Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2015 18:57 - Започна строителството на регионалното депо в Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2015 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 .
     На 18 юни на четвъртокласен път Бяла - Стърмен – Ботров се проведе официална церемония „Първа копка“ по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Борово (Бяла, обл. Русе)”. Община Бяла е бенефициент по договор за безвъзмездна финансова помощ между нея и Министерството на околната среда и водите и община Бяла, област Русе по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейската общност. Община Бяла е водещ партньор по проекта с партньори община Борово, община Две могили, община Полски Тръмбеш, община Ценово, община Опака и е упълномощен представител на партньора “Регионалното сдружение за управление на отпадъците „Янтра-Лом`2008”, съгласно Споразумение за партньорство от 2011 г.
    Символичната първа копка, с която бе даден старт на проекта пред багера с вързана на крана му бутилка шампанско, направиха Явор Янчев – зам. областен управител на област Русе, инж. Кольо Келерджиев - кмет на община Бяла, д-р Петър Петров - кмет на община Ценово, г-н Георги Георгиев - кмет на община Борово, Николай Христов, кмет на община Две могили и Мехидин Кадиров, зам.-.кмет на община Опака. Тук бе и Венелин Терзиев, управител на „Борово еко”, фирмата изпълнител, с която още на 28 май т. г. (след като близо две години беше обжалвана обществената поръчка).бе подписан договора за изграждане на ново регионално депо за отпадъци и внесен пред Министерството на околната среда и водите за одобрение, за да бъдат отблокирани средствата по проекта и да започнат дейностите

  Поздравление към гостите отправи инж.Келерджиев, който изрази удоволствието си от присъствието на всички гости, уважили стартирането на този важен проект. Важен, не само заради голямата си стойност, но и с това, че ще обхваща шест общини, който са в пределите на три области Русе, Велико Търново и Търговище - ще се създаде устойчива система за управление на отпадъци в регион Борово (Бяла, обл. Русе), като това ще допринесе за екологично устойчиво депониране в региона, осигуряване възможност за алтернативно третиране на отпадъците на регионалното депо, подобряване показателите на компонентите на околната среда и изграждане социално поносимо за населението регионално съоръжение за обезвреждане на битови отпадъци с достатъчен капацитет за нуждите на региона. Той пожела добър старт на начинанието - без финансови корекции! - болезнената тема не само за беленската община. Благодари на всички, участвали в сложната работа от създаването до реализацията му, на кметовете - на общините-партньори - за съдействието и елегантно прескочи до  25 октомври (когато ще са местните избори!?), като пожела лично министър-председателят да открие обекта и „Дай боже!” - в присъствието на същите кметове и в същия състав!.
    В словото си зам. областния управител Явор Янчев изрази надеждата си проектът да се реализира в обещаните срокове и с обещаното качество, за да могат всички жители на общините да усетят неговия ефект. Той изказа благодарността си към инж. Келерджиев и неговият екип за многото вложени много усилия и професионализъм, за да бъде факт този проект.
   Какво ще представлява той - информира инж. Любомир. Спирдонов, ръководител на проекта „ Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Борово” Той посочи на първо място изграждане на необходимата инфраструктура, регионално депо, инсталация за разделянето на отпадъците, съоръжения за компостиране на зелени отпадъци и др.
     Проектът е на обща стойност от над 23 милиона лева, а крайният срок за изпълнението му е 30 ноември 2015 . Управителят на дружеството-изпълнител "Борово еко" Веселин Терзиев, който също заби правата лопата в земята сподели, че първоначалният срок за изпълнение на обекта в офертата на дружеството е бил 500 дни, но заради дългото забавяне и късният му старт, строителите "редактирали" участието си в рамките на 180 дни. Пред сбралите се на ритуала хора той обеща, че цялата работа да бъде свършена за 160.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698534
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930