Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2016 21:43 - 100 дни от управлението на кмета на Бяла Димитър Славов
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1830 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2016 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 

Димитър Славов е на 45. Роден е на 13 септември. Зооинженерът на Тракийския университет в Стара Загора, специалистът по „Финанси и банково дело“ на СА Димитър А. Ценов– Свищов е човек на действието с рефлекси на каскадьор, с характер -  строг и безпощаден като икономически показател, който крие така залинялата милост към другия. Натрупаният опит в бизнеса като мениджър и управител на фирма, стажът като общински съветник и мандатът му  като председател на Общински съвет – Бяла, разширяват интелигентността му до оная степен,  от която вече като кмет на Община Бяла, избран на местните избори`2015, се опитва да свърже  минало, настояще и бъдеще с дела в периметрите на едно възможно живеене. В такова количество, достатъчно да мине в качеството „доверие” за 4-те години, през които да ръководи и управлява  общината.

Както обеща след избора си, точно 100 дни след встъпването му в длъжност, „за да усетят хората някакви добри резултати”, той даде първото си  интервю за местния вестник.

 

- Какво бе първото нещо, което направихте като влязохте в този кабинет?

- На 5 ноември след тържествената клетва и словото пред приветстващите ме граждани, първото беше да се запозная със секретарката,  с която ще работя, след което веднага пристъпих към едно от първите обещания на предизборните си срещи. Поканих в 14 часа в кабинета си трима дългогодишни служители на общината в пенсионна възраст -  г-жа Милка Димитрова, г-жа Нейка Черкезова и  г-н Пеньо Ботев. Благодарих им за досегашната им работа и постигнахме съгласихме с две приказки – да дадем път на младите! Това бйх обещал на избирателите, че в администрацията ще дадем шанс на младите да проявят професионалните си качества. Още на другия ден назначих  за заместник-кмет - „моята дясна ръка” Евгени Димов, от когото съм много доволен. Той  влага много енергия от себе си, може би 8, 10, дори 12 часа е неговият  работния ден, изпълнителен, коректен, деликатен. Умело се включи по-късно и другият заместник-кмет г-н Атанас Ангелов. Така поставихме основите на екипа и продължихме да го окомлектоваме, защото всичко се гради с хора. Сам човек, каквито и амбиции да има, не е в състояние да направи нищо!

 

- Мнозинството от гражданите приветстват  ангажирането на едно ново поколение хора от една средна възраст  в Общинска администрация като необходимата коренна промяна - младите трябва да градят живота, който искат да живеят.

- Да се надяваме, че е така? Но да не се лъжем -  откъм квалифицирани кадри Община Бяла е доста оголена, много млади  избраха  чужбина! Но  съм доволен, че все пак заварих тук и млади хора,  виждам, че имат желание да работят и да се получават нещата. Казвах в предизборната кампания „Да върнем  младите хора в Бяла!”. Всички го казват днес и то звучи малко и като лозунг,  но съм доволен, че в родния си град върнахме  една млада майка, наложила се като специалист в друг град – подадохме й ръка и сега работи в Бяла. И детето й е тук, защото знаете в нашите  училища и детски градини по брой на децата сме на ръба. Върнах един беленчанин, дългогодишен служител на НАП,  споразумявайки се за прехвърлянето му тук. Това е дълъг и труден процес в обществото и няма как да стане за два дни, но  ще работим в тази посока.

 

- Впечатлението от някои Ваши предложения, станали впоследствие решения на Общинския съвет, е че действате доста твърдо. Защото имате предварителна представа, знания и убеденост  да  дешифрирате проблема и да видите решението му ли е тази категоричност?

- Доста време съм прекарал на работа, и след работа и вкъщи с папки (като домашна работа си ги вземам) и основното, което заедно с моя екип се опитвам да  променя, е че няма как една община да се  простира извън възможностите си или да трупа безкрай дългове! Имах тежки разговори за бюджетните пари за спорта и културата. Викат,  „А, бе, общината винаги казва, че няма пари, ама все намира!” Аз съм бил и председател на ОбС, имам представа и какви са бюджетите на общината, и даже се наложи  да поваля на едно място по-предишния кмет г-н Юри Симеонов, че той остави общинската каса с налични пари. Имали сме  около 100-200 хиляди лева дълготрайни задължения, но като сега толкова големи дългове никога Община Бяла не е имала!  Ние сме ги вземали  в един момент, макар и през предния мандат -вече няма значение кой е управлявал, от приемствеността няма как да избягаме!  Но  особено тая година имаме такива тежки плащания, че ако  не оптимизираме приходите и ограничим разходите, ние просто ще изпаднем в много по-неприятна критична ситуация. И затова съм тръгнал с такива решение, търсейки изход.

 

- За да увеличат приходите си, почти всички общини тръгнаха по този път.

- Те бяха тръгнали много преди нас. Аз го казах и на Общинската сесия, бях се запознал с бюджетите на общините Попово, Тутракан, Ценово… Те всички бяха определили по-високи данъци и по-високи такси за битови отпадъци и ние се опитахме да достигнем техните нива. Дадох за  пример Община Кубрат, чиято такса за битови отпадъци е 8 промила, а нашата от 4 промила бе увеличена на 4,5 промила.  И аз се чудя как при 8 промила издържа бизнеса на кубрат, още повече, че  Община Кубрат е горд собственик на 120 000 дка гори! Ние,  ако имахме такива гори, можехме да караме половината от ставката!

 

- Граждани споделиха тревогата си от увеличението на патентните данъци.

- От 8 млн. лева бюджет, патентните данъци бяха 12 хил. лева, но и малкото, което трябваше, не се плащаше! Моите приятели панаирджиите, да не говорим за целия бизнес,  панаирджиите нищо не са плащали! За миналата година данъкът за фризьорски услуги бе 60 лева, сега е 90. И е напълно поносим, тъй като преди години е бил над 200 лева. Говорих с една фризьорка и тя сподели, че тазгодишната сума е нормална. Щото тя като не може за цяла година работа да задели 90 лева за данък, излишно е да се говори за какво работи.

- Вие залагате неголяма сума  към приходите - от повишението на местните данъци в  Община Бяла ще влязат към 700 хиляди лева.

- Не е толкова малка за нашата община, но ние разчитаме и на други възможности. В края на годината съветниците  приеха да повишим базисните цени за земята, за да гарантираме нашия интерес началните цени на търговете ца отдаване под наем вместо от 30 лева да започват от 50 лева. Приехме  и изменихме много нормативни документи, актуализирахме наредби и правилници.

 

- Кой е най-големят проблем, който Община бяла трябва да реши през 2016 година?

- Най-трудно ще бъде през месец март -  тогава имаме да връщаме 1,5 млн. лева  безлихвен заем от Министерството на финансите  за корекции по проекти, които са наложени на Община Бяла, т.е.,  санкции  след последната верификация. И вече на 20 юни по стар заем по фонд ФЛАГ трябва да върнем 2 млн. лева наведнъж. Там вече незнам как ще се справим! И имаме още един, който отложихме и вероятно пак ще го отложим!

 

- Помага ли това, че сте кмет от управляващата партия?

- Не знам дали ми помага, надявам се! Не е тайна, че ПП ГЕРБ има огромни мнозинства от общински  кметове,  така че много станахме! Трудно ще е да се помогне на всички, но  малко или много всички се опитват да помагат на общините си! Безброй срещи съм направил в София за нашето депо за отпадъци, което се оказа голям, голям проблем и единствената система за управление на отпадъците, която в България ще бъде обявена сигурно по ОПОС за нефункционален проект! Сега търсим държавни средства да го завършим! Има решение  на ОбС-Бяла,  подали сме предложението до предприятието за управление на дейностите по ОПОС, надяваме се да ни помогнат за една голяма сума от 13 млн. лева.

 

- Кога ще бъде завършена Пречиствателната станция?

- Надявам се в първата половина на март да я открием. А замислената като Дом за стари хора сграда смятаме да завършим след толкова години най-после. Похвалното е, че довършването му  лобираме чрез трансгранично сътрудничество с румънската община Градинари, която също прави такъв паралелен проект  с  нашия, да го завършим. После ще видим какво ще го правим, тъй като  държавата се оттегли  от финансирането на подобен род дейност и осигурява делегирани финанси само за домове  от семеен тип  с до 15 човека, което е  нерентабилно. А в Дома в град Бяла местата са за над 40 души. За детските градини говорих в много медии, че няма как ние да ги финансираме с 300 -400 хиляди лева и няма как да има персонал за 88 деца, а реално там да бъдат  9, тъй като децата на Бяла могат да бъдат събрани в две детски заведения, но ние ще ги оставим в три. Искам да веднага да кажа, че сградата на освободената  градина  няма да се  продава, а ще се обособи като културен център за репетиции на художествените състави и други културни прояви.

 

-Да Ви попитам за съдбата на Психоболницата в Бяла.

- С приемането на новата здравна карта в цялата старан ще има редукция на легла и специално за нашата Психоболница, която е  държавна, не е общинска аз пряко не мога да влияя. Но предполагам, че ще се запази, тъй като е най-голямата в Северния централен район и отделно разбрах, че имат одобрен проект по Норвежката програма, който има устойчивост 7 години.

 

-  Губите ли понякога енергия и мотивация пред толкова много и трудни проблеми?

 

- Имаше и такъв момент, когато тръгнах  с непопулярни мерки да икономисаме 100 – 200 хиляди лева и  като ти дойде  една корекция от милиони, за която ти нямаш никаква вина, викаш си: Ей! И малко стихва ентусиазмът. Но все отнякъде трябва да се почне! А аз съм човек, като обещая нещо, не го забравям! 

 

- Може ли да приемем, че не преди 4 години, а точно сега е най- подходящия момент   да поемете управлението на Община Бяла   – по-зрял сте, повече научихте от по-дългата комуникация с избирателите, по-близко сте до тревогите им и по-верни са решенията на проблемите им?

- Може би, ако бях станал кмет преди четири години, щях да се доверя на неподходящите хора. Явно, на човек му трябва време да узрее! Но има и друго - ако бях кмет предния мандат,  щях да съм сигурен, че общината нямаше да има толкова задължения! Това просто го знам

 

- Това финансистът у Вас ли го подсказва?  

- Не, подсказва ми го опитът в частния бизнес, подписаните  неизгодни договори,  сега ще засегна и приятели, но смятам, че няма  как общината да бъде като един брашнен чувал и да се тупа с десетилетия! Това един добър  стопанин ( вярвам че съм такъв и затова съм доста убедително избран)  никога не би го допуснал!

 

- Какво си купихте с първата кметска заплата?

- Да уточня! Съветниците ми гласуваха заплатата. Тя не е най-високата според допустимата, нещо средно е и знам че за Бяла това са сериозни пари. Само че аз  на такива пари се осигурявах и като частен бизнесмен! И,  отделно, мислех никога да не го казвам, но сега съм предизвикан: взел съм три заплати, третата не знам дали съм я взел, но двете заплати съм дарил на наши съграждани в обявени дарителски компании. Много хора се отзоваха, аз също и тепърва ще помагам. Дал съм по 1000  лева на две места, отделно по 100, 200 и 300 лева на няколко души в тежко материално положение.

 

- Не е ли малко вповече?

- Сигурно е в повече! Не знам, незнам! Като говорил за благотворителност, да кажа, че съм направил две срещи с Русенския митрополит Наум заради един огромен проблем, висящ  от 20 години: вече сме уточнили параметрите на строителството на храм „Св. Пантелеймон” на Гара Бяла! И мястото около него, което  ше облагородим!

 

- Как е семейството?

- Добре! Децата учат, по-малко ме виждат, но няма проблеми, те знаят, че след като бях избран за кмет, така ще бъде!

 

- Има ли мечта един кмет на 45?

- На 45! За разлика от много мои връстници, аз нито за миг не съм си представял живота си из вън Бяла! Имаше години назад във времето, когато общината бе на първо място по производство на глава от населението,  и хората живееха сносно.  Искам да върнем поне частица от гордостта на оная Бяла, и мисля че  предстои хората да видят промяната! Ако това е мечта…

 

- Един наш съгражданин Димитър Тентениев се обади днес, че група беленчани искат да Ви напишат: „Г-н Кмете, искаме  чисти паркове, пейки в тях и улици без бездомни кучета!” Само Ви го предавам.

- Почнали сме!  Това лято ще видите коренна промяна, въпреки закачката на приятели, че като кмет,  освен борчове и кучета, друго не съм наследил. Действаме по въпросите!

 

- Благодаря за отделеното време!

Йорданка ЗАБУНОВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698475
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930