Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 16:47 - Бяла – с нов управленски модел или...
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2559 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 19.10.2012 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бяла – с нов управленски модел
или по утъпкания път на договорките
       Още на първото заседание на новия Общински съвет - Бяла пролича разстановката на силите, която донякъде дава отговор за бъдещия модел на управление на общината.       На тържествената сесия на 4-ти ноември 2011 година в присъствието на и. д. областен управител Петър Даскалов и на председателя на ОИК Бяла Росен Тодоров,  Кольо Келерджиев положи клетва като кмет на община Бяла. Клетва положиха кметовете на селата от общината и 17-те местни парламентаристи. Всички подписаха клетвени листове и удостоверения за встъпване в длъжност.      Първото заседание на местния парламент се председателства от Николай Стефанов от БСП - най-възрастният от старейшините. След изявленията на представените в Общинския съвет партии и коалиции, които заявиха, че ще работят за развитието  на общината и доброто на всички граждани, се премина към приемане на процедурни правила за избиране на негов председател с тайно гласуване. За председател на ОбС Бяла бе избрана Анелия Тюркеджиева (БСП). След тайния вот бе изградена временна комисия, която до 10 дни да изработи проект на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.     
     Новият председател на ОбС Бяла Анелия Тюркеджиева
е от листата на социалистите, които ще управляват община Бяла през следващите 4 години и бе избрана с гласовете на 9 от съветниците. Само с 5 гласа бе подкрепен предложеният от ГЕРБ за председател Мариан Антонов. В избора за председател празните бюлетини бяха 3. Местни анализатори предполагат, че това са гласовете на ДПС и СДС-ВМРО, разяснявайки, че от партийната подкрепа за съответните кандидатури вече личало, че Община Бяла ще се управлява по двата модела - по модела на партийните представителства и прикрити  корпоративни интереси...
    
     Моделът на партийното представителство е този,
който всъщност отреди избирателят от Община Бяла - БСП да управляват, ГЕРБ да са в опозиция, НДСВ да са балансьор, а представителите на всички останали по-малки партии и формати, щат - не щат, ще трябва да се ориентират в някой от доминиращите два лагера. Всъщност  победител е коалицията „анти ГЕРБ”, създала се между двата тура на кметските избори в града край Янтра. В нея твърдо са БСП и НДСВ с уговорката, обаче, че политическият облик на НДСВ, която регистрира вота на над 1500 човека, е изграден отчасти и върху структурите на местния синдикат “Подкрепа” (което загатва за корпоративния модел). Според познавачи на политическите процеси в Бяла коалицията с управляващите е повече от стабилна, тъй като новоизбраната председателка на ОбС е член на синдиката. И думите на Веселин Балтаджиев, че НДСВ няма да участва във властта и няма да споделя нито отговорностите от управлението, нито ще носи вините, са само по дефиниция. Самото присъствие на Андрей Върбанов, гл. секретар на КТ “Подкрепа” на първото заседание, вече е категорична заявка, че победителите в местния вот ще трябва да платят определена цена. Според посветени в политическия пъзел съществува мъглявата възможност балансьорът да получи или заместник-кметски пост, или - което е по-вероятно - да оглави общинска фирма и по този начин НДСВ да се пришие към изпълнителната власт. Знак в тази посока са коментари, че всички около хиляда и петстотин избиратели, които на първи тур са подкрепили Балтаджиев за кмет, на втория дружно пуснали бюлетини за кандидата на БСП. Казват, че техният влог е в  "златото" за Кольо Келерджиев -  в Бяла избирателят даде на БСП 5 мандата за общински съветници, толкова, колкото имаше тя и на предишните избори. Част от влетите над първия тур гласове са на личната сметка  на Келерджиев и не е далеч времето, когато ще се види дали те са затвърдили личните му качества на управленец,  сега за втория му мандат, или...е било логистика с далечна цел.
     В този смисъл НДСВ, единствен от всички партийни субекти на тези избори, разшири мощно влиянието си и с най-добре отиграна предизборна кампания и твърд електорат, е   май реалният победител - с четири съветнически места - при две в предишния местен парламент!     
     По-разкрачени от социалистите в бъдещото си поведение

ще са двамата съветници от СДС-ВМРО, които, макар да показаха симпатии към личността на Кольо Келерджиев на втория тур, сега имат две възможности. Едната е да се ориентират към ГЕРБ,  които така или иначе са новата доминанта в дясното пространство, но това може да стане, ако преодолеят онези  партийни или може би личностни неразбории, които през последните месеци поотдалечиха двете групи. Другата е да направят група със самотния общинар от ДПС Айлян Карамехмедова. Но и от първата възможност, и от втората опция няма да има полза, (освен при квалифицирано мнозинство), тъй като 8 (ГЕРБ + СДС-ВМРО + ДПС) е по-малко от 9 (БСП +НДСВ) - едните винаги могат да гласуват организирано! Това обаче не е предпоставка да се игнорират идеи и позиции на съветниците от опозицията, ако те са приемливи и печеливши за общината. За Айлян Карамехмедова от ДПС пък е без съмнение, че в особени случаи нейният глас може да се окаже решаващ.
    Както при  всички избори и тазгодишните изборни резултати далеч не са еднозначни, както и коментарите за тях.  Фактът, че ГЕРБ кандидатираха за председател на ОбС Бяла Мариан Антонов, макар да нямаха шансове да спечелят, показва, че 5-имата съветници няма да позволят да бъдат безгласни  в малкия парламент на Бяла, както сподели един от тях в паузата на сесията. 
    
     Новият момент е, че  след заседанието екскметът
Юрий Симеонов
избърза и даде ключовете на кметския кабинет на новия градоначалник, вместо на 8-ми,  вторник,  когато е предвидено тържественото му въвеждане в общината, и е и рожденият му ден. "Да мина с един масраф! - шегува се притеснен от показността Келерджиев, който управляваше от същия този кабинет преди 4 години общината. В средите на победителите вече се спряга името на Любомир Спирдонов за заместник-кмет на общината, информация, твърдяна още в началото на изборната кампания, но отричана докрай от представителни фигури в БСП. Което не бе необходимо, защото не е  лошо да имаш стратегия и планиране. Напротив! По-важното е общинският екип да се сформира и заработи добре. Нагласите на хората са за доброто на общината, по-малко задкулисни договорки и по-малко плаващи бъдещи мнозинства. Което не означава, че пробиви в съответните групи няма да  има. Защото нито един общински съвет досега в  Бяла не е приключвал мандата си с целостта на групите, с които е стартирал...
    
      Каквото и да се случи, обаче, за първи път Общинският съвет на Бяла 
има много силна в партиен план фигура за председател. И предстои да видим дали пък близките връзки на Тюркеджиева с “Подкрепа”, факт, заради който бе недолюбвана от хардлайнерите в партията й, няма да се окаже доста ползотворен. Така че, ще видим!
    
     Йорданка ЗАБУНОВА
     



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699051
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930