Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 20:16 - Тупикът в градското паркиране - има ли изход или мисията е невъзможна
Автор: zabunova Категория: Други   
Прочетен: 2009 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.01.2012 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Сутрин в 8.30 в четвъртък центърът на Бяла е запушен отвсякъде. Пазарен ден е и пред Пощата и Читалището до самия край на сградата на ОББ автомобилната експанзия е факт. Проблемът е, че коли са наредени и пред автобусната спирка, въпреки видимият от всички страни пътен знак. Останалите, моторизираните „пришълци” от селата около общинския център, упорито  търсят своето паркомясто, правейки по няколко кръга. И влизат в конфликт с разпоредбите на Закона за движение по пътищата, тъй като заемат срещуположната страна, до самия площад. Градският автобус се провира между двете редици коли. Шофьорът му лавира с волана, тъй като трябва да пази и гражданите, които вън притичват нагоре-надолу. И е гневен! Че никой не реагира на нарушението. Успява да спре по средата на платното, пътниците правят слалом между паркираните и преминаващи автомобили и е чудно как така още някой не е пострадал.
     На тясната площ от около два метра пред съоръжението, изпълняващо ролята на спирка, дежурят двама полицаи. Питам ги какво забранява знакът пред тях и защо не санкционират нарушителите. Отговарят, че хората няма къде да паркират, но дори и да ги прогонят от спирката на автобуса, след тях други ще влязат в забранената зона. Не спират никого. Уточняват, че това е работа на колегите им от КАТ. Но КАТ го няма тук. И самите нарушители ми обясняват, че бързат или спират за кратко и не спазват знака.
     Проблемите с паркирането на площад “Екзарх Йосиф І” са очевидни и за неспециалистите. Попитан, заместник-кметът инж. Любомир Спирдонов сподели добрите намерения на общината да задвижи "брадясалата" идея за излизане от тупика на градското паркиране.  От гледна точка на решаването на проблемите с паркирането заслужава адмириране намерението да се поразсъждава по разширяването на синята зона и увеличаването на нейната окръжност за платено паркиране в широк периметър извън центъра. Което за няколко управленски мандата се оказа мисия невъзможна, но не означава, че не може да се случи. Защото в работното начало на деня центърът на Бяла изглежда като пред евакуация – автобуси, таксита, паркирани коли на принципа „кой както може”. И изнервени шофьори, които се опитват да паркират където трябва и където не трябва. 
     Ако се предприеме нещо, няма начин да няма ефект, въпреки че част от колите няма да могат да влязат в зоните на платеното паркиране и ще останат в относително по-отдалечените квартали. По признания на шофьори,  и там проблемът  с паркирането също стои, но не с такава острота. Най-често – в нарушение на „собствената територия” на живеещите в околните блокове. Които продължават да пукат гуми на „пришълците” или стържат с ключовете си боята на автомобилите им…
       Йорданка ЗАБУНОВА



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 699407
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930