Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2010 16:20 - Тя и Той. Искаме да се откажем от дъщеря си чрез вестника
Автор: zabunova Категория: Други   
Прочетен: 1909 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 27.05.2018 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Зад тънковатата и крехка фигура на стария човек в рамката на вратата се появява лицето на старица. Пристъпят плахо с онова хубаво притеснение на селския човек пред пост, ранг институция, които трогват. „Тук ли описвате във вестника?” Каня ги, представят се, сядат. Започват направо. Повече говори мъжът, жената внимателно следи думите му, допълва го. Улавям избелелите му преживели очи. Бил над 80-те. Млад го повикали на фронта. Баща му приписал къщата и двора си на жена му, не се надявал да се върне жив – преглъща с усилие този мъчителен спомен. Имали син и дъщеря. Синът не живеел в селото, но бил наблизо. Той бил единственият, който се грижел за родителите си. С тях живеели дъщеря им и зетят. Показва ми синина на лицето си – скоро го бил. Биел за пари. От пенсийките им дъщерята направила застраховки на децата си. Сега и те ги биели. По време на „изливането на яда „ им дъщерята натискала вратата, а бащата уточнявал методиката: „Бийте, удряйте, но кръв да няма!”

   „Не може да се търпи на бой, дядо!” – обръщението е предназначено за мен, толкова е хубаво, но от съдържанието на мисълта ми иде да се скрия под масата. Спели в една стаичка под ключ от страх. Спрели им тока и заключили чешмата. Сам копал кладенец на младини, но не можел да се доближи до него. Всичко в градината им изгоряло – имало два три стръка домати, пипер... Вода за пиене носели от долната махала в селото. „Избягват ни и съседи, и синът не смее да дойде, предупредили го... Никой не иде у дома, заради тях! Искаме да се откажем от тях чрез вестника. Да не са ни деца и да си вървят. Зетят има къща от баща си, има къде да живеят. Ще напишеш ли, че се отказваме от тях? Ще се махнат ли?”

    Приемат чашата чай с хиляди извинения, че са ми направили главоболие. Ходили при кмета, при прокурора в съда. Чрез вестника искаха да се оплачат на цялата човешка задруга от безпомощността пред собствената си кръв. Съжителството с безсърдечието достатъчно е удебелило зидовете и за ефект едва ли може да се говори. Толкова много са човешките истории, че нито житията, нито летописците вече за никого и с нищо не са поучителни. На границата на ХХ и ХХ! век чувствата преживяват невиждана инфлация. Ето сега завесата е спусната – аз няма да напиша имената нито на старите, нито на младите, нито на по-младите. Но нали когато отново се видят вкъщи, трагедията ще продължи. А ако ги напиша?

..................

   Тръгнаха си. Някъде там ги чакаше селото им. С ключалката, през която изтощените им души ще се взират в чернотата навън. С дългата нощ, в която колкото и да са отмалели, все остава някоя празна яма, колкото да се бухнат в нея и да започнат да се боричкат в сърцата си с ожесточението на звяр в капан. И със сълзата, търкулнала се от нажалените им очи и паднала върху листа ми за писане.

  

  Йорданка ЗАБУНОВА

 




Гласувай:
8



1. moreto66 - Девалвация на човешкото..
17.12.2010 16:52
За съжаление тази история не е единствена. Много се натъжавам, когатои чета подобни неща. став ми мъчно за хорат, които са делили от залъка си, търпяли са лишения, отгледали са деца, но децата се оказват по-чужди от чуждите. Имас много приказки и разкази, ан които можем да се позовем, приказката за копанятя, Пази Боже сляпо да прогледа...които илюстрират подобни отношения. За съжаление сме свидетели на тотален срив на ценностите, човешкото е забравено, пари, имоти, власт замъгляват съзнанието на хората...и губят правилната посока.
Поздрави за поста!
цитирай
2. zabunova - Благодаря!
17.12.2010 17:46
Най-страшното е, че никой не смее да се ангажира. Разговарях тогава и с кмета...
цитирай
3. mileidi46 - Setix se za pesenta na Slavi ...
17.12.2010 21:32
,,Nema takava durjava..''
A ima li grajdani...Kade sa xorata..sustradatelnite..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 698688
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930