Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2016 18:28 - Успешно приключиха консултациите за определяне съставите на секционни избирателни комисии в община Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.09.2016 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    На 28 септември  се проведоха консултации за определяне съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждане на изборите президент и вицепрезидент на републиката и за националния референдум, насрочени на 06 ноември 2016 г. Те започнаха в 16:00 ч в за Заседателната зала на Общинска администрация гр.Бяла, водени от кмета на общината Димитър Славов с активното участие  на  секретаря на общината Милена Пачелиева и в присъствието на   юрисконсулти. На поканата на кмета за провеждането на консултациите се отзоваха и предадоха заверените пълномощни от централните си ръководства   представителите на партиите и коалициите: Мариан Антонов -Политическа партия „ГЕРБ”, Николай Стефанов - КП “БСП ЛЯВА България”,  Айлян Карамехмедова - Политическа партия „ДПС”, Милан Маринов - КП “Реформаторски блок”, Бисер Ранков и Георги Георгиев – КП “Патриотичан фронт”, Лъчезар Лунчев -  Политическа партия „АТАКА” и Йордан Пенев  – КП “АБВ”. От „България без цензура” не се появи никой и впоследствие се разбра, че представителят на структурата й в Бяла не е получил пълномощно и партията няма да участва в консултациите.
   Повечето с опит от предишни избори, местните партийни функционери започнаха работа акуратно и делово: приеха секциите в общината да бъдат 26. Утвърдиха 23-те, образувани със Заповед на кмета от 15 септември 2016 - от №1 до №11 и от №14 до №25, но прибавиха още три и взеха решение за включване в приложенито на членове за СИК при евентуално образуване от ръководителите на лечебните заведения,  намиращи се на територията на Община Бяла – 12-та в МБАЛ «Юлия Вревска» ЕООД гр.Бяла и 13-та в Държавна психиатрична болница гр.Бяла, както и при наличие на необходимия брой избиратели, подали заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия – 26-та СИК под условие, че ако не се образуват такива, предложените членове ще бъдат резервни. Представителите на политически партии и коалиции в Община Бяла постигнаха съгласие за числеността, разпределението и ръководствата на СИК, съгласно приложение, което ще бъде неразделна част от протокола. Според оповестените от ЦИК данни избирателите в община Бяла са 12 514. Реципрочно на тях е определен броят на членовете на СИК - 208. Комисиите,   които ще  действат в населените места с до 500 избиратели, ще се състоят от 7 членове,  а в местата с над 500   – с по 9. 13 ще са секциите с по 7 членове с до 500 избиратели, в които ще бъдат заети 91 човека, и 13 - в местата с над 500 избиратели, в които ще бъдат заети 117 човека. 78 са ръководните длъжности, които също бяха разпределени, като най-голема е   квотата на ПП Герб, следвана от   Коалиция БСП – Лява България и  ПП ДПС. Поради отпадането на ПП „България без цензура, нейната квота бе поделена между онези с по-малко представителство в комисиите.
   За около час и половина в Заседателната зала партийните функционери се превърнаха в специалисти по математиката -  събираха, изваждаха, натаманяваха, като видеоекран онлайн отразяваше  резултатът от грешките им  в компютърна  таблица  на една от стените в залата, попълвана от Милена Пачелиева. Кратката пауза, докато излязат разпечатките с крайния резултат, кметът Славов използва, за да предупреди ръководителите на местните структури, че по време на изборната кампания рекламните им материали трябва да бъдат поставени на точно определените места, посочени в   издадената от него заповед. Специално внимание обърна   на рекламните табла до автобусните  спирките, таблата, а не стъклените  стени на съоръженията! „Ако трябва, ще предложим още рекламни места, но сложите ли плакат върху стените на спирките – попадате в капан! - ще е ясно веднага кой е нарушителят! Предупреждавам ви, ще има  строги наказания!” – бе категоричен той. 
   Трети октомври е крайният срок, в който политическите партии трябва да представят поименни списъци с основни и резервни членове за попълване съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Община Бяла, област Русе на хартиен носител. До 22 октомври е срокът, в който граждани, които имат увреждания на опорно-двигателния апарат и изпитват затруднения в придвижването си , могат да подадат заявление за гласуване в подвижната избирателна секция, съпроводено от решение на ТЕЛК.  До 22 октомври избирателите, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да заяви желанието си да гласува по настоящ адрес. Заявленията се подават в Общинската администрация или в кметствата на населените места. 29 октомври е срокът, до който могат да бъдат отстранявани грешки, при положение, че избирателят забележи такива при проверка. Образуваните секции в община, за улеснение на гражданите, нямат промяна от предходните избори. Те са разположени предимно в училищата и нямат промяна като обхват и места на гласуване. От 15 септември са обявени избирателните списъци и всеки избирател, който проявява интерес, може да направи справка. Проверка може да се направи и чрез сайта на Общината, където в Рубриката „ Избори 2016“ са публикувани тези списъци. На сайта може да се направи и справка директно чрез Главна дирекция ГРАО по ЕГН. 
   Паралелно с президентските избори ще бъде проведен и национален референдум, което е затруднение за комисиите и затова е необходимо членовете на СИК да бъдат хора с опит. Променен е началният час на изборния ден, секциите ще отворят в 7.00 ч. и ще приключат в 20.00 ч., като остава разпоредбата на Изборния кодекс, че ако след края на изборния ден има избиратели пред секциите, гласуването продължава, но не по-късно от 21ч.
   Скоро ще разбере колко от 12518,  имащи  право на глас в община Бяла към момента, ще упражнят своя вот за първи път на 6-ти ноември 2016 година.
Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699153
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930