Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2014 23:02 - Направиха първа копка за водния цикъл на Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1896 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.10.2014 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      Тръгна най-големият проект, финансиран с европейски средства   

    Тържествена първа копка на 25 септември 2014 официално постави началото на строителните работи по „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Бяла”. Проектът е на обща стойност 41 410 157 лева. Финансирането му е от Кохезионния фонд  на ЕС и националното съфинансиране по програма „Околна среда”. И на общината, която участва в това финансиране с 1 200 000 лв. Проектът трябва да завърши до края на 2015 година, ще се реализира в два лота - подмяна на водопроводи и канализации, и изграждане на градска пречиствателна станция, което ще направят избраните за това фирми “Аква Бяла 99" ДЗЗД, и "Райкомерс Бяла”.

    След националния химн, изсвирен от малките флейтисти на НУ „П. Р. Славейков”, точно в 11.00 часа на участък от трасето в района на предприятие „Лактис”, ръководителят на проекта  инж. Димо Бодуров откри   церемонията. Той поздрави всички с хубавия повод - изпълнителите, служителите от общинската администрация, звеното за изпълнение на проекти, извършили всичко, за старта на този голям проект по ОПОС, изтъквайки като доказателство  как помощта от Европейския съюз може да подобри качеството на живот на всеки български гражданин.
      В краткото си слово кметът на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев сподели радостта си от старта на дългоочаквания проект и обясни изпълнението му с наложителнатазамяна на стария градски водопровод и канализация, над 70% от която е строена през 70-те години на миналия век, свърза обновяването на инженерната инфраструктура на подземните водопроводи и канализации с новите  изисквания при предстоящото изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Дълго очаквано събитие, нарече той този най-голям инфраструктурен проект, който ще изгражда община Бяла, като го постави до другия голям - изграждането на Регионално депо за твърди битови отпадъци. И окачестви като победа за общината успешното изготвяне на предварителната документация на идейния проект, защитата му пред МОСВ, спечелването и договорът за изпълнението, подписан преди две години, изрази съжаление за забавянето, възникнало заради избора на изпълнителите на различните дейности, но видя и положителния знак в него и надеждата,че на строителната площадка са най-добрите фирми - стабилни консорциуми, специализирали   се в подобно строителство.

     С няколко думи той припомни какво се предвижда по т.н. интегриран проект – водният цикъл на град Бяла: подмяната на около 16–17 000 м канализационна мрежа по почти всички улици на града, подмяна и изграждане на нова, успоредна на тях по същите улици водопроводна мрежа със същата дължина, два довеждащи колектора –един по-голям, дълъг в кв. Гара Бяла, който ще доведе отпадните води от Гара Бяла през спирка „Росна китка”, кв. „Ханища”,    по разширението на новия мост с прехвърляне на десния бряг на река Янтра и заустване в Градската пречиствателна станция, която ще бъде построена   до казана за изваряване на ракия.
     След като бъдат изградени и подменени водопроводните мрежи под земята, ще вложим всички сили и средства да подменим настилките на нашите улици, които, всички знаем, че не са в най-добрия си вид - инж. Келерджиев помоли гражданите на Бяла да проявят търпение спрямо неудобствата, които ще им бъдат причинени с разкопаването на улиците, предварително поднесе извиненията си за това, като увери, че общинското ръководство се е договорило с изпълнителите тези неудобства да бъдат сведени до минимум. Кметът поздрави екипа на общината, подготвила и защитила проекта, благодари на специалистите от МОСВ и ОП „Околна среда”, съдействали максимално за случването му и успешната му реализация.На строителите, на специалистите от надзора, техническата помощ, информация и публичност, на екипа, управляващ проекта, той пожела „На добър час!” и „Спорна работа”.За да приключи това начинание без финансова санкция за сметка на общината, кметът на Бяла призова изпълнителите да приключатработата си съвестно и в срок.
     Веселин Василев. представител на “АКВА БЯЛА 99” ДЗЗД, благодари на кмета за пожеланията и заяви, че приоритети пред фирмата са точното и качествено изпълнение, безопасността на служителите и гражданите на Бяла както и ограничаването до минимум на неудобствата, които може да причини реконструкцията на водопроводната мрежа в града.
     За да няма финансови корекции, трябва изцяло и съвсем точно да изпълним заложеното в проекта и ще разчитаме на съдействието на общината, тъй като в този процес всички сме в една лодка – каза той и   изненада присъстващите,катооткровено описа картината на разкопани улици, прекъсване на водоподаването, прекъсване на комуникациите, запрашеност на въздуха...И той помоли гражданите за толерантност, за да се случи успешното реализиране на проекта, изреждайки някои от мерките, които ще облекчат неудобствата: изграждане на временни водопроводи,   максимално бързо затваряме изкопите,   обезопасяването им, стремеж към минимални затруднения в комуникациите, защотозаради изкопните работи през следващите месеци движението по улиците на града ще бъде затруднено, но затварянето им ще става по график, който ще бъде обявяван предварително. Поправката на уличните платна ще бъде направена след приключването на работата по смяната на тръбите! - Василевнапомни, че финансирането на този проект е основно за подмяна на канализацията и изграждането й. „Съпътстващите водопроводи по тези трасета ще бъдат подменени. Асфалтирането на трасетата е единственото, което е разрешено. Т.е., нямаме право да подменим повече водопроводи, да направим повече асфалтови настилки. Реално обектите по тази програма не са толкова много в България и този старт е голяма победа и голяма крачка напред за екипа на община Бяла, което ще доближи градът до европейските градове! – завърши  Василев.
     Иван Моллов, управляващ ДЗЗД “Райкомерс”, заяви, че за фирмата основен фокус е изграждането на пречиствателна станция - 12-та Градска пречиствателна станция, която ще строи, но строителстото иняма да пречи на гражданите, ще бъде построена в предвидения срок и ще бъде уникална за България! – каза той.
     Като радостен повод, но и начало на ново изпитание за цялата общественост на града, определи старта на проекта представителят на фирмата за Техническа помощ, инж. Станислав Стоянов.
     После кметът, проектанти и строители сложиха каските на главите си и забиха правите лопати в площта пред багера, който захапа първото количество твърда земя. Според обичая за успех в работата кметът счупи бутилка шампанско в багера.

         



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696415
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031