Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2013 17:54 - Концертът БАТЕР – Бяла`2013
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1846 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Десетото издание на БАТЕР-Бяла - Молитва за Майка България!        То се проведе под патронажа на кмета на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев на 5 октомври, премина под мотото "България за всички!". Концертът започна с молитва към Бог на близо 300 участници от различни етнически групи и още толкова зрители, дошли в слънчевата събота да се насладят на фолклора на Българи, Арменци, Турци, Евреи, Роми и други етноси, живеещи на територията на Република България. Затова и думите „никога не забравяме, че всички сме един народ, че сме деца на една родина – майка България”, прозвучали от откритата сцена между бистрите води на Янтра и каменното творение на големия възрожденец, ден след проваленото заседание на българския парламент, удариха в целта: „Ти, който си на небето, благослови Майка България и всички нейни деца! Да пребъде правдата, да се пробуди вярата в сърцата на невярващите, да станем всички едно цяло ... всели разум в сърцата на управниците, благослови мислите и делата ни и ни напътствай да служим всеотдайно за благоденствието на нашия народ и просперитета на нашата скъпа родина...благослови разбирателството и толерантността между представителите на различните религиозни общности в България - повод на гордост и единство на нацията...”       Гъстотата на емоциите прогони делничния скептицизъм и в душите стана някак ведро. Вече бе лесно за Градският духов оркестър на Бяла, който раздвижи и телата с игривите ритми на българските хора. Радостно бяха посрещнати любими и познати песни, които известния певец Сунай Чалъков представи на няколко езика и публиката пя с него, песните на по-възрастните, обичаите, които показаха и танците на децата... За да разберем за сетен път, че сме богати с културите, към които принадлежат изпълнителите, с които сме повече близки, отколкото различни, благодарение на споделяната векове етническа толерантност на българския народ.
      За присъстващите беше удоволствие да гледат и слушат изпълненията на Вокална формация "Настроение" към НЧ ”Ангел Кънчев - 1901” - гр. Русе, ОДК „Д-р Д. Пангелов” - гр. Две могили – Вокален състав и Група по турски фолклор „Йълдъз”, Танцов състав „Косовче”, фолклорна група „Косовски авлиги” към ”НЧ „Развитие - 1899” с. Полско Косово и Танцов състав към ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” - с. Полско Косово, НЧ ”Пробуда- 1928” с. Ботров,   Танцов състав „Бисер” към НЧ ”Светлина - 1905” – с. Гагово и Клуб за народни танци „Фламинго” - гр. Бяла.
    Те  завладяха и плениха публиката и затова бяха удостоени с грамоти  от кмета на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев, които им връчи Милена Пачелиева – секретар на Общината. Организаторите бяха осигурили на всеки в парка гривничка с емблемата на БАТЕР, за всички имаше топъл чай, минерална вода и чаша булгур – беленски ритуален сватбен специалитет, който приготвилите го кухненски работнички на Домашния социален патронаж Димитрина Стойкова и Юлия Бадучева сипваха с усмивки. На два пункта млади червенокръстци от Бяла бяха отворили благотворителни касички за подпомагане на бежанците от Сирия, потърсили закрила у нас.        Йорданка ЗАБУНОВА    



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699104
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930