Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 19:52 - Зам.-кметът на Бяла Любомир Спирдонов: Огнярите да надуват парното!
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1950 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2012 03:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В Бяла обстановката е нормална при зимни условия
Училищата и детските градини в общината са заредени с горива. Огнярите да надуват парното! – настоя заместник-кметът инж. Л. Спирдонов

И в Бяла зимата е много красива, само да не е толкова студено! Надвисналите снежни гранки и притесненията от обявения в цялата държава код “червено”, т. е., че времето е много опасно, прибраха минувачите от улиците. Там останаха само онези с неотложните излизания. Местната управа показа изненадващо бърза реакция на ситуацията и умение да използва капацитета на всичката си налична техника и опитността на административния си персонал. Новото малогабаритно "ISEKI", внесено от Германия през първия мандат на инж. Кольо Келерджиев и престояло на склад цели 4 години, беше пуснато за пръв път още в първите снежни януарски дни. В конкуренция с все още преваляващия сняг, то “излиза” централния площад до основи.  Малко по-късно, когато метеорологичните прогнози за продължителен и обилен снеговалеж се сбъднаха, властта вкара и останалия си арсенал в битката. Освен японското минитракторче, широките градски улици започна да рине най-новият трактор, купен в края на годината от средства, останали от почистване на пасищата. Разумен ход, който сега се оказа и доста полезен. Освен машините на общинския отдел “Озеленяване”, улиците заобгрижваха снегорини, фадроми и камиони на общинската фирма БЕСКУ и на всички частни фирмите, ангажирани с този процес. Вече няколко дни от 5.00 часа сутринта по градските артерии вървят и коли за ръчно разпръскване на пясък. Приоритетно се чистят най-натоварените улици, по които се движи голяма част от градския трафик, както и улици, които водят към детски, учебни и лечебни заведения, до “Социални грижи” и Автогарата и към Гробищния парк. Макар известно време градът да бе откъснат от областния център заради затворения известно време главен път Бяла-Русе – той, кръговото и пътят до Гара Бяла, не са грижа на общината. Като част от републиканската пътна мрежа те са поверени на консорциум, в който влизат фирмите Автомагистрали Черно море и М-ТРАНС. Няма проблеми със снегопочистването в селата, което се извършва под контрола и след съгласуване с кметовете им, голямо внимание е отделено на координацията между кметствата и общинската управа. Доставени са предварително заявените количества пясък и сол, закупени са и малки количества от химическата смес ПреМелт и Айсмелт - висококачествен калциев хлорид, за размразяване на пътища, улици, пешеходни зони, паркинги и открити складови площи през зимния сезон, пробно.
Машините обаче срещат затруднение с неправилно спрените и паркирани автомобили в града. От общината апелират към учрежденията, фирмите, собствениците и наемателите на търговски обекти и гражданите от града и Гара Бяла да приберат паркираните на улиците превозни средства, за да може почистващата техника свободно да работи.
Навън с лопати и гребла са и работниците от отдел “Озеленяване”, както и заетите по временната програма, които почистват ръчно местата около спирките на градския транспорт и обществените стълбищни пространства. Особено активна е намесата им в тесните улички, където проблемно се оказва преминаването на машините. Обстановката в общината се следи непрекъснато и от Общинския щаб за изпълнение на плана при бедствия - всички населени места имат ток и вода. Учебните занимания във всички училища протичат нормално, макар че на 31 януари термометърът удари в Бяла -18.6°. Засега няма болни деца, няма предпоставки и никакви индикация от директори на училища и от РИО за обявяване на „грипна“ или дървена“ ваканция! - съобщи Валентина Шишманова, началник на отдел „Образование, култура и хуманитарни дейности”. Всички училища и детски градини в Беленската община са заредени с горива, но пред вид “арктическия” студ, заместник-кметът инж. Любомир Спирдонов съветва огнярите да надуват парното.

Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699219
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930