Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2016 23:01 - Откриха нова пречиствателна станция в Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2016 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

    Лентата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов,   министърът на околната среда и водите Ивелина Василева  и кметът на Община Бяла Димитър Славов. Новото съоръжение е част от проект „Интегрирано управление на водите на територията на град Бяла, област Русе – етап І” на стойност 40,8 млн.лв. финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.

         Бяла, 2 юни 2016
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Община Бяла Димитър Славов прерязаха лентата на новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води в град Бяла, Русенска област. На откриването присъстваха  народния представител от ГЕРБ Пламен Нунев, кметът на община Русе Пламен Стоилов, председатели на общински съвети, общински съветници, кметовете на общини в Русенска област и кметове на кметства,   управителят  на ВиК – Русе инж. Сава Савов, който от днес е и собственик на съоръжението, общински служители и  хората, взели участие в осъществяването на проекта, много граждани..

- Стана горещо! – започна  (на крачка от премиера) словото си   кметът на Община Бяла Димитър Славов,  като изтъкна трудностите при реализацията на проекта и наложените близо 2 млн. лева корекции във връзка с изпълнението му до миналата година, които ще съпътстват целия му управленски мандат. „Помня, когато се заклех като кмет, тук имаше още стърчащи арматури, и благодаря на министър Василева за удължаване срока за изпълнение на проекта и бързата верификация на средствата. Сега тук имат работа нови 14 човека, попълнили състава на ВиК – Русе“, подчерта кметът на Бяла и добави, че вече от ВиК – Русе ще получават заплатите си, което предизвика одобрението на мнозинството пред вид  отънелия общински бюджет. „Бяла вече работи усилено по подобряване на инфраструктурата в града”, кметът каза, че иска да се похвали, като обяви откритите само през май три обекта и  пред премиера, открил „Арена Армеец”, обяви, че след 20 дни ще бъде открита в града "Арена Бяла", едно прекрасно ново спортно,   многофункционално съоръжение   че след пауза от 20 години хората в Бяла ще имат и градски басейн. Който ще бъде възстановен благодарение на проект "Красива България На споменатото  намерение  с дарения на бизнеса, гражданите и Русенската митрополия да бъде построен храм на Гара Бяла, той получи спонтанното обещание   от премиера Борисов за помощ, въпреки че средствата за изграждането на храмове са привършили.  Имаме шанс и по ПРСР и по други програми стъпка по стъпка да подобрим инфраструктурата в града, а с  модерната пречиствателна  станция, въпреки проблемите,  Бяла се вписва в категорията на големите областни градове с подобни съоръжения! – провокира патриотичните струни у  присъстващите беленчани кметът и  им честити новата придобивка.

 

 „Бяла се присъединява към големия брой населени места в България, където изцяло е осигурено довеждането и пречистването на отпадъчните води. Това е мащабна инвестиция, но бе един от най-рисковите проекти“, каза министър Василева и посочи, че по ОП „Околна среда“ са били изградени общо 50 пречиствателни съоръжения в страната. В област Русе по ОПОС са били осъществени 14 проекта и инвестиции за повече от 60 млн. лв. Преди реализацията на проекта канализационната мрежа на Бяла е покривала 70% от града, а поради липсата на ПСОВ отпадъчните води са се изливали директно в реките Беленска и Янтра, тя отбеляза че   пречиствателното съоръжение обслужва над 9000 жители от Бяла и  квартал Гара Бяла, но има   капацитет за 14 000 жители.

 

Министър Василева информира присъстващите, сбрани пред сградата на новото съоръжение, че отпадъчните води преминават през механично и биологично пречистване, осигурено е и обеззаразяването им в случай на епидемия. Оповести, че са изградени   20,6 км нова канализационна мрежа, а реконструираната или подменена водоснабдителна мрежа е 16,9 км. По думите й са били извършени геройства и положени много усилия от новото кметско управление на Бяла, за да приключи проектът в срок. Изрази  съжаление, че в община Бяла има още един проект, който е приключил най-слабо на финалната права на оперативната програма „Околна среда“ - изграждане на регионално депо, като забавянията, които са били генерирани през годините, са били предизвикани по думите и и от липсата на достатъчно административен капацитет на предишното ръководство на общината, и от забавянията на тръжните процедури. Така средствата, които са били осигурени от оперативната програма, не са могли да бъдат ползвани.

 

После пред микрофона застана министър-председателят Бойко Борисов: Това е много хубаво съоръжение! Вече има разрешение за улов и рибарите ще могат да ловят по-хубава риба тук надолу. Чистата вода и реки са привилегии и за туризма, и за вашия начин на живот", каза в обръщението си към хората той и определи предишното кметско управление на община Бяла като най-калпавото в общините в България. "Благодарение на некадърността  му загубихте 22 млн. лева за регионалното депо, сега трябва да бръкнем от пенсиите на хората да ги вземем и да направим депо в Бяла", заяви премиерът и отбеляза, че сега се налага държавата да помогне на новото общинско ръководство в реализацията на проекта за регионалното депо, важен и за още няколко съседни общини.– Министър-председателят  даде висока оценка на направеното за реализацията на новото съоръжение, което, въпреки проблемите, е завършено успешно и сега с новата инфраструктура се гарантира опазването на околната среда и здравословните условия за живот на населението! Увери, че през първия мандат на правителството усилията са били насочени към големите градове, а сега се прави много и за по–малките населени места.
Пред мнозинството г-н Борисов напомни, че правителството събира  милиарди повече от контрабанда, които влизат в бюджета и са за хората. Че над 220 милиона извън бюджета са дадени за пенсионерите - за всеки празник – по 50 милиона. Заяви, че иска още много  да се направи  за хората на този град и за околността. Отбеляза притеснението си, че по Националната програма за саниране във всички градове се санират блокове, а в Бяла сега се правят проектите. "Другите градове са готови, а вие още не сте подали документи",   той даде за пример Благоевград, където 99% от блоковете са одобрени по програмата, съобщи, че сега се събират заявки за 2018-та година, че  по милиард за година се дават извън бюджета за саниране на блокове, че парите за саниране на жилища са безвъзмездни средства, нито ще се взимат апартаментите на хората, нито ще се плащат по-високи данъци след санирането. Това обясни премиерът Бойко Борисов в Бяла. На въпрос от граждани, дали трябва да се връщат тези пари за саниране под формата на кредит, Борисов заяви: „Как ще връщате кредит като ви е 100% безплатно. Който е учил математика знае нула плюс нула е нула. Сиреч нищо.“ Борисов призова хората в град Бяла да кандидатстват по програмата за саниране на жилища и приветства всички с откриването на обекта. После министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василена и кметът на Бяла Димитър Славов прерязаха лентата на новоизградената Пречиствателна станция за отпадъчни води на град Бяла. Г-н Борисов пожела здраве на жителите на Бяла в чиста и здравословна околна среда.

 

След откриването на пречиствателната станция за отпадни води в град Бяла, всградата на общинска администрация  на общината се проведе заключителна пресконференция на изпълнителя, на която  бе представена работата по цялостната реализация на проекта и ползите от него.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698501
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930