Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 12:29 - Играят жените от етно клуб „Фламинго” в Бяла!
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1330 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 08.03.2016 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Погледнете  гордите им осанки,  уловете магията на одухотворените им танци и оставете тайнството им да ви завладее!

В края на деня, когато градът  меко се отпуска, за да се слее с ношта, във физкултурния салон на СОУ „П. Волов”  пристигат една след друга   30 жени на различна възраст – учителки, счетоводителки, лекарки, общински служителки, бизнес дами, домакини.  Свалят връхните дрехи, разменяйки по някоя шега и се нареждат в кръг. Хореографката Ивелина Ангелова, която преди минути е отпратила  групата на „любителите-танцьори”, обяснява в какво ще се състои репетицията, отстъпва до уредбата и в залата еква позната мелодия. „Три, две, едно!” - 23-годишната Ивелина е танцуваща красива съблазън –увереност в движенията, горда стойка, класа! Едновременно с нея затропват всички. Кратка пауза, някои напътствия и пак  отначало, и отначало… Играещите леко докосват пода първо с пръстите на краката, вдигат колене, извиват снаги и телата им, пъргави и ефирни, следват ритъма на хорцето. Радвам им се -  чаровни, палави, омагьосващи и се хващам по някое време, че лекичко им  завиждам. Заради отдадеността им  на българския танц,  за освободеността и удоволствието от него, прогонило дневните грижи, неотложните домакински задължения, когато се приберат след 20 часа. Вече 6-та година!

Преодолели са всичко навярно, защото в  душите им гори любов към традицията и пламъкът й ги прави красиви. Звучи като клише, но наистина са много красиви, когато танцуват, и тогава нямат значение не дотам съвършените им тела – просто повечкото килограми не тежат - във вихъра на танца ги носи духът им.

Впрочем, етно клуб Фламинго в Бяла  е наистина клуб  за възраждане на фолклорната традиция и че това е нещо истинско и правилно,  показва разбирането и сърдечността, които пламенните танцьорки получават от местните хора, наслаждавали се  на изпълненията им в различни градски тържества и ритуали. И споделяли с тях ритъмът, трансът на ритъма, древността на ритъма, вечността на ритъма, засилващ близостта с онова дълбоко съкровено за всеки българин - „род и родина”.

В една от паузите на репетицията Ивелина Ангелова разказва за нейните отговорности и тайната енергия, която  зарежда ума и  да не прекъсва святата окръжност на кръга.

- Разкажете  за себе си.  Откъде сте, от кога е у Вас интересът към народните танци?

- От Троян съм, но живея в Русе. На 23 години съм. Завършила съм Специално училище за фолклорни изкуства народни танци и след него Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Българска народна хореография.

Работя в  Сдружение „Фламинго” – Русе, което във  филиала си в Бяла създаде преди 5 години група за народни танци, в която участват работещи жени, с  които  репетираме във вторник и четвъртък от 19 часа. Групата е доста напреднала и се доближава до професионалите, правила е много концерти, има  участие  и извън страната, където разнася  митичната красота и мощ на българското фолклорно изкуство. Например, преди време участвахме в  един международен концерт в Истанбул. Наскоро имахме запис в студиото на БНТ за предаването „Иде нашенската музика”. През юни 2016 планираме  да  пътуваме до Гърция, където отново да представим  народното богатство на България.   Във филиала на „Фламинго” в Бяла се обучават и деца от детските градини и градските училища..

- Знае ли се колко са българските хора?

- Броят на характерните ритми  в българската хореография  не е известен! В далечното минало като цяло всяка махала в селото си е имала свое хоро, но  никой не е взел да ги запише. С разрастването на групите,  които желаят да ги изучават, хореографи като мен обикалят цяла България да търсят нови автентични хора, които бабите  по селата знаят. Но  Дунавско, Еленино,  Дайчово и Право са  основните хора, иначе на всяка песен има отделно хоро. Разнообразието е голямо, а пък и ние, хореографите допринасяме за обогатяването му като измисляме нови елементи.

- Има ли общ ритъм, който да покрива Балканския полуостров, както стана известно за няколко общи мелодии,  които обединяват различните етноси, населяващи  този край?

- България е разделена на няколко фолклорни области и всяка  има своите граници. Примерно,  Пиринска област граничи с Македония и е нормално да има определено влияние. Така е и с областите отвъд Дунав - така че нашият фолклор има общо и с фолклора на Румъния, всички си имаме нещо, което ни свързва.  А и знаем, че някога България се е простирала на три морета…  

- За участието си в клуба вероятно всеки плаща такса!

- Да! Изучаването на народните хора става с изцяло личните средства на членуващите в групите – всички такси, разноски за носии и пътни, са за тяхна сметка – за възрастните и за децата. Тая някаква  надежда  ръководството на Община Бяла да погледне на нашата дейност и изяви  от  друг ъгъл и направи нещо, осигурявайки транспортните пари за пътуванията на групите зад граница, примерно, защото там беленчанки са посланички на Бяла -  играят и пеят с името на Бяла, на Община Бяла!  Посланици са на България! Ето сега им раздадох новите носии, които предварително бяха договорени с танцьорките и които те купиха.

- Понякога материалното първо настига човека, изпреварвайки духовното, но пък хубавата емоция, която провокирате с изпълненията, топли сърцата! Поздравления! И честит 8-ми март на всички   дами от „Фламинго” - Бяла!





Гласувай:
3



1. kvg55 - Радостно е, че има ентусиасти, к...
21.03.2016 12:42
Радостно е, че има ентусиасти, които все още се занимават със самодейност.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696372
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031