 2800 лева за ел.енергия.

    Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698579
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930