Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 21:27 - СОУ „П. Волов” се раздели с абитуриентите си на празника на своя патрон
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Паметно шествие от ученици и учители, поведено от духовия оркестър на СОУ „П. Волов” с ръководител Стефан Петров, премина през града на 23 май сутринта и завърши пред паметника на Панайот Волов  край Янтра,  където бяха поднесени   венци и цветя в знак на поклон пред святото име на революлюционера. Церемонията продължи на откритата сцена в двора на училището под знака на 140-ата годишнина от смъртта на Априлския апостол, спомена за когото върна литературно-музикална програма, подготвена от ученици и учители. Между призивните възрожденски мелодии прозвуча част от незабравимата „Епопея” на Иван Вазов:

 

„Те бягаха бледни пред дивата сган.

И Волов, юнакът, цял в кърви облян,

Извика: „О, боже! О, адска измама!

Подвигът пропадна и надежда няма!

Къде да се скрием от безславна смърт?”

Балканът: Аз нямам за вази ни завет, ни път.

Градът: Аз имам бесила.

Хижата: Аз имам проклятья.

Янтра: Елате, нещастни, във мойте обятья!”

 

За духа и мъдрите слова на Главния апостол на Четвърти (Пловдивски) революционен окръг, че "Истински човек е този, който по-малко мисли за себе си, а повече за другите",  за преклонението на потомците пред великата саможертва на Волов, чието безсмъртие започва от деня на гибелта му във водите на Янтра на  26 май 1876, говори Албена Кирова, директор на СОУ – Бяла. Прочувственото й слово свърза и обедини очарованието на патронния празник с още две емблематични събития за училището - изпращането на абитуриентите и Денят  на славянската писменост. С присъщите си финес и артистичност на поет и литератор тя изказа всеобщото вълнение от светостта на празника, посветен на епохалното Кирило-Методиево дело, на величието и мощта на българското слово, просвета и култура, а после отправи топло и жизнерадостно  приветствие  към достолепните абитуриенти.  Заяви, че завършилите СОУ „П. Волов” – Бяла винаги са се справяли в живота и са били най-съзидателните хора в града, както е че випуск`2016 също ще се справи с чест с предизвикателствата на времето. Посъветва ги да се трудят  с ентусиазъм и да не се предават пред трудностите! Да следват мечтите си, да не вярват на  „крадците на мечти”, които ще им говорят, че мечтите са невъзможни, че държавата ни била такава, правителството – онакова, че кризата била в силата си!” а да градят живота си. Защото, „вие сте държавата! Вие сте правителството! Вие правите своя избор! Вие!” – последните  и думи изтръгнаха силни ръкопляскания на  ученическите редици.

Поздравление към всички поднесе и заместник-председателя на ОбС – Бяла  Веселин Балтаджиев, който сподели, че „се работи” за довършване на новостроящата се гимназиална сграда. Приветствие  от името на кмета на Община Бяла Димитър Славов по повод на патронния празник на СОУ "Панайот Волов" и наближаващия 24 май - Денят на славянската писменост и култура, поднесе Валентина Шишманова, директор на отдел „Образование, култура и младежки дейности”.  Градоначалникът приветства ученици и учители с постигнатите успехи в учебно-възпитателната работа, и пожела  на абитуриентите успешен старт в новия им живот. Развълнуваните абитуриенти благодариха на своите приятели се сбогуваха с учителите. По традиция по време на тържеството бе сменена знаменната група на училището - дванадесетокласниците предадоха знамето на училището на ученици от единадесети клас. Празничната програма имаше  и художествена част, в която се включиха даровити ученици от СОУ „Панайот Волов” Открита с тържествения „Химн на Св. Св. Кирил и Методий”, тя завърши с химна на училището.

Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699032
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930