Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 23:37 - В края на седмицата пуснаха кръговото кръстовище при Бяла
Автор: zabunova Категория: Новини   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.11.2010 00:01


    Три часа по-рано сме там, няколко нетърпеливци. До овалния гръб на взривената скала виждаме десетина работници, заобиколили подемен кран. На височината на стрелата му горе на самата скала няколко работници държат рула мрежа, която ще спускат плътно по ската до основите на платното, за да го обезопасят от падащи камъни. Тя ще бъдат разстелена вертикално по цялото пространство от началото на скалата до разклона за Стърмен. Към скалата мрежата ще бъде закрепена с анкери, така че да се образуват джобове, в които ще попадат евентуалните камъни. Работата ще свърши до идния петък, като ще се работи на фарове до около 19.30 часа.
    По-нагоре е спряла полицейска кола, след малко плавно взема завоя на новото кръгово друга. В групичката от няколко човека, които разговарят наблизо, разпознаваме шефа на РПУ – Бяла Асен Желязков, който приветливо подава ръка. Греещият му поглед споделя възхищението ни от новия облик, който вече има този отрязък от пътя – печално известен в цялата страна и вписал се трагично в много човешки животи. Не само на онези 18, които Бяла погреба преди 4 години. Ако отворите интернет, ще намерите около 11 хиляди резултата за произшествия тук - един от най-опасните пътни участъци в региона!
     Затова всички с огромно облекчение посрещнаха решимостта на правителството да промени тази статистика. С трепет се следяха сводките за строителството на това модерно и сложно за изпълнение пътно съоръжение: за проекта, реконструкцията на кръстовището и изграждането на кръговото, финансирането му...Символичната първа копка, направена преди два месеца от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, подейства ободрително: най-после е даден стартът на изграждането на кръговото кръстовище на обект:  "Рехабилитация на път І-5 Русе-Бяла-Велико Търново от км 50+573 до км 52+764 и кръгово кръстовище при км 51+930", както се води в документите. Тогава кметът на Община Бяла Юрий Симеонов от сърце приветства инициативата, а Веселин Балтаджиев от Консорциум "Пътно поддържане - Бяла" – изпълнител на обекта, обеща, че строителите ще спазят срока и ще работят качествено, „защото обектът е важен не само заради сигурността на движението, но и за бизнеса и развитието на икономиката на региона като цяло”.
    Веселин Балтаджиев днес също е в предстартова треска и е някъде наоколо. Забелязал ни, идва да каже, че вече всичко е готово. Изглежда доволен: „Остава да се проверят всички пътни знаци по целия участък, в момента се слага обезопасителната мрежа на ската, служител на общината ремонтира осветлението на стария мост, което отчасти бе повредено... И ако комисията приеме обекта с акт 15, пускаме го!” Добавя бързо, че пътят през Обретеник и Ценово е силно натоварен и няма да издържи повече – не е пригоден за тежкотоварни камиони; че официалното откриване на кръговото движение ще е на 30 ноември, когато този отсек от пътя в градската си част ще стане общинска собственост; че трябва се облагороди кръгът между дъгите и се направи красив...
    Малко след това комисия от шефа на КАТ Румен Кръстев, зам. – директора на Пътното Марин Йосифов и управителя на „Пътно поддържане – Бяла” Веселин Балтаджиев оглежда трасето и се разпорежда да се премахнат знаците за отбиването на трафика през Обретеник и Ценово. Първите автомобили минават през новоизграденото кръгово кръстовище при разклона за Бяла. Още на здрачаване лампите светват и на разстояние от 500 метра по двата подхода към кръстовището и трасетата светят като ден. Напролет обаче движението отново ще бъде отбито заради изграждане на две допълнителни ленти по Беленския баир. Трасето е от 800 метра и ще свърже кръговото с мястото, където платната в посока Русе стават две.
    Заедно с кръговото движение край Бяла е пуснат и разширения мост, повече известен като „мост на смъртта” и „черният мост край Бяла”. Не се знае кой пръв сложи тези определения до него, но мнението на повечето беленчани е тези думи да са последните изплакани акорди от тревожната ни елегия. Защото плашат! А и никой не би искал те да бележат и напред времето на хората, когато спрат над речния бряг на Янтра, там дето непрогледна нощ обгърна напразно погиналите? Защото  мостът ли е убиец, или  човекът, летял с камиона си през него на четвърта с 90 км в час?
    Изглежда, че и надеждата е кратковременна, колкото и дълго да е било очакването. Три дни по-късно, на 22 ноември сутринта тежкотоварен автомобил “МАН” с украинска регистрация при движение по посока от Русе към София при навлизане в кръстовището с кръгова организация на движението блъска движещия се пред него автомобил “Мазда”. След това тежкотоварният автомобил се преобръща и пада върху автомобил “Опел Астра” на РУ “Полиция” – Бяла. Според Пресцентъра на РДВР – Русе, на пътното платно в зоната на кръстовището е разпиляно голямо количество прахообразно вещество. Шофьорите не са употребили алкохол, сред пътуващите няма пострадали. В патрулния автомобил са били дежурни двама служители от РУ ”Полиция” – Бяла, като единият от тях е с лека прорезна рана на дясната ръка. Извършва се оглед на местопроизшествието, след приключване на което ще започнат действия по изтегляне на товарния автомобил и почистване на пътното платното от разпиления товар.

    И то е 9-тото пътнотранспортно произшествие на новото кръстовище за времето от 16.30 ч. на 19.11.2010 г до 22. 11.2010, през което главният път Русе-Бяла е отворен за движение. От 8.00 ч. в първия ден на седмица движението от Русе към София е с временна организация през с. Обретеник и с. Ценово до град Бяла.
   Агенция “Пътна инфраструктура” призовава да се спазват строго правилата за движение по пътищата, както и да се шофира с повишено внимание и скорост съобразена с условията на пътя през настъпващия зимен период. Каквито и да са причините, вече виси страшен въпросът: Ще спрат ли произшествията  на това място? Ще престане ли да бъде то писта за нощни гонки или предизвикателства, в които някой да се доказва. Заради желанието да бъдем всички част от този красив до безнадеждност свят, търколил се край нашия, изпълнен с болки и страхове, делник, това трябва да спре!

   


Тагове:   кръстовище,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699151
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930