Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2014 19:23 - Вандали трошат, Общината длъжна да поправя, а едва заделя за помощи на болни
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1608 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        Агресията на хулиганите помита бетонни кошчета, пейки, лампи, плочки, декоративни дървета, дори подарените наскоро от румънски бизнесмен табели с имената на улиците

   Тези дни Бяла отново осъмна с  обърнати съдове за смет. Извършителите налитат на бетонните кошчета, за да излеят агресията си, която продължава и с чупенето  на улични лампи и на някои от декоративните дръвчета и храсти - част от озеленяването на улиците. Щетите, нанесени на общинското имущество,  се изчисляват на много пари, които излизат от ограничения общинския бюджет. Може би и заради това на последното си заседание Общинският съвет гласува съвсем малки суми,  с които общината да подпомогне няколко свои граждани, нуждаещи се от лекарства, като Марияна Жекова  от Дряновец - 50 лева за транспортни разходи за явяване на ТЕЛК, Петко Чакъров от   Бяла със  100 лева, Янка  Христова от Бяла - с 50 лева и Ангел  Александров от  Полско Косово - с 200 лева. В решенията му е записан дори случай, при който на болен бяха отпуснати 150 лева, за да се прегледа на скенер, при необходими 400 и човекът си отиде без да ги използва за целта. Което е тъжно, срещу   потъващите за ремонти, причинени от вихрещите се безнаказано хулигани в централните градски улици. Не са защитени и кварталите, за което непрекъснато възмутени граждани сигнализират в общината.

   Новите кошчета са бетонни и са монтирани по проект,  спечелен по-предния общински мандат и изпълнен през този. Предприетата по него реконструкция и изграждане на тротоари, площади и улично осветление бе за 1 551 868 лева и трябваше да бъде изпълнена в срок от 30 месеца след 20.12.2010 година - датата на подписване на договора между Община Бяла и ДФ „Земеделие – Разплащателна агенция. С изпълнението му се целеше да се подобри състоянието на част от тротоарните настилки на улиците „Хаджи Димитър”, „Отец Паисий”, „Плевен”, „Братя Миладинови”, „Цар Освободител”, „11 декември”, „Стефан Стамболов”, „Васил Левски”, „Панайот Волов”, „Княз Борис” и на пл. „Славейков”. По тези улици бе обновено уличното осветление и поставени бетонови кошчета за смет, извършено бе и частичното им озеленяване.

   Всичко това обаче се руши и няма кой да спре вандалите. Чупят се пейки и лампи и в центъра  на Бяла - най-привлекателната зона за беленчани и майките с деца. Създаденият център за видеонаблюдение не може да прикача всяко кошче, пейка или дръвче, които да следи с камери. Намиращата се в центъра сграда на полицията също не респектира, а и не може всяко от тях да бъде зачислено на полицай.

   Освен  пейки, информационни табели и кошове, манията  на хулиганите се прехвърли  върху подарените от румънски бизнесмен табели с имената на улиците – разтревожен е  кметът на община Бяла  инж. Кольо Келерджиев, който не може да проумее защо се унищожава нещо толкова хубаво. Сърдит е на родителите, които не възпитават и не контролират успешно подрастващите, не са ги научили да пазят общественото имущество. Той призовава и останалите граждани да не остават  безразлични и не  подминават безучастно, ако станат свидетели на такава вандалщина.

   Инж. Келерджиев обясни, че всеки трябва да разбере нещо важно: Не трябва да се руши нищо! Колкото и да са щетите от счупени пейки, кошчета за смет и осветителните тела, общината трябва да ги възстанови, защото към момента те са в петгодишна гаранция, вменена й с проектното задание и щетите се поемат от нея, както и ремонтите, които трябва да извършва за своя сметка.   И това с  пари на беленските данъкоплатци.
   Кметският екип също е съгласен с видимия с просто око факт, че  бетоновите кошчета са много и нагъсто наредени, но проектът е бил изготвен и приет преди 4 години и сегашната власт е нямало как да го промени. Може проектантите така да са виждали нещата, може да са вкарани повече от необходимото, за да се раздуят парите - подозират беленчани и може „номерът” да е минал! – извинения винаги ще се намерят. Проектът е бил гледан, обсъждан, приет и финансиран!  Но другите „виновни” ги няма – те вече са минало и разумните твърдения, и силните негодувания и ироничните подмятания са все в „градинката” на общинското ръководство на Бяла, което ги споделя и търси позитивите от положението: като изтече зададеният 5-годишен срок, кошчетата  могат да се разместят – онези, които са в повече, могат да се разположат на другите улици, които не са обхванати от проектното задание! – успокоява зам.-кметът инж. Любомир Спирдонов.

   Йорданка ЗАБУНОВА

 

 

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699366
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930