Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 20:20 - „Кой както я нареди” - спектакъл по Чудомирови разкази на беленска сцена
Автор: zabunova Категория: Изкуство   
Прочетен: 2139 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пред премиерата

   На 5 юни 2015 година от 19 часа в салона на Народно читалище „Трудолюбие-1884″ в Бяла ще бъде представена премиерата на спектакъла „Кой както я нареди“ по разкази на Чудомир. Зрителите ще имат удоволствието да гледат един спектакъл на театралната трупа на град Бяла с актуално звучене, засягащ вечната тема за кариеризма и пошлостта, за корупцията и болните амбиции за власт.
   Постановчик на спектакъла е Румен Радев, чието любопитство към творчеството на Чудомир събудил гимназиалният му учител по литература Минчо Тюркеджиев,  продължило пред студентските му години и придобило такива размери, че го превърнали в обич за цял живот. След прочита на повече от 200 разкази Радев избира тънката ирония на големия хуморист в 40 от тях  и я обобщава в сценарий за спектакъл. И е повече от щастлив, че беленските театрали се съгласяват да го изиграят на сцена. Впрочем, Румен Радев прави вече трета постановка, на която освен сценарист-постановчик, е и режисьор. Признава, че някои реплики търпят промяна от самите артисти в хода на действието и е доволен, щото така се налучкват ярки и установили се фрази от съвремието - изводи от дебрите на политическия и обществено-социалния ни живот.     В ролите ще влязат вече познатите на беленската зрителска аудитория Владислав Иванчев, Владислав Георгиев, Димитър Бонев, Снежана Михова, Джавдет Шавков, Любомир Спирдонов, Ганка Симеонова, Маргарита Копчева, Ивайло Валентинов, Бонка Петрова, Евдокия Дилянова, Гинка Кърчева, дебютантите ученици Моника Славчева, Владислав Алексиев и току-що завършилият четвърти клас Иван Иванов. В постановката се включва и певческата група „Нежни звуци”..Почти всички ще се превъплъщават по два и три пъти в роля и ще покажат на зрителите галерия от социални типажи, които са смешни и карикатурни в своята единствена молба – да получат служба.  
     Интерпретирайки по блестящ начин посланията на Чудомир в 125-тата година от рождението му, самодейците се надяват да увлекат публиката в спектакъла, в който се забавляват  истински. От сцената ще звучат изпълнения на Теодосий Спасов, които постановчикът е избрал за музикално оформление. То, както и осветлението, са работа на Владимир Карадемирев – секретар на читалището, според Радев един невероятен човек - незаменим не само за читалището, но и за града и общината, който винаги е точно там, където е необходим и се раздава  без остатък. Декорът е направен от театрал-майсторите Данаил Димов и Айхан Османов, но в изработването на реквизита са помагали и други градски хора, сред които дърводелецът Петко Ташков, художникът  Михаил Митев.
    Едно „благодаря!” хич не е достатъчно, но с най-голямо уважение произнасям имената на спонсорите! – казва Радев и изброява: Земеделските производители Венци и Георги Ангелови, Димитър Шишков, Милен Лазаров, нотариус Димитър Джонов, Димитър Славов, за които са определени първите места на премиерата. Поканени са и други,  като Сашенка Константинова, Иван Касабов, Йорданка Хвърчилкова, Петко Деликоцев, фирма „Бяла строй” и др.,  подпомагали финансово читалището и помагали на театъра с любов необяснима - за да продължава читалищната духовна традиция.       Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698656
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930