Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 18:39 - Бяла се поклони пред себеотрицанието на 59 предци, загинали в Балканските войни
Автор: zabunova Категория: История   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
0




     За пръв път община Бяла и Музей “Освободителна война” се присъединиха към всенародните възпоменателни церемонии по повод 100 години от героичната епопея, прославила България в Балканската война.
По този повод на 9 октомври усилията на организаторите в “целуната от историята Бяла” бяха съсредоточени върху няколко момента – себеотрицанието и героичната саможертва на онези българи, съединили разпокъсаните части на държавата ни в едно цяло, които историята педантично помни, да бъдат втъкани и в гражданската памет; Възкресяването на един от тях, чийто кости лежат в градския гробищен парк под руски кръст– генерал Григор Грънчаров; и поклон пред героите на България от Балканските войни, сред които са и 59 беленчани.
     Отбелязването на 100 годишнината от справедлива и жадувана епопея за освобождението на поробените българи в Османската империя, започна с поклон пред гроба на родения в горна Оряховица, но завършил земните си дни в Бяла генерал от Одринската епопея Григор Грънчаров и венци на признателност от Община Бяла, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – Горна Оряховица и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (РСОСРЗ)– Бяла, Исторически музей и градски училища. Пред лобното място прославения командир от Балканската война 1912-1913 година - пръв помощник и началник на войските на дясното крило на генерал Георги Вазов при подготовката и щурма на Одринската крепост, застанаха кметът на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев, заместник областният управител на Русенска област Веско Маринов, заместник-председателят на СОСЗР – Горна Оряховица Стойко Стойков, Георги Русев – водач на запасняците от Бяла, Веска Ангелова, директор на НУ “П. Р. Славейков, кметски наместници и граждани.
     Час по-късно в Заседателната зала на Община Бяла към тях се присъединиха учениците от десетите класов е на СОУ “П. Волов” с преподавателите си по история Руско Георгиев и Гергана Бонева, които участваха в кръгла маса на тема: „Балканските войни – събития и личности с регионално и национално значение”. Тя бе водена от татяна Йорданова, уредник на музей “Освободителна война”. Пред присъстващите с обширни доклади се включиха полк. Стойко Стойков, който акцентира върху историческите предпоставки за избухването на войната, заложени в несправедливите решения на Берлинския конгрес (1878), оставил големи територии, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население в пределите на Османската империя. За Одринската епопея разказа рефератът на Димитрина Мангова, специалист по опазване паметниците на културата в Община Бяла. Общият стратегически план на съюзниците за спечелване на войната в своя аудиопрезентация показа десетокласничката Елица Петрова, а Филип Дянков беше подготвил стих в прослава на героизма. По-късно пред паметника на загиналите във войните на пл. „Екзарх Йосиф І” се състоя възпоменателен митинг, на който тържествен рецитал, който започна със стиха “Българийо, за тебе те умряха!”, проследи отделни, близки на българската душа, моменти: робството, разпокъсаността, жаждата да сме едно цяло, светликът на свободата и пътят до него. Прозвуча и текстът на манифеста, с който на 5 октомври 1912 година прочита цар Фердинанд и с който се обявява война на Османската империя Бяха припомнени подвизите на героичните синове на България от онова време, с които се сляха и онези 59 беленчани, чийто имена светят от издигнатия преди 5 години войнишки паметник в центъра на града: Александър Йоргов - редник, Александър Ковачев - редник, Александър Петров - мл. подофицер, Ангел Драганов - редник... – инж. Кольо Келерджиев извикваше един след друг тези предци, горели с “искра любородна”, гръмко и отчетливо, сякаш искаше да ги възкреси.
     Накрая епископ Яков и отец Георги отслужиха заупокойна молитва за жертвите на войните. Пред войнишкия паметник легнаха венец до венец.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699057
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930