Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2015 20:38 - От 8 блока, само 1 е подал документи за саниране в Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2165 Коментари: 0 Гласове:
1



   Само Сдружението на собствениците в блок "Тинтява" в Община Бяла засега е депозирало в общината нужните документи пред специално създаденото  общинско звено, което координира работата  за  безплатно саниране на жилищните блокове в Бяла. Това научихме от заместник-кмета на Бяла Димитрина Цветкова. Освен него, от Националната програма, която  стартира от февруари.2015 година, могат да се възползват още 7 жилищни блока - „Русия”, „Здравец”, „Модул-2”, „Кольо Фичето”, „Рила”, „Латекс-3” и „Латекс-4”.  В тях  още текат ожесточени  дискусии и караници заради изпречилите се различни препятствия.: Не могат да се открият собствениците на някои апартаменти, които са в чужбина или живеят някъде другаде,  незнайно къде, липсва яснота кой точно е собственикът, починал отдавна, има отдавна необитаеми жилища  и представителите на образуваните сдружения на собствениците трябва да бъдат едва ли не криминалисти от ранга на Шерлок Холмс, за да се доберат до всичко и оформят исканата документация. Има обаче още един много важен момент. И той е, че част от наличните притежатели на апартаменти не вярват във възможността жилищата им да бъдат санирани безплатно от държавата.
   Аргументите им, излагани на общите събрания на собствениците, разколебават вярващите. Може би защото липсва правна култура или защото последните години инжектираха българите с непоносими дози недоверие – във властта, в институциите, в партиите, в  съседите и дори в  приятелите, работите зациклят. Дори сред зарадвалите от държавния подарък, че всички мерки за повишаване на енергийната ефективност са напълно безплатни за собствениците на жилищата, бликат съмнения, че някой в днешно време ще вложи пари за да ти бъде на тебе добре.

   Защо Общото събрание на собствениците на апартамен­ти е лишено от възможността да кандидатства за тази про­грама? – задават се въпроси на поредните сбирки пред блоковете.  Какви последствия за жилищата носи регистрацията на юридическо лице, питат отказалите да участват в него. Коментарите, че при одобрение на сградата се сключва споразумение между общината, Сдружението на собствениците, Българската банска за развитие и представител на държавата – областен управител, са най-много.А ако след време се наложи, при смяна на закон или правителство, собствениците да връщат парите, какво следва? – тук всички мълчат. Тези въпроси  задаваха  собствениците на избраното ръководство на Сдружението за бл. „Русия” и не стигат само  разясненията на правителството по телевизията,  че програмата за безплат­но саниране на хиляди блокове няма за цел да отнеме жилища­та на съдружниците във въ­просното сдружение в режим на етажна собственост.
   Ще се превъзмогнат ли тези състояния и Община Бяла все пак ще успее ли да се включи в Националната програма, ентусиазирала толкова много хора при стартирането си.    Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699176
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930