Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2011 22:05 - Добрите и великодушните - те да са живи!!
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 2612 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 06.07.2017 01:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МНОГО КЪСМЕТ НА ТЕБ, БЯЛА, ДОБРАТА И ВЕЛИКОДУШНАТА!   Преди 4 години ти разказахме за една беленчанка – Гита Алексиева, която 15 години бе „Сама срещу болката”! И те помолихме за помощ. Тогава, за да преодолее болката, на чевръстата, преди да се разболее, сестра от Родилното отделение на Беленската болница „Ю. Вревска”, бяха необходими 15 000 лева за закупуване на специално апаратче, което, имплантирано в тялото й, да пресича пътя на болковия импулс към краката й, поразени от една неуспешна операция на дискова херния, последвана от още 8 оперативни интервенции в различни болници в страната. Усложненията от тях - “възпалителен арахноидит и епидурит”, са едно от редките заболявания в медицината, трето в практиката на възрастен професор, който я е лекувал. И ако заболяването донякъде бе стадирано, то болките, връхлетяващи я отвреме навреме, са нечовешки – нито едно от познатите на медицината лекарства не действат. За овладяването им тогава  неврохирурзите препоръчаха  поставянето на епидурален стимулатор Synerdy Plus Meadtronik, който струва 15 000 лева. Решението им се базира на достигнатата граница на човешка непоносимост от Гита, която  ги ориентира към практикуваното в чужбина, а отскоро и у нас имплантиране на епидурален стимулатор – апаратче като дистанционното за телевизор, с което болковият пристъп се притъпява. 
 Редакцията на местния вестник прегърна инициативата да събере парите, а към нея се присъединиха доброволно много приятели и познати на Гита,  съграждани и бизнесмени. Спомняш си кутиите за дарения, които един от колегите ни всяко утро поставяше на определени места и вечер прибираше. Специално изградената комисия, водена от Митка Цветанова, финансист в банка, отвори кутиите и преброи събраните левчета. Други приятели се отзоваха на посочената банкова сметка...Пратиха пари и българи от други населени места, които подкрепиха Гита на доброволческия номер за дарения 17777. Включиха се и колеги журналисти от вестниците „168 часа” и „Вестник за жената”, които от София  направиха пространни публикации и интервюираха лично проф. Кирил Романски, лекувал Гита, който категорично заяви, че единственото спасение за нея е имплантът. Ние пък потърсихме различни оферти на фирми, които предлагаха търсеното устройство. Някои държаха техни лекари да го имплантират в тялото на пациентката, за да са сигурни в резултата. Това обаче можеше да стане само в чужбина, но отговорът на  депутати от нашия избирателен район бе, че случаят не е единствен и ако държавата се ангажира с него, ще станело прецедент!?, тъй като имало и други нуждаещи се.
Затова в края на декември миналата година Гита замина в София със събраните от всички и отвсякъде 14 800 лева (с 200 по-малко от необходимите). Цял месец специалистите са пробвали точно на кое място да поставят апаратчето, за да има най-голям ефект. Когато са го поставили и резултатът е бил повече от добър, всички са били от радостни по-радостни. Най-много Гита Алексиева, която цял месец след връщането си от София е повече от щастлива...Днес тя ни покани да благодари на всички с измъченото си от болките сърце. Защото резултатите още са проблемни и тя ще трябва да посети болница „Св. Иван Рилски” през есента пак...не всичко в медицината се получава на 100%... Видяхме телцето й, опасано с кабелче от гръбначния мозък на кръста - наляво, където странично под кожата е монтиран стимулаторът. И с дистанционното в ръка, което като включи, задейства вибрации, които влияят на мозъка и прекъсват веригата към болните места... Т.е.,  действа на принципа “отдръпване на ръката от огъня”. Както например, когато човек се изгори, силната болка е предизвикана от възбуждането на микроскопични сензорни рецептори, разположени под кожата. Посредством дистанционното се прекъсва веригата между импулсите, които се препращат към мозъка, с двигателния нерв, който кара мускулите да се свият в рефлективно движение и поражда болезненото чувство. Не знам дали правилно  обясних всичко, медиците знаят точно за какво става дума...  Разказвам  отново това, защото искам да те зарадвам, Бяла, че твоите хора - всички заедно,  сме големи и велики! Че събрахме 14 800 лева, че показахме, че у нас има страхотна чувствителност към страданието, много милост и доброта! И че лично аз съм изключително  щастлива от обединените ни  действия, че докато съзнанието ми е живо  ще помня тази Бяла – голяма, добра, състрадателна и единна! Днес излязох от дома на Гита Алексиева с торбичка, пълна с бонбони и кафе, с които ще почерпя общинските съветници и хората от администрацията на Община Бяла, които преди 4 години също подпомогнаха закупуването на меадтроника с една сума. А на всички вас, добрите и великодушните хора на Бяла, искам да кажа:  Добре, че ви има! И много, много късмет!   Йорданка ЗАБУНОВА  



Гласувай:
7



1. zaw12929 - Поздравления за постинга! Мисля, че
07.07.2011 10:43
Добротата трябва да се показва най отпред!
цитирай
2. stela50 - Поздрави на Бяла , Дани ... великодушна и добра.
07.07.2011 14:22
С вълнение прочетох за страданията на вашата съгражданка
и готовността на всички да се включат в помощ ,това единство
и съпричастие на жителите и ръководните органи на Бяла е удивително .
Да сте живи и здрави ...
Поздрави за хубавия репортаж !
цитирай
3. zabunova - Благодаря!
07.07.2011 18:40
zaw12929 написа:
Добротата трябва да се показва най отпред!

Съгласна съм с Вас, редактирах, сложих Добротата на първо място!
цитирай
4. zabunova - Аз съм наистина щастлива!!!
07.07.2011 18:43
stela50 написа:
С вълнение прочетох за страданията на вашата съгражданка
и готовността на всички да се включат в помощ ,това единство
и съпричастие на жителите и ръководните органи на Бяла е удивително .
Да сте живи и здрави ...
Поздрави за хубавия репортаж !

Не очаквах, че ще се получи като се заехме, но бяхме отработили всичко до последно...И сега...сега ...нямам думи!:)))
цитирай
5. tryn - Поклон пред това хуманно дело!
11.07.2011 19:26
Бъди благословена, Забунова!
Ти и всички, които са проявили милосърдие и човещина.
Бог да закриля Гита! :)
цитирай
6. zabunova - Много е хубаво пожеланието ти!
11.07.2011 20:57
tryn написа:
Бъди благословена, Забунова!
Ти и всички, които са проявили милосърдие и човещина.
Бог да закриля Гита! :)

И много ти благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699169
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930