Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 23:25 - Денят на БЯЛА, скътал и гърмът на оръжията и сладкият глас на камбаната, разлюляна от радост!
Автор: zabunova Категория: История   
Прочетен: 1755 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2012 18:15


    
    5 ЮЛИ 2012

   С богата програма Бяла чества три светли дати - 135 години от освобождението си от турско робство, 145 години от построяването на моста на Колю Фичето и 105 години от създаването на музей “Освободителна война”.

    Тържествата започнаха в късния следобед на 5 юли - Денят на Бяла, скътал и гърмът на оръжията и сладкият глас на камбаната, разлюляна от радост, побрал в пазвите си и лютивото от дима на пожарищата, и дъха на смъртта, но и дивия мирис на тамян и здравец, на припалена свещ, на изгарящ в дланите хляб!
     Избрало двора на музея - населено с тишина, мир, спокойствие и история място и превърнало го в зала и сцена едновременно, като организатор на тържествата ръководството на Община Бяла провокира най-съкровените трепети у беленчани. Деца, граждани, общински съветници, общественици и гости заеха места под клонестите мури пред къщата, някога Главна императорска квартира, в която близо две седмици живял руският император Александър ІІ, в която са се вземали важни решения за Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година, влизал е генерал Гурко... Озовали се срещу снаряди и заградни мини, до понтонния мост, по който русите преминали Дунав и гроба на милосърдните сестри Мария Неелова и Юлия Вревская, на метри от Драгомировата звезда присъстващите органично се сляха с поетично-музикалния спектакъл на Йордан Гаджев, който в един час ги върна към всичко, което от люлката до гроба българинът “люби, тачи и милее”.
    Военен химн на представителен духов оркестър при Национален университет “Васил Левски” – Велико Търново откри тържеството, а в програмата се включиха и местните песенни групи с ръководители Атанаска Ангелова и Димитър Каратодоров.
Искрено звучаха от актьорите Светлана Жечева-Ефендулова и Пламен Владимиров Георгиев думите за освобождението на България и за преклонението пред величието на освободителния поход от изключителната Руско-турска война от 1877-1878, започнала от свищовския дунавски бряг и завършила при водите на Мраморно море, за да донесе на победителя единствено свободата на неговия поробен брат! Философското твърдение, че светът не познава друга европейска сила като Русия, която стига с победоносна армия до проливите, само за да избърше очите на роба и се върне назад, бе потвърдено с напомнянето за саможертвата на 200 хилядите руски, украински, финландски, черногорски войни, полски войници, за която свидетелстват сега само  восъчните фигури в музеите в Бяла и Плевен - излинелите мундири, ръждясалите цеви и потъмнелите стремена, недокоснати от жилав впряг.
    Беше припомнено и възвеличено построяването на моста край Бяла от Колю Фичето - изключително за времето преди 145 години съоръжение, построено от самоук майстор, за да служи на България, символ на таланта на българския гений.
Притуряйки умело към този наниз и една “Сестра на Христа” - Юлия Вревская, спектакълът затвори кръга на отечеството, в който редом с черните бесилки и светналите олтари, редом с венеца на православната саможертва в името на ближния, завинаги остава и един велик миг за Бяла – на сбъднатата свобода ! 
    Официално слово по случай 5 юли – Денят на освобождението, произнесе Кольо Келерджиев, кмет на Бяла, който припомни, че на 5 юли 1877 година Бяла става вторият освободен град н а България и за известно време – първият по значение и никому неизвестен преди, за кратко време е едно от най-споменаваните имена от световните агенции. Защото от Бяла световната общественост с интерес очаква информация за бойните действия. От Бяла се разпращат заповеди на военното командване, от всички части на фронта текат донесения към Бяла. На практика Бяла изпълнява функциите на първа столица на освободената част от България! И изстрадва свободата си заедно с руските войски! Нека помним тези, които пожертваха живота си, за да бъдем ние, днешните хора от настоящето, свободни, каза Келерджиев и призова да ценим и да пазим най-великото човешко благо и достояние – свободата!
    На вечерна проверка в това свято място бяха извикани имената от гранитните плочи на героите, които обичаме: – хайдутите с лудите глави, хилендарския монах Паисий, Алтън Калофер със своя буйнобрад Ботев, когото куршумът още търси – заблуден, неизвестен из врачанските чукари, великият карловец Левски, Петлешков, брациговци с една череша, която сиромашката фантазия превръща в топ, един обезглавен войвода и едно кърваво писмо като байрак... И Шипка, свидетелство за това колко е висока България и как се е катерила 5 века – 175 900 нощи и дни, посърнала, боса и гола – за да оживее и да се възроди!
    Поздравителни адреси по повод тържествата изпратиха народните представители от 19-ти МИР от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Даниела Миткова и Петър Даскалов; Парламентарната група на Коалиция за България – София; ОС на Национално движение “Русофили”- Русе и Бяла, от кмета на Община Ценово д-р Петър Петров.
    Емоцията продължи с концерта на украинската певица Олга Василенко “С песните на освободителите”, благодарение на която се чу и руска реч, както е било преди 135 години. Олга Василенко изпя няколко хубави песни, сред които и затрогващата “Баллада о матери” с прочувствения припев, който те оставя безмълвен: «Много лет, как кончилась война. А вестей от сына нет и нет. Много лет, как все пришли назад, кроме мертвых, что в земле лежат...» Той бе и естествен завършек на спектакъла и лаконичен отговор на терзанията тази наша земя мъченица “колко тежи със 200-та хиляди руски войници, които в прегръдка топла държи..”.
    После Духовият оркестър поведе граждани и официални лица към центъра на града, които се сляха на площад “Екзарх Йосиф І” с другите, предпочели насладата от концерта на Представителен ансамбъл на Въоръжените сили. на Република България – София “За свободата достойни!” -. мъжки вокален квартет „Армейска песен”, дамски фолклорен квартет, поп певците Райко Кирилов, Сунай Чалъков и Ваня Костова, известната народна певица Гуна Иванова. Тържествата приключиха с концерт на младежката група “DEEP ZONE PROJECT”, който започна след 21,30 часа и чийто невероятни изпълнения държаха на площада и малки и по-големи до късно през нощта.

    Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698470
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930