Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2015 21:28 - Родолюбива Бяла отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2515 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 05.03.2015 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Трети март признателното поколение от Бяла отдаде своята почит към героите - участници в Руско-турската освободителна война. Извика имената им на вечерна проверка и сведе признателно глава не само към руските освободители, но и към всички знайни и незнайни българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на нашето Освобождение преди 137 години. Подготовката за празника, организиран от общината, съвместно с НВУ „Васил Левски” гр. Велико Търново и НЧ „Трудолюбие 1884”, започна от сградата на общината, която блесна с ново художествено осветление в чест и на освобождението на града, извоювано по-рано – през 1877 година. и поставило Бяла в летописа на Свободата като първия освободен град. Дни преди Официалната дата Трети март към къщата музей, в която е пребивавал Царя-Освободител Александър Втори и където зад стъклените витрини още дежурят на пост част от хилядите руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, и паметника на Юлия Вравска, тръгнаха с цветя колоните на децата от градските училища – „П. Р. Славейков” и Св. Св. Кирил и Методий” и „Н. Й. Вапцаров”, до паметника на героите в центъра на Полско Косово изпънаха телца учениците на селцето
А на самия 3 март вечерта в тържествената заря-проверка се включиха много жители и гости на града, които изпълниха централния площад, заедно с представители на държавната власт и много общественици от района. Сред официалните гости бяха Андрей Малекей – вицеконсул на Руската федерация в Русе, Искрен Веселинов – народен представител от "Патриотичен фронт" от 19-ти МИР, заместник областният управител на Русе Станимир Станчев, бригаден генерал Тодор Дочев – началник на Национален военен университет „Васил Левски” – Велико Търново, полк. Иван Стоянов – зам.- началник на Национален военен университет „Васил Левски” – Велико Търново, подполковник Цанко Недев – началник на Военното окръжие – Русе, Георги Георгиев – кмет на Община Борово, Петър Петров – кмет на Община Ценово, Димитър Вълков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе, председатели на общински съвети и др.
Тържествената церемония започна с полагането на венци пред Паметника на загиналите във войните герои и воини на площад „Екзарх Йосиф”, след което кметът на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев произнесе слово по повод 137-годишнината от Освобождението. Градоначалникът заяви, че Трети март е един от символите на българската признателност с уважението и любовта към Русия, които и отдава нашият древен народ, пазещ своята независимост и суверенитет с достойнство. Преплитайки двете годишнини, които през 2015 година чества Бяла – 138 години от своето освобождение и137 от освобождението на България, инж. Келерджиев проследи и мястото на града в историческите факти от времето на Освободителната война от 1877-1878 година, естествено продължение и кулминация на размаха на българската национална революция!, открила пътя за възстановяване на българската държава.
Тържествено слово по повод празника произнесе и заместник-областният управител на Русе Станимир Станчев, според което най-големият и най-важният урок, който ни оставиха нашите герои, е да работим за доброто на обществото и с мисъл за следващото поколение на България.
Започна тържествена вечерна проверка и отдаване на почест към освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски -Велико Търново,
После над площад „Екзарх Йосиф” грейнаха светлините от разноцветни ракети
До стройните редици на сержантите и курсантите сведоха знамената членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Русе, Бяла и Борово.




Гласувай:
4



1. stela50 - Поздрави, Дани... за репортажа, за празника...
06.03.2015 17:43
и още - хубаво е, че си тук.
Приятна вечер !
цитирай
2. zabunova - Здравей!
07.03.2015 09:31
Здравей! Аз съм все тук и следя какво пишете, но загубих интерес да участвам в дискусиите. А и времето все не ми стига! Хубаво ми е, че се обади!
цитирай
3. stih - Стойностен репортаж!
08.03.2015 05:41
Достойните българи винаги ще помнят и ще отдават почит на героите.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696368
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031