Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2011 07:25 - Избори`2011: Преглед на силите
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2652 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     За 1 работно място “кмет на община Бяла” се борят 9 кандидати, 23-ма - за кмет на 5-те кметства.     123 мъже и жени са се устремили към следващия общински съвет на Бяла, а мандатите в него са едва 17
    За изборите за местна власт на 23 октомври в Общинската избирателна комисия в Бяла, освен 9-те кандидати за кмет са регистрирани и листи с кандидати за местния парламент. Щурмът е невероятен по своите мащаби и измерения, но е обясним. Истината е, че местният парламент на която и да е българска община по закон е най-висшият орган на управление и е най-овластен, даже повече от кмета. Това поне са политическите и управленските аргументи, с които партии, коалиции и граждански формати се кандидатират за местната власт.
    За съжаление обаче много често атаката към общинските съвети се дължи и на нечистоплътни интереси, лобистки амбиции и стремеж към лесно правене на пари. Публична тайна е практиката този, който има интерес от едно или друго решение в съответния местен парламент, да си го... напазарува. Така се раждат и икономически мнозинства, които се прегрупират всеки път и според съответната сума за разпределяне. Разбира се, не всички участват в яденето на баницата, но пък всички искат да си оближат пръстите... А колкото е по-пъстър даден общински съвет, толкова по-лесно става сформирането на икономическо мнозинство, за сметка на политическото.
    Местният парламент, който работи 2007-2011 и изживя последните си дни, бе сформиран от 7 партии и коалиции. Следващият може да се окаже далеч по-пъстър и шарен и е почти сигурно, че управляващото мнозинство от 17 съветници ще е плаващо и ще се сформира на всяко заседание наново. Или поне такива са най-мрачните прогнози, които, разбира се, може и да не се сбъднат. Простата сметка показва обаче, че невероятният наплив от кандидати ще разводни политическото пространство. Впрочем цифрите са категорични – за едно съветническо място се борят 7 кандидати! Не сме правили справка в Бюрото по труда в Бяла колко души се конкурират за едно свободно работно място, което ни препоръчват граждани да проверим, правейки аналогия с кампанията, но дано това не означава, че огромен брой от кандидатите за съветници гледат на Общинския съвет като на... трудова борса. За 9-тимата кандидати за кмет на общината няма да спорим! Освен това за кметове на петте кметства ще се състезават 23 кандидати. Изчислихме обаче, че на всеки 109 жители на община Бяла се пада по един кандидат за общински съветник, понеже според последното преброяване в общината живеят 13 467 души... Любопитни са и още няколко факта – повече от партиите представят листата си за общински съветници от 17 човека, а най-късата е на партия Движение за социален хуманизъм – от 4.
    В голямата битка за 17-те мандата в местния парламент поне една трета от тях ще се заемат от вече познати лица.
В бъдещия Общински съвет ще има и „стари муцуни” с нови политически одежди, ще има и такива, които не изневеряват на партийната си принадлежност, вероятно ще има и съвсем нови хора. Впрочем, прелюбопитни са самите кандидатски листи. ГЕРБ са верни на принципа, споделян от почти всички политически сили - кандидатът им за кмет Димитър Славов е и водач на съветническата листа. Първата тройка в листата на ДПС също е от добре познатите в стария съвет хора Айлян Карамехмедова, Петър Костов и Севинч Исаева, като първата е и кандидат за кмет на общината. В „Атака” също водач на листата е кандидатът им за кмет Димитър Минчев. В БСП водач на листата е кандидатът за кмет Кольо Келерджиев и първите имена са на добре познати в няколко мандата общински съветници. Във НДСВ също залагат на досегашните си активисти в съвета, като водач на листата е и кандидатът за кмет на общината Веселин Балтаджиев. Не прави изключение и Синята коалиция “СДС – ВМРО”, където водач на листата е кандидатът за кмет Иван Гьоков, следван от Валери Върбанов, който е 4 мандата общински съветник. Третото място обаче са оставили за неучаствал в общинския съвет досега млад човек. На пръв поглед някои имена изглеждат абонирани за избираемата зона, което не е съвсем лошо – имат качества, опит, познания.. Чисто нови са кандидатите, които досега не са били във властта. Това се отнася за РЗС, с водач на листата кандидатът за кмет на общината д-р Венцислав Георгиев, Българска левица с кандидат за кмет Йосиф Георгиев, и листата на местната коалиция “ Общност на демократичните сили в Бяла, където с изключение на водача и Юрий Симеонов, който е и кандидат за кмет на общината, вписаните имена са нови. Между впрочем, съвсем нови са и хората от ДСБ, чиято листа е от 11 съветника, а водач им е Георги Божков.. Информацията ни не претендира за изчерпателност, доколко е вярна, ще разберем на 23-ти октомври.



Гласувай:
3



1. stela50 - Поздрави , Дани ... Добре е да се прави преглед
05.10.2011 09:19
на силите преди избори ... Да има време и добре да се помисли .
Хубав и успешен ден !
цитирай
2. tota - Избори`2011: Преглед на силите
08.10.2011 17:12
Пъстри и шарени като самата есен! Дано да са щедри и като нея!!

Поздрави, Дани за стегнатия, аргументиран преглед на състезаващите за властта на Бяла!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699099
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930