Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 19:55 - Без промяна в цената на билетчето за градските автобуси...засега
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1340 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2012 19:04


БЯЛА.
Само 6 общински съветници подкрепиха предложението на управителя на “БЕСКУ” ЕООД, с 20 стотинки да бъде увеличена цената на билетчето, 9 – категорично се противопоставиха, а 2 гласуваха “въздържал се”.

За увеличението на билетите от 80 стотинки на левче инж. Неделчо Джеков бе предоставил икономическа обосновка за първото тримесечие на общинското дружество, изпълняващо обществен превоз на пътници в градската мрежа на Бяла, в която се сочеше, че приходите от продажбата на билети, субсидии и компенсации, полагащи се на градски автобус на база пробег, са 18 786 лева, а разходите за същия период – 22 692 лева, т.е., калкулира загубите от 3900 лева. Увеличението с 25% на билета се налага и при съпоставката на изплатените 10 372 лева за горива и смазочни материали и 7 089 лева – заплати на персонала и социални осигуровки. Исканото увеличение е изчислено, като загубата е разхвърляна върху превозените общо 27 000 пътници и е на стойност 0,144 лева на пътник (без ДДС). По думите на инж. Джеков исканото увеличение на цените на билетите за пътуване се налага заради скъпата нафта, което на практика превръща транспортите фирми в губещи. Сериозни затруднения идват и от намалелия брой на пътуващите. Внесеното предложение предвиждаше срещу 70 стотинки да пътуват пенсионерите, най-уязвимата категория хора - възрастните и в по-затруднено социално положение, като цената на месечната абонаментна карта за тях бе определена на 28 лева. Толкова ще струва тя и за учениците, докато обикновената карта за жители на общината, които ще се движат в градския транспорт ще е 36 лева
Срещу предложението остро се противопоставиха общинските съветници на ГЕРБ и НДСВ. Общински съветник от ГЕРБ Димитър Славов заяви, че групата на ГЕРБ категорично ще гласува против решението, че за пореден път се бърка в джоба на беленчани, чието общо финансово състояние не е добро и посочи различния стандарт на населението в Бяла и в Русе, като се улови за обяснението на управителя на фирмата, че цената за градския транспорт в областния град е 1 лев. Фирмата трябва да търси други варианти, защото дори и 2.00 лева да стане билетът!, Общинският съвет няма да промени състоянието на фирмата, каза Славов. Веселин Балтаджиев обясни, че ще гласува “против” докато не види или чуе, че са наказани виновните за финансовия колапс на дружеството, което инкасира за първото тримеечие на годината  загуби общо от цялата си транспортна дейност от 22,000 лева и което, при липсата на помощ, може да издържи още 3 месеца! Иж. Джеков оповести: най-много три месеца!
“БЕСКУ” е от много време щекотлива тема за местните старейшини и, както всеки път, и този дебатите по цената на градския билет се отплеснаха към стари проблеми: защо се стигна до финансовия й колапс, кой е виновен, ще бъде ли някога наказан (макар че сега текат проверки) и количеството вина на съветниците, пред очите на които години наред са се развивали негативните процеси в управлението на предприятието.
Въпреки сериозността на размишленията, избраниците на беленчани винаги са вземали обществените проблеми присърце и са ги решавали в полза на гражданството. Което означава с други думи, че или ще се търсят други решения за стабилизирането на “БЕСКУ” ЕООД, или в скоро време цената на билета в градския транспорт ще се повиши - заради скъпото гориво, липсата на достатъчно приходи и нерешените с години проблеми! Икономическа логика! – както ясно заяви съветникът Иван Гьоков, който се обяви в подкрепа на общинския превозвач и, според когото, ако не се приеме днешното предложение, след известно време беленчани ще плащат много по-високи цени на билетите за автобус. Изчакал мненията на съветниците, председателят на икономическата комисия Васко Миронов настоя да се приеме увеличението, защото, ако градският транспорт бъде ликвидиран, след време в Заседателната зала на Община Бяла може да се задават същите въпроси, но няма да има на кого.
Валери Върбанов прекъсна призива му за адекватна реакция на ситуацията и обвини някои няколко мандатни съветници, че не са направили нищо за фирмата, знаели са, че от години “БЕСКУ” ЕООД е приключвала всяка година с над 100 000 лева загуба не са предприели нищо. Което не е вярно, защото ако се отворят архивите от заседанията на Общинския съвет от миналия мандат, ще се види, че са правени много опити, които винаги са били проваляни от по-многобройната група. И че най-често инициатор да се обсъди състоянието на фирмата е бил Миронов
Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698556
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930