Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2016 14:49 - 8 художници от страната събудиха енергията на красиви места в благотворителен пленер "По завоите на Янтра"
Автор: zabunova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2016 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Историческият музей в Бяла събра творци

на пленер "По завоите на Янтра"

В разгара на лятото от 29 до 31 юли 2016 година  Исторически музей-Бяла и  Община Бяла организираха  артистичен пленер „По завоите на Янтра”.  Идеята бе  творци от цяла България, вдъхновени от красиви и важни за хората от Бяла  места, да преплетат своите техники и идеи и създадат съвременни творби,  с които да популяризират района, града и неговите каузи. Въпреки твърде краткото за завършване на едно произведение време, задача на  авторите бе  да  дарят нарисуваните тук картини – 1 или  2 творби, които да се предложат на благотворителна продажба, за да се осигурят средства за ремонт и реконструкция на сградата на музея. Освен да отрази през творческия поглед на авторите околностите, историческите и природни забележителности на Бяла, пленерът има за цел и да оформи проект за картичка на града.

Изключително приятно е, че на поканата се отзоваха 8 млади и успешни творци, сред които Борислав Митков,  ученик в живописта на Николай Майсторов, който работи акварелна живопис и иконопис и  живее и твори в с. Ново село, Видинско;„Любителят на залезите и изгревите“, на светлината изобщо и на обтекаемите, флуидни форми " Недко Недев, който живее и работи в Генерал Тошево, област Добрич; Деляна Димитрова  от  Пловдив, която вече има пет самостоятелни изложби и своя художествена школа, участия в страната и чужбина; Таньо Павлов, също  от Пловдив,   който се занимава   с живопис,  преподава изобразително изкуство на деца в школа, учител е в Творческо ателие "Сетива Цветелина Ангелова, скулптор, която обича да прави пластики и инсталации от боклуци, но се справя прекрасно и с камъка,  която за 1 ден извая  скулптура  на Юлия Вревская в ателието на беленския художник-скулптур  Серьожа Стефанов. От Пловдив е и Осман Юсеинов,  който е участвал в множество изложби и конкурси в страната и чужбина, завършил  е и летният семестър в Факултета по изящни изкуства в Одрин, Турция и е член на Национална занаятчийска камара - бижутер ( изработка на бижута от благородни метали ); Костадин Георгиев -  е възпитаник на  НАТФИЗ "Сценичен и екранен дизайн", работи в областта на карикатурата, шаржа, портрета и комикса. От родените в Бяла, които участваха в пленера, бе Десислава Антонова, завършила живопис във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", която работи предимно в маслената и акварелна техника, но има серия абстрактни композиции - картини в ебру. Отби се да уважи творците и засне творбите им Тихомир Христов, утвърден фотограф- художник, който работи в Плевенския театър.

Веднага след пристигането си художиниците разгледаха Историческия музей на Бяла и вечерта на 28 юли в малкия салон на НЧ „Трудолюбие 1884” изгледаха  филма " Юлия Вревска“, знаков за събитията, чиито експонати се съхраняват тук.

След като посрещнаха изгрева с кафе по бреговете на Янтра, разгледаха историческите паметници в града и околностите му, минаха през  Беленска гора и новия параклис до туристическата хижа,  Моста на Колю Фичето,   проследиха завоите на реката, художниците работиха от натура на различни кътчета от Бяла.  На 30 юли от 19 часа в Клуба на дейците на културата  пред наредените завършени  картини на художниците и скулптурата на Юлия Вревска, се състоя  среща с    писателя Даниел Миразчиев, автор на съвременна проза. Творците чуха някои от   късите му разкази, както е поезия напоетесата Таня Мезева – автор от Горна Оряховица, която бе възпрепятствана и не успя да участва в арт събитието. Минути по-късно пред творците бе представен за пръв път от Даниел Меразчиев  алманахът за съвременно изкуство „Черга пъстроцветна“, събрал творби на 66 български писатели и поети от страната и чужбина и издаден с помощта на българите в Чикаго, който писателят подари на всеки с автограф.  „С работата на художниците се поставя началото на фонд за произведения на съвременното изкуство, с които музеят и общината да разполага! – сподели директорът на пленера  Анжелина Ненова, която създава събитието като временно изпълняващ длъжността директор на Исторически музей Бяла. Според нея, ако се утвърди,   пленерът „По завоите на Янтра“ може да се превърне в постоянен годишен и предпочитан сред летните пленери у нас, като в следващите си издания да има и международно участие. А това означава славата на красотите в Беленския край да стане популярна за туристите, които преминават по маршрута Велико Търново – Русе, а посетителите на Историческия музей да се умножават.

Цялото събитие бе реализирано на базата на благотворителни действия и подкрепа от общинари и граждани.  Община Бяла реализира екскурзията на творците в околностите на града,  пое   пътните им разходи и част от тези за материали,  а кметът  Димитър Славов бе домакин на писателите и даде специална вечеря на участниците в благотворителния пленер, непосредствено след подреждането на експозицията им. Той благодари на художниците за  отзивчивостта и за  оная одухотвореност  в  картините им, възстанала    срещу суетата и шума на заобикалящото ни, отвъд реалната вещественост. И обеща следващото издание на пленера „По завоите на Янтра” да бъде включено в културната програма на Община Бяла и организирано по-отдалеч.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698491
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930