Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 23:16 - Меглена Кунева, председател на “България на гражданите", се срещна с граждани от Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1682 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 06.12.2012 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Председателят : “България на гражданите"  е замислена като дългосрочен проект и вече е  желан политически партньор
    
В събота вечерта Меглена Кунева – председател  на „Движение България на гражданите“пристигна в Бяла, придружена от Калин Томов – секретар на партията и Даниела Везиева, областен кординатор в Русе. В заседателната зала на общината тя бе посрещната от д-р Ирена Кацарова, която поема функциите на председател на общинската структура и Красимир Гавраилов и Веселин Балтаджиев – членове на ръководството. Първият български еврокомисар и първият комисар с ресор Защита правата на потребителите в Европейската комисия, а в периода 2002-2006 г. министър по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз, запозна дошлите на срещата с нея, с основните програмни цели на “България на гражданите", новата формация - замислена като дългосрочен проект, и вече е много желан политически партньор, според първите думи на председателя й. Симпатиите печелят и заради членовете й -  умни и интелигентни, които могат е знаят какво трябва да кажат в Европа, за да успее България...
   
    - Не чакаме нищо да ни падне от небето, не чакаме някакво чудо, аз съм се явявала достатъчно дълго на изборите, вкл. и последните президентски и мога да кажа, че човек трябва да хвърли всички усилия и да спечели честно. Не е страшно да загубиш, страшно е обаче да спечелиш нечестно. За нашия успех, за успеха на “България на гражданите”,  са необходими само две неща - да имаме достъп до медии, да могат хората да ни чуят и изборите да бъдат честни. Уверявам ви, обикалям от град на град, от място на място и имам възможност да сравнявам - хората, с които разговарям навсякъде в България, ни посрещат с надежда.  Да, имаме много какво да учим, но сравнението се вижда – че сме хора, на които им се работи. Партийната работа не е проста работа и трябва да накараме много хора да престанат да се страхуват, което е трудното! Държавата ни има много проблеми и ние няма за да ги изтъкваме.. И затова е желанието ни да участваме в решаването им. Не може да се счита за нормално 300 000 души да са  нови безработни!  300 000 семейства, в които има стрес и напрежение от сутрин до вечер. Де факто, това  са близо 600 000 души, които  се тревожат да оцеляването си. И не знаят как ще посрещнат зимата, не знаят какво ще стане тях, с децата им, защото ние не сме голяма държава като богатите, не сме социална – тия хора нямат надежда за утре! 100 000 малки и средни предприятия са изчезнали – няма ги! Вероятно те са дали тези безработни. И проблемът е, че всеки, който ти хареса бизнеса, може да ти го вземе - било през монополи, партиен натиск ...Проблеми  има и в икономиката и в изборите – нека не се лъжем и да разчитаме, че отвън ще накарат управляващите да се държат по-прилично, ще ни внесат закони, да, ЕС по някакъв начин се намесва. Но ще стане много лошо в един момент - още повече, ако упорито затваряме прозорци и врати да не би тая демокрация да се промъкне за по-дълго време у нас, щото къде ще отиде печалбата за някои?
     В България няма политическа свобода, което криминализира икономиката. Знам, че е тежко да се променя  нещо при тази обстановка, но все някой трябва да започне да го прави. И това сме ние!Първо, не се страхувайте и кажете на всички, че това правителство изчерпа мандата си, че в следващия парламент може би няма да има и половината от депутатите си сега. Щото ние можем да си мълчим и да не реагираме, но когато отидем пред изборните урни не може чак толкова да забравим през какво сме минавали 4 години. Те имат нужда от това - да ги накараме да си помислят!  Аз  имам и лична причина всички средства да се договарят, да се усвояват европейските субсидии не  14, а 80 процента и да получа удовлетворението за какво сме се старали. Парите от ЕС за строителството на магистралите договорихме с моя екип по присъединяването на България към ЕС, но никой не казва това. Това правителство не е успяло в нито една от стъпките си по отношение на общата политика с ЕС! Трябва да се строи, но не можем да не си направим сметка защо част от инфраструктурата не бъде  насочена към по-страдащи части от България!  Скоро ще обявим програмните си документи, но отидохме да чуем лекарите, какво мислят за клиничните пътеки и защо над 1000 души са напуснали, защо получават по-малко..Всяка една наша програма трябва да мине през реален разговор.  
     Програмата ни ще бъде базирана на три стълба: 1. Каква да е държавата ни, 2. какво да правим с икономиката, 3. каква да е опозицията -  да критикува, но  тя  трябва да намери най.важните проблеми, при които опозиционните партии да постигнат съгласие не помежду си, а с обществото. За да можем да решим поне  следващото десетилетие. нещата, в които се препъваме.
        БЛИЦ      - Г-жо Кунева, как създавате защитата си - знаем, че в предизборното Ватерло, като това, което се задава, политиците забравят, че  трябва да се  джентълмени спрямо една дама?      - С отговорната работа, с приятелите, семейството, хората, които ми вярват.      - Сред беленчаните в залата на срещата с Вас виждам и много членове на НДСВ. Не е ли притеснително, че ще се отлеят от НДСВ и партията ще се обезличи?     - Страшно се радвам да ги видя! Винаги ще остана с удовлетворение от общата работа, никога не съм казала лоша думи и няма да кажа за НДСВ, нито за колегите си. Много съм научила от премиера г-н Сакскобурготски и съм му благодарна.Така се случи, че НДСВ изчерпа най-сериозната си мисия - присъединяването ни  към ЕС и влизането ни в НАТО. Да, това,  че една организационна структура не е издържала, е много лошо за самата структура. Но хората ги има и аз им благодаря – благодаря, че са успели през годините  да свършат голяма и отговорна работа през една политическа сила.     Правим нов политически проект и ако погледнете и учредителите, и Националния съвет - съотношението между "стари" хора с опит и "нови" хора е повече от 2 към 1 в полза на новите. Не виждам нищо лошо да има и хора с опит. За всеки от тях мога да кажа, че опитът му е позитивен. Това важи и за Найден Зеленогорски, и за Прошко Прошков, и за Даниел Вълчев. Така че нямам притеснения.       - Виждате ли в някоя от политическите формации потенциален партньор на “България на гражданите” в бъдеще?      - "България за гражданите" няма да участва в коалиция на предстоящите избори, родната политика трябва да се излекува от коалициите. Евентуално коалиране с ГЕРБ, БСП и ДПС е вредно. Казах три неща на партиите. “Първо, изчистете списъците от мъртви души. Второ, признайте си, че сте крали гласове и обещайте, че няма да крадете на следващите избори. И трето - намалете си субсидиите.” Те решиха, че се шегувам. Затова този фарс няма как да ме привлече - по същия начин, по който ние няма да участваме и във фарс, наречен референдум за Белене.        Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
3



1. stela50 - :)
07.12.2012 16:31
Поздрави за интересното интервю, Дани !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698897
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930